Ambicingi tikslai: pilnavertiškus pojūčius atkuriantis virtualios realybės įrenginys  (30)

D. Britanijos mokslininkai žada po 3 - 5 metų sukurti pirmąjį asmeniniam naudojimui skirtą virtualios tikrovės generavimo prietaisą, kuris galės imituoti visas žmogaus jusles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks virtualios realybės šalmas, skirtingai nuo dabartinių šios paskirties įrenginių, galės ne tik perduoti vaizdą ir garsą, bet ir kvapą, skonį bei lytėjimo pojūčius. Tai reiškia, kad savo namuose esantys vartotojai galės patirti tikroviškus medžioklės Afrikoje, pasivaikščiojimo po pievą Alpėse ar poilsio Karibų paplūdimyje pojūčius.

Mokslininkų teigimu toks prietaisas suteiks galimybę bendrauti su kitame pasaulio krašte esančiais artimaisiais ir draugais taip tikroviškai, tarsi jie būtų tame pačiame kambaryje, rašo britų dienraštis „Daily Mail“. Jis taip pat suteiks galimybę studentams patirti, kaip žmonės gyveno senovės Egipto, Romos ar Graikijos laikais.

Juslinę informaciją perduodančio įrenginio kūrimo projektą, pavadintą „Link realios virtualybės“, vykdo D. Britanijos Jorko ir Varviko universitetų mokslininkai. Jie tvirtina sukaupę pakankamai patirties ir žinių, kad galėtų įgyvendinti savo sumanymą paversti virtualią realybę tokia tikroviška, kad ji nesiskirtų nuo fizinės tikrovės. Projekto tikslas ambicingas: naująjį prietaisą naudojantys virtualūs turistai laiko ir erdvės kelionėse esą turės patirti „visiško panirimo“ pojūtį ir „seanso“ metu nepajėgs atskirti, ar tai, ką jie mato, girdi, užuodžia, ragauja ar liečia, yra tikra, ar ne.

Šis sumanymas nėra vien futurologinė vizija: šią savaitę Londono Olimpijos konferencijų centre surengtoje parodoje „Pioneers 09“ Jorko ir Varviko universitetų tyrėjai pristatė pirminį „Virtual Cocoon“ pavadinto „juslių televizoriaus“ modelį.

Šiame šalmo pavidalo įrenginyje, kuris bevieliu ryšiu sujungtas su kompiuteriu, perduodančiu duomenis apie virtualų pasaulio modelį ar realaus pasaulio „fragmentą“, įrengtas didelės raiškos dinaminis ekranas, atkuriantis iki 10 kartų tamsesnius ir 30 kartų šviesesnius vaizdus, nei dabartiniai televizoriai. Integruota garso sistema vartotoją panardina į visiškos aprėpties efektą, sukuriantį natūralios klausos iliuziją.

Kvapai į „Virtual Cocoon“ perduodami palei nosį išvestu vamzdeliu, kuriuo atkeliauja iš reikiamų komponentų šalmo „laboratorijoje“ sumaišyti aromatai. Lytėjimo informaciją perteikia karštą ar šaltą orą į veidą pučiantys ventiliatoriai, imituojantys virtualaus klimato sąlygas, bei papildomi pirštinių pavidalo manipuliatoriai, kuriais galima liesti ir judinti virtualius objektus. Atmosferos drėgmė imituojama specialiu drėkintuvu.

Palei burną esančiu vamzdeliu „įšvirkščiamas“ reikiamas svarbiausius skonio pojūčius – kartumą, saldumą, rūgštumą, sūrumą – imituojančių medžiagų mišinys, leidžiantis „skanauti“ virtualius maisto produktus.

Pasak britų tyrėjų, pagrindinis jų tikslas – optimizuoti visų penkių virtualaus pasaulio jutimo organų sąveiką, kad žmogus patirtų tokį pat jausmą, kaip ir regėdamas, klausydamas ar uosdamas tikrovėje. Taip pat siekiama paversti „virtualųjį kokoną“ dar lengvesniu, patogesniu ir pigesniu už kitas rinkoje siūlomas virtualios realybės sistemas.

Pirminiais mokslininkų skaičiavimais toks prietaisas turėtų kainuoti kiek daugiau nei 2000 JAV dolerių.

Jei „tikros virtualybės“ kūrėjus lydės sėkmė, žmogaus jusles „įdarbinančios“ virtualios realybės priemonės ateityje gali sukelti tikrą perversmą pramogų, studijų bei profesinio rengimo, verslo ir įvairiose kitose srityse. Projekto vykdytojai tam jau ruošiasi.

„Techniškai plėtodami „Virtual Cocoon“ įrenginį mes tuo pat metu siekiame atskleisti visą ekonominio ir kitokio pobūdžio įtakos, kurią šiuolaikinei visuomenei darys paplitę „realios virtualybės“ taikymai, mastą“, - sakė „Virtual Cocoon“ projekto mokslinis vadovas, Jorko universiteto profesorius Davidas Howardas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (30)