Knygų skenavimas verčia peržiūrėti ES autorių teisių įstatymus  (0)

Pirmadienį Europos Komisija patvirtino ketinimą peržiūrėti autorių teisių įstatymus. Tokiu būdu bus bandoma palengvinti kompanijoms, tokioms kaip „Google Inc“, skenuoti atspausdintas knygas ir internete pateikti skaitmenines jų kopijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pokyčiai gali apimti būdus, padedančius lengviau atlyginti autoriams ir leidėjams. Gali būti rengiamos atitinkamos teisės aktų licencijos, leidžiančios kompanijoms automatiškai gauti teises skenuoti knygas bei mokėti autorinius atlyginimus į bendrą fondą. Vėliau to fondo lėšos būtų paskirstomos autorių teisių turėtojams.

Pagal šiuo metu galiojantį autorių teisių įstatymą, kiekviena ES valstybė teises valdo atskirai. Vadinasi, dabar pakankamai sudėtinga gauti leidimą iš naujo išleisti ar perkelti kūrinį į skaitmeninį formatą. Tai ypač sunku padaryti tuomet, kai sudėtinga rasti autorių teisių turėtojus.

Europos Komisija pareiškė, kad šis darbas bus pradėtas jau kitąmet. Tikimasi, kad tai paskatins didelio masto skaitmenizavimo procesą bei pasiūlys būdus, kaip atlyginti autorių teisių turėtojams. Visus pasiūlytus pakeitimus turės patvirtinti ES vyriausybės ir įstatymų leidėjai.

Komisija teigė, kad šį žingsnį paskatino posėdis, įvykęs rugsėjo mėnesį. Jo metu Europos autoriai, leidėjai, bibliotekos ir technologijų kompanijos pasisakė apie tai, kaip juos gali paveikti „Google“ susitarimas.

Kompanija „Google“ milijonus knygų skenuoja remdamasi JAV autorių teisėmis. Pagal išankstinį susitarimą su JAV autoriais ir leidėjais, tai apima visas knygas, nebent tam prieštarauja autorių teisių turėtojai. Tačiau Europoje dar reikia patvirtinti šį susitarimą, tačiau skirtingose valstybėse to neįmanoma padaryti dėl besiskiriančių įstatymų. 

Jeigu įstatymai nebus suvienodinti ir suderinti su JAV pasiektu susitarimu, Europos Komisija bei ES vadovai tvirtina, kad tai sukurs situaciją, kuomet didžioji Europos darbų dalis, esanti JAV bibliotekose, bus paversta skaitmeniniu turiniu, tačiau ji nebus prieinama Europos vartotojams ir mokslininkams. Tačiau suderinimo procesas nebus greitas - ES reguliuotojai dar nori apsvarstyti naujųjų taisyklių įtaką darbams, kurių autoriai nėra žinomi. Siūloma išrinkti žmogų, galintį atstovauti tiems autoriams, kuriems neatstovauja autorių teisių agentūros, renkančios ir padalinančios autorinius atlyginimus.

ES žiniasklaidos komisarė Viviane Reding tvirtino, kad norint gauti naudos iš knygų skenavimo, reikia pritaikyti įstatymus. Rūpesčiai dėl ES autorių teisių stabdo kompanijos „Google“ pastangas Europos bibliotekose ieškoti skenavimui reikalingų knygų. Priešingai nei JAV, Europoje kompanija „Google“ skenuoja tik knygas, senesnes nei 50 metų. Tokiu būdu bandoma išvengti autorių teisių pažeidimo. Europietiškos knygos gali būti verčiamos skaitmeniniu formatu tik tuomet, jei sutinka autorių teisių turėtojas.

Iš viso kompanija jau yra nuskenavusi apie 10 milijonų knygų. Tiesa, tai ne vienintelis globalus skaitmenizavimo projektas - vieną remia pati ES. ES remiamas projektas „Europeana“, kuriuo siekiama europietiškas knygas patalpinti internete, jau turi 4,6 milijonus paveikslėlių, tekstų ir audio bei video failų. Jie apima Luvro, Britų bibliotekos ir Amsterdamo „Rijksmuseum“ darbus, tačiau taip pat neįtraukia šiuolaikinių autorių kūrybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)