Valdas Kišonas: E. paslaugų srityje Lietuva neatsilieka nuo Estijos  (2)

Dažnai susidaro įspūdis, kad mes, lietuviai, nemokame pasidžiaugti savo pasiekimais. O sričių, kuriose pirmaujame, yra ne viena - pavyzdžių gausu ir IT sferoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuva gali pasigirti viena sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje augančių ekonomikų ir besiplečiančia pramone, gali pasidžiaugti, kad mes efektyviausiai ES panaudojame europinių struktūrinių fondų lėšas, gali didžiuotis teatru bei sportininkų pasiekimais.

Tačiau šįkart norėčiau plačiau pakalbėti ne apie mūsų ūkio, meno ir sporto pasiekimus, o apie dalykus, kuriuos išmanau geriausiai – elektronines paslaugas ir IT. Diskutuodamas su žmonėmis informacinės visuomenės ar elektroninių paslaugų klausimais, pastebėjau, jog dažnas lietuvis pirštu baksnoja į Estiją – kodėl gi Lietuvoje su e. sfera nėra viskas taip gerai, kaip Estijoje.

Galiu atsakingai pareikšti, kad daugeliu informacinės visuomenės ir e. paslaugų aspektų mes neatsiliekame nuo savo šiaurinės kaimynės. Noriu išvadinti keletą faktų, bylojančių, jog lietuviai tikrai turi kuo didžiuotis.

Štai:

  • Lietuva yra sparčiausią plačiajuosčio interneto greitį išvysčiusi šalis pasaulyje.
  • Lietuva pagal duomenų siuntimo internetu spartą užima pirmąją vietą pasaulyje, o pagal duomenų gavimo spartą Lietuvą šiuo metu lenkia tik Pietų Korėja, Japonija ir Švedija, garsėjančios ypač moderniomis duomenų perdavimo infrastruktūromis.
  • Lietuvos bendrovė „GetJar“, pirmoji pasaulyje pradėjusi teikti daugiaplatformes mobiliąsias programas, šiuo metu yra antra pasaulyje pagal mobiliųjų programų pardavimą. Įmonė skaičiuoja daugiau kaip 1 mlrd. programų parsisiuntimų – daugiau už „Nokia“, „Microsoft“, „Samsung“, „LG“ ir mažiau tik už „Apple“.
  • Lietuva – pirmoji šalis pasaulyje, įdiegusi bekontaktę NFC (angl. Near Field Communication) technologiją, leidžiančią mobiliuoju telefonu atsiskaityti už prekes ir paslaugas. Lietuvių sukurta „MokiPay“ sistema, skirtingai nuo iki šiol buvusių, leidžia patvirtinti mokėjimą neribotomis sumomis.
  • Lietuva yra viena iš Europos lyderių pagal šviesolaidinį ryšį naudojančių namų ūkių dalį.
  • Lietuva turi didžiausią judriojo ryšio skverbtį ir užima pirmą vietą pasaulyje pagal mobiliųjų telefonų abonentų skaičių 100 gyventojų.
  • Lietuvoje yra didžiausia Informacinių ir ryšių technologijų pramonė Baltijos šalyse. 13 iš 20 didžiausių Baltijos šalių IT įmonių veikia Lietuvoje.

Ir šį Lietuvos pasiekimų IT bei informacinės visuomenės srityse sąrašą galima būti dar pratęsti. Esame viena iš nedaugelio Europos valstybių, kuri sugeba ne tik intensyviai kurti moderniųjų technologijų sprendimus vietos gyventojų ir verslo poreikiams, bet ir gali juos eksportuoti į užsienio rinkas. Jau dabar Lietuvos IT ekspertai realizuoja stambius IT projektus Azerbaidžane, Kazachstane, Rusijoje ir kituose pelningose rinkose.

Dalyvaujant tarptautinėse konferencijose dažnai tenka dalintis Lietuvos patirtimi e. paslaugų ir IT srityje. Užsieniečiai su baltu pavydu žiūri į mūsų šalies pasiekimus. Jie neretai prašo savo valstybėse įgyvendinti tuos pačius projektus, kurie jau yra sukurti ir veikia Lietuvoje. Jei prašo, reikia suvokia, jog lietuviški projektai yra naudingi ir efektyvūs.

Kodėl gi tada mes taip giriame estus ir bent retkarčiais negalime pasidžiaugti savo pasiekimais IT srityje? Gal dėl to, jog dažnai vadovaujamės posakiu „visur gerai, kur mūsų nėra“? O gal dėl to, kad taip kartais mėgstame save nuvertinti?

Kol patys sau neatsakysime į šiuo klausimus, matyt, ir toliau pavydėsime Estijai jos pasiekimų (kurių aš nė kiek nenuvertinu), o Lietuvos laimėjimais IT srityje toliau žavėsis užsieniečiai, o ne mes, lietuviai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Valdas Kišonas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)