Verčiami pirmi „Gyvybės enciklopedijos“ puslapiai  (1)

Pasirodė pirmieji 30 tūkst. ambicingosios „Gyvybės enciklopedijos“, kurioje ruošiamasi aprašyti visas Žemėje egzistuojančias gyvybės formas, puslapių. Dėl didelio susidomėjimo jau pirmosiomis valandomis serverį užplūdo tūkstančiai užklausų, tad kartais prie jo prisijungti būna neįmanoma, tačiau šie nesklandumai turėtų būti išspręsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nemokamos interneto duomenų bazės EOL puslapiai pristatyti prestižinėje TED technologijų, pramogų ir dizaino konferencijoje JAV. Šio projekto tikslas – sukurti išsamią, visiems interneto vartotojams prieinamą Žemės gyvųjų organizmų enciklopediją.

Duomenų bazėje kol kas numatyta 1,8 mln. puslapių, skirtų aprašyti visoms šešioms karalystėms priklausančius gyvuosius organizmus – nuo gyvūnų iki bakterijų ir virusų. Kol kas duomenų bazėje galime rasti informacijos tik apie 30 tūkst. gyvūnų rūšių. Tačiau šis skaičius nuo šiol tik augs: bus pateikiama ne tik tekstinė, bet ir vaizdo, garso medžiaga, nuorodos į labiau specializuotus šaltinius.

EOL iki šiol yra ambicingiausias ir didžiausias tokio pobūdžio projektas, siekiantis surinkti visą, per 250 metų biologijos mokslų surinktą, informaciją apie gyvąją gamtą.

Duomenų bazę kuria grupė žymiausių individualių mokslininkų, tarptautinių organizacijų bei prestižinių tyrimų institutų. Tačiau netrukus informaciją enciklopedijai galės teikti kiekvienas interneto vartotojas iš bet kurios pasaulio dalies. Tiesa, ką galutinai įtraukti į EOL, spręs specialistų komisija.

„Bus labai įdomu stebėti, kokias stygas mokslo pasaulyje suvirpins lengvai prieinama ir išsami informacija apie 1,8 mln. gyvų organizmų rūšių“, – sakė EOL vykdomasis direktorius Jimas Edwardsas.

„Potencialūs EOL vartotojai yra profesionalūs mokslininkai, mėgėjai, mokytojai, studentai, mokiniai, žiniasklaidos priemonės, šeimos, menininkai...

Enciklopedija, iki šiol neregėtu mastu, sujungs mokslininkų bendruomenę ir platesnę visuomenę bendradarbiavimo pagrindu“, – džiaugėsi jis.

Be informacijos prieinamumo ir naudojimo patogumo, EOL gali padėti ir nustatyti klimato pokyčių įtaką gyvūnų ir augalų populiacijoms, lengviau identifikuoti naujas rūšis.

Taip pat duomenų bazė gali pasitarnauti bandant sulaikyti invazinių rūšių aplinkoje sklidimą ar padėti sekti ligų paplitimą.

Užpildyti visus 1,8 mln. duomenų bazės puslapių planuojama iki 2017 metų.

Mindaugas Pyragas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)