Patarimai lietuviams: norėdami būti konkurencingi, turite mokėti bent tris užsienio kalbas  (1)

Dalis Lietuvos darbdavių yra pasiryžę ugdyti savo darbuotojus ir išmokyti darbui reikalingų kompetencijų, jei tik šie mokės dvi ir daugiau užsienio kalbų. Pasak vienos didžiausių globalių kompanijų Lietuvoje „Western Union Processing Lithuania“ personalo direktorės Živilės Valeišienės, labiausiai vertinami darbuotojai, mokantys anglų ir dar vieną užsienio kalbą, kaip pavyzdžiui, vokiečių, ispanų, prancūzų, italų, portugalų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji pridūrė, kad pritrūkus kalbas mokančių darbuotojų, poreikis patenkinamas, samdant užsieniečius. Praėjusiais metais (2014 m.) užsieniečių darbuotojų skaičius kompanijoje „Western Union Processing Lithuania“ išaugo trečdaliu (33 proc.), dabar įmonėje dirba 34 tautybių piliečiai, kalbantys 28 pasaulio kalbomis.

„Mes dirbame Europos, Viduriniųjų rytų ir Azijos, JAV, Kanados ir Afrikos rinkose, tad užsienio kalbas mokantiems kandidatams suteikiame daug galimybių tobulėti globalioje įmonėje. Esame pasiruošę apmokyti savo darbuotojus – suteikti jiems reikiamus darbinius įgūdžius, išmokyti profesinių kompetencijų. Turime esminį reikalavimą – laisvai kalbėti anglų kalba. Dar bent viena užsienio kalba yra didžiulis privalumas darbinantis mūsų bendrovėje. Taigi, mes įdarbiname absolventus ir profesionalus, kurie kalba mums reikalingomis kalbomis, visos kitos kompetencijos išmokstamos“, sakė Ž. Valeišienė. 

Pasak jos, užsienio kalbos dabar yra svarbus kandidatus diferencijuojantis gebėjimas. „Kalbos reikalingos visose mūsų darbuotojų pareigybėse ir srityse nuo finansų, bankinių operacijų, atitikties teisiniams reguliavimams (complieance) iki skaitmeninio verslo (digital) ar verslo sprendimų (business solutions), – sakė Ž. Valeišienė. – Manome, kad Lietuvos mokyklose kalbų lavinimui turėtų būti skiriamas didesnis dėmesys. Būsimi darbuotojai darbo rinkoje būtų konkurencingesni, jei jau mokykloje mokytųsi ne mažiau trijų užsienio kalbų. Anglų kalba jau dabar suprantama kaip būtinybė, tad konkurencingumo suteikia papildomų kalbų mokėjimas“, – sakė ji.

Užsieniečiai bei mainų programų studentai tampa geidžiamais darbuotojais

Plečiant Western Union veiklą Lietuvoje,  sparčiai auga poreikis įdarbinti kelias kalbas mokančius darbuotojus.  Tai skatina kompaniją ieškoti kandidatų ir už Lietuvos ribų.

„Western Union Processing Lithuania“ ieško darbuotojų kasdien. Per 2014 metus darbuotojų skaičius kompanijoje išaugo nuo 992 (2013 m. gruodžio mėn. duomenys) iki 1300 darbuotojų (2014 m. gruodžio mėn. duomenys). 2015 metais kompanija planuoja įdarbinti panašų darbuotojų skaičių kaip ir 2014 metais.

Mes esame viena iš nedaugelio kompanijų, kuri įdarbina užsieniečius, nekalbančius lietuviškai. Užsieniečiams galime suteikti darbo patirties Lietuvoje, taip pat padėti pramokti lietuvių kalbos.

Tad mūsų kompanijoje užsienio piliečių ypač iš Europos Sąjungos šalių nuolat daugėja. Praėjusiais metais (2014 m.) užsieniečių darbuotojų skaičius kompanijoje išaugo trečdaliu (33 proc.), dabar įmonėje dirba 34 tautybių piliečiai, kalbantys 28 pasaulio kalbomis“, –  teigė Ž. Valeišienė.

Pasak tarptautinės personalo ir laikinojo įdarbinimo kompanijos „Manpower Lit“ direktorės bei Lietuvos įdarbinimo įmonių asociacijos Valdybos narės Boženos Petikonis-Šabanienės, vis daugiau darbdavių stengdamiesi patenkinti daugiakalbių darbuotojų poreikį, įdarbina užsieniečius.

„Lietuvoje kuriasi vis daugiau tarptautinių šeimų. Jų nariai užsieniečiai bei mainų programų studentai yra geidžiami darbuotojai. Jie paprastai puikiai kalba ne tik angliškai, tačiau ir savo gimtąja kalba. Daugiakalbių darbuotojų poreikis juntamas informacinių technologijų, finansų, prekybos, paslaugų, logistikos sektoriuose, maisto pramonėje“, – sakė B. Petikonis-Šabanienė.

Įmonių apmokomi darbuotojai nuviliojami

B. Petrikonis-Šabanienė taip pat pastebėjo, kad vis daugiau darbdavių, siekdami patenkinti darbuotojų poreikį, yra pasiruošę dalyvauti darbuotojų ugdymo procese. „Lietuvoje jau yra įmonių, kurios investuoja į darbuotojų parengimą. Siūlo intensyvius kelių mėnesių kalbų kursus, po kurių darbuotojus siunčia stažuotis į užsienio valstybes arba iškart įdarbina. Vis tik mūsų rinkoje išlieka arši konkurencija dėl darbuotojų. Neretai vienoje įmonėje parengti darbuotojai būna nuviliojami kitos kompanijos. Manau, kad šią problemą išspręstų sistemingas ir vieningas verslo įmonių pasiryžimas investuoti į darbuotojų parengimą ir rengti būsimus darbuotojus“, –  teigė „Manpower Lit“ direktorė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: