Įspūdžiai daugiau nei mėnesį pasinaudojus „GGMM ES-201 E3“ belaide kolonėle: internetinis radijas, WiFi stiprintuvas, laikrodis su žadintuvu ir daugybė kitų smulkmenų už labai padorią kainą (Foto, Video)  ()

Miesto gatvėmis keliauja pasipūtęs vaikinukas, kuris kartu su savimi dar nešasi ir be galo garsiai triukšmaujantį išmanųjį telefoną. Ši situacija kartais taip pat gali pasikartoti viešajame transporte. Nuoširdžiai sveikinu, jeigu to tikrai niekada neteko patirti savo kailiu. Vis dėlto garso technikos gamintojams tokia užgimstanti nauja tendencija patiko. Ir šiuo atveju netgi nereikėjo bandyti iš naujo išrasti dviračio. Garso kolonėlių paskirtis yra savaime suprantama, tačiau gamintojams šiuolaikinis kūrybiškumas galiausiai leido į pastarąsias pažvelgti visiškai naujai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-07 Įspūdžiai daugiau nei mėnesį pasinaudojus „GGMM ES-201 E3“ belaide kolonėle: internetinis radijas, WiFi stiprintuvas, laikrodis su žadintuvu ir daugybė kitų smulkmenų už labai padorią kainą (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kitaip sakant, šiuolaikinės garso kolonėlės – tai ne tik kokybiški garsiakalbiai. Nuo šiol melomanus jos gali nustebinti integruota baterija, ryšio moduliais, funkcionalia išmaniojo telefono taikomąją programa bei geromis mobilumo savybėmis. Net neabejoju, kad kai kurie skaitytojai tokias gamintojų naujienas iš karto nurašo prie eilės kitų technologijų rinkos blizgučių, tačiau patikėkite, belaidės garso kolonėlės pamažu atranda savo pirkėją. Pastarųjų gamyba šiuo metu užsiima ne tik visa eilė vietinių Kinijos gamintojų, bet ir tokios gerai žinomos bendrovės, kaip „Samsung“, „Sony“, „JBL“ ar netgi „Marshall“.

Pripažinkime, kad puikiu išbandymų tramplynu mažoms kompanijoms šiuo metu gali būti netgi sutelktinio finansavimo platformos. Pavyzdžiui, „GGMM“ savo ambicijas sukurti maksimaliai universalią belaidę garso kolonėlę išdėstė finansavimo platformoje „Kickstarter“. Šis „GGMM“ pažadas  puslapio lankytojams patiko, todėl belaidės garso kolonėlės „GGMM ES-201 E3“ projektas galiausiai sėkmingai išvydo dienos šviesą.

Asmeninis noras įsigyti belaidę garso kolonėlę brendo jau seniai. Problema šiuo atveju buvo tik ta, kad funkcionalumui buvo keliami pakankamai aukšti reikalavai. Vis dėlto vienas iš Kinijos elektroninės parduotuvės „Gearbest“ išpardavimų buvo lemtingas. Nors tai yra asmeninė patirtis, tačiau „GGMM ES-201 E3“ belaidę garso kolonėlę užtekto pamatyti vos vieną kartą ir jau aiškiai žinojau, kad tai yra būtent to ko seniai ieškojau.

Belaidė, tačiau stacionari

Praktika rodo, kad belaidės kolonėlės daugumai asocijuojasi su judėjimo laisve. Žinoma, mobilumą šiuo atveju galima pasiekti tik kolonėlėje integruojant bateriją. Nepaisant to, kai kurie gamintojai mobilumą yra linkę kompensuoti funkcionalumu. „GGMM ES-201 E3“ taip pat laikosi panašios pozicijos, todėl šios belaidės garso kolonėlės judėjimo laisvę, deja, bet riboja maitinimo šaltinio laido ilgis.

Savaime suprantama, kad kai kuriems ši „GGMM ES-201 E3“ savybė gali tapti esminiu trūkumu. Kalbant apie asmeninę patirtį galiu prisipažinti, kad kol kas puikiai pavyksta išsiversti ir be integruotos baterijos, tačiau neslėpsiu jog ši papildoma savybė retkarčiais tikrai praverstų. Tačiau kadangi dar prieš renkantis belaidę garso kolonėlę žinojau, kad ji bus naudojama tik namuose, baterijos trūkumą priskirčiau prie prarastų galimybių, bet tikrai ne prie tragedijos, kuri deda galutinį tašką.

Dėl šios priežasties „GGMM ES-201 E3“ rekomenduočiau įsigyti tiems, kurie nėra pasiryžę išleisti šimtų ar tūkstančių eurų garso sistemai, tačiau namuose vis tiek nori mėgautis kur kas geresne garso kokybe nei šiuo metu gali pasiūlyti šiuolaikinis išmanusis telefonas, nešiojamas kompiuteris ar televizorius.

Garso kokybė – gamintojo pažadas „Kickstarter“ platformoje

Paskaičius atsiliepimus apie belaidžių kolonėlių garso kokybę susidaro įspūdis, kad pirkėjai šia tema gamintojams dažniau turi priekaištų, nei pagyrimų. Išbandžius vos vieną belaidę kolonėlę patvirtinti ar paneigti šią hipotezę sudėtinga, tačiau „GGMM ES-201 E3“ bent jau „ant popieriaus“, pasak gamintojo, yra gerokai pranašesnė už daugumą kitų mažų gabaritų kolonėlių.

Nors kiekvieno iš mūsų nuomonė apie garso kokybę yra subjektyvi, tačiau tenka pripažinti, kad daugumos nuomonė galiausiai padeda apsispręsti potencialiems pirkėjams. Asmeniškai garso kokybei, kurią užtikrina „GGMM ES-201 E3“ integruotos dvi 2,5 colių garso kolonėles bei du 3 colių žemų dažnių garsiakalbiai, priekaištų tikrai neturiu. Įdomu, kad teigiamų atsiliepimų apie garso kokybę šiai belaidei kolonėlei taip pat netrūksta ir „Amazon“ elektroninėje parduotuvėje.

Viliuosi, kad aukščiau pateiktas vaizdo įrašas padės susidaryti bent jau pirminį įspūdį apie „GGMM ES-201 E3“ garso kokybę. Galbūt „GGMM“ žadama Hi-Fi lygmens garso atkūrimo technika šiuo atveju yra kiek per drąsus pareiškimas, tačiau jeigu ši garso kolonėlė tenkina daugumos pirkėjų lūkesčius, tai galbūt jie iš tikrųjų neklysta? Čia svarbu pabrėžti tik tai, kad „GGMM ES-201 E3“ neturi derintuvo (angl. equalizer), bet tai daugiau programinės įrangos klausimas, kurį esant poreikiui galima kompensuoti naudojant Bluetooth ar 3,5 milimetrų garso įėjimą.

Universalus namų muzikinis centras

Esminis bruožas, kuris šiuolaikinėms garso kolonėlės suteikia pranašumą – tai integruoti ryšio moduliai. Pastarosios būna aprūpintos 3,5 mm garso įėjimo jungtimi, tačiau kadangi tai belaidės kolonėlės, jos muzikos transliaciją dažniausiai dar geba priimti ir Bluetooth ar WiFi ryšiu. „GGMM ES-201 E3“ ypatinga tuo, nes turi integruotus abu paminėtus ryšio modulius bei standartinį garso įėjimą, todėl priklausomai nuo poreikių gali priimti garsą tiek iš kompiuterio, tiek iš televizoriaus, tiek iš išmaniojo telefono.

3,5 milimetrų garso įėjimo jungties panaudojimas šiuo atveju greičiausiai aiškus visiems, tačiau prisipažinsiu, kad ja teko išbandyti tik vieną kartą. Vedamas smalsumo tiesiog norėjau įsitikinti ar šis garso perdavimo būdas gali užtikrinti geresnę garso kokybę nei Bluetooth ar WiFi, tačiau jokio skirtumo tikrai nepastebėjau. Vis dėlto jeigu nuspręstumėte „GGMM ES-201 E3“ naudoti prie televizoriaus, tai toks garso signalo perdavimo būdas greičiausiai pasiteisintų geriausiai.

Jeigu nesiskiriate su išmaniuoju telefonu, o muziką dažniausiai klausote „YouTube“, tai „GGMM ES-201 E3“ belaidėje kolonėlėje integruotas Bluetooth ryšio modulis puikiai pateisina tokius lūkesčius. Dar prieš renkantis garso kolonėlę žinojau, kad toks muzikos transliacijos būdas – asmeninis prioritetas. Pagal šį aspektą „GGMM ES-201 E3“ tikrai nenuvilia, nes įjungus kolonėlę Bluetooth ryšio modulis startuoja vos per keletą sekundžių.

Priešingai nei Bluetooth, WiFi ryšio moduliui startuoti reikia kur kas daugiau laiko. Jeigu kas kartą pasinaudoję belaide kolonėle „GGMM ES-201 E3“ ją išjungsite, tai iš karto nusiteikite, kad pakartotinis WiFi ryšio modulio startas kitą kartą užtruks kiek ilgiau nei pusę minutės. Nepaisant to, net nepastebėjau kaip būtent šis belaidės kolonėlės darbo režimas palaipsniui tapo naudojamas bene dažniausiai. WiFi ryšiu „GGMM ES-201 E3“ yra prijungiama prie vietinio namų kompiuterinio tinklo, todėl muzikos transliacijos naudojant DLNA technologiją tampa dar paprastesnės. Be to, WiFi įgalina ir visą eilę papildomų „GGMM ES-201 E3“ funkcijų, kurios puikiai integruojasi kasdieninėje namų buityje.

Papildomos naudingos funkcijos

Kaip jau buvo minėta, šiuolaikinės garso kolonėlės garsėja papildomu funkcionalumu. Anksčiau gamintojai pranašumą galėjo įgyti tik kalbėdami apie nepriekaištingai atkuriamą garso kokybę. Tuo tarpu dabar pirkėjas ieško balanso tarp garso kokybės bei papildomų naudingų funkcijų. Nuo pat pradžių žinojau, kad asmeniniams poreikiams tenkinanti belaidė garso kolonėlė privalo turėti standartinį maitinimo šaltinį ir integruotą Bluetooth ryšio modulį. Galiausiai likau maloniais nustebintas „GGMM ES-201 E3“ papildomomis galimybėmis, todėl ieškoti kažko dar daugiau tiesiog nebebuvo prasmės.

Nuolatinė „GGMM ES-201 E3“ belaidės kolonėlės vieta mano namuose – virtuvė. Kadangi laikrodžio čia visada trūko, tai „GGMM ES-201 E3“ galiausiai puikiai padėjo išspręsti netgi šią problemą. Taip, ši belaidė garso kolonėlė ne tik groja. Ji taip pat turi integruotą skaitmeninį laikrodį, kuris automatiškai sinchronizuojasi su internetiniu NTP serveriu. Ryšį su NTP serveriu užmezga telefonas. Tada jau galima laiką tiesiogiai perduoti kolonėlei. Tačiau vėliau pastebėjau, kad atsirado vienos minutės paklaida, kas reiškia jog aktyvavus WiFi režimą, belaidė kolonėlė tiesiogiai į NTP serverį nesikreipia. Tiesiog išmanusis telefonas paprašo NTP serverio laiko, kurį vėliau galima atiduoti kolonėlei rankiniu būdu. Paskui laikrodis kolonėlėje jau tiksi savo eiga. Svarbu pastebėti, jog laikas nedingsta net ir dingus elektrai, tačiau su laiku atsiradus paklaidai ir norint ją eliminuoti, vėl teks per išmanųjį telefoną prisijungti prie NTP serverio

Jeigu šią garso kolonėlę nuspręstumėte naudoti miegamajame, tai jums greičiausiai praverstų ir integruotas žadintuvo funkcionalumas. Šiuo atveju trūkumas tik toks, kad baltame kolonėlės fone šviesiai žalios spalvos LED laikrodis nėra pats geriausiais sprendimas. Būtent todėl pasitaikius progai rekomenduočiau įsigyti tik juodos spalvos „GGMM ES-201 E3“ belaidę garso kolonėlę.

Svarbiu „GGMM ES-201 E3“ privalumu taip pat tampa ir funkcionali su tokiais trečiųjų šalių servisais, kaip „Spotify“ bei „TuneIn“ suderinama išmaniojo telefono programa. „Spotify“ palaikymą laikiau dideliu privalumu, tačiau paaiškėjo, kad šia funkcija įmanoma pasinaudoti tik turint „Spotify Premium“. Vis dėlto kadangi ši garso kolonėlė turi Bluetooth ryšio modulį, tai esant labai dideliam poreikiui muzikos transliacija iš „Spotify“ tampa įmanoma net ir be papildomų išlaidų. Tuo tarpu „TuneIn“ palaikymas „GGMM ES-201 E3“ paverčia radijo imtuvu. Be to, belaidės kolonėlės atmintyje galima išsaugoti iki šešių radijo stočių, todėl vėliau „GGMM ES-201 E3“ galima valdyti net ir tada, kai šalia nėra išmaniojo telefono.

Tačiau net ir tai dar nėra viskas, nes ši belaidė kolonėlė gali veikti ir kaip WiFi ryšio kartotuvas. Jog ši funkcija puikiai veikia galite įsitikinti aukščiau pateiktoje iliustracijoje, tačiau tuo pačiu norisi pakalbėti ir apie vieną nesusipratimą. Asmeniškai aš kiekvieną kartą pasinaudojęs kolonėle esu linkę ją išjungti. Deja, bet toks sprendimas nepasiteisina planuojant naudotis WiFi ryšio kartotuvo funkcionalumu. Kitaip sakant, „GGMM ES-201 E3“ pagal nutylėjimą po pakartotinio paleidimo transliuoja savo SSID. Taigi, norit kolonėlę priversti ir vėl dirbti WiFi kartotuvo režime kiekvieną kartą papildomai tenka atlikti reikiamus pakeitimus išmaniojo telefono taikomojoje programoje.

Galiausiai prie belaidės garso kolonėlės „GGMM ES-201 E3“ papildomų funkcijų sąrašo dar tenka pridėti ir galinėje dalyje integruotą USB jungtį. Jeigu tikėjotės, kad šis sprendimas leidžia transliuoti muziką iš USB atmintinės, tai teks nusivilti. Ši 2,1A išėjimo srovę užtikrinanti USB jungtis skirta kitų elektroninių įrenginių baterijai įkrauti. Asmeniškai pats naudoti šios USB jungties neįpratau, tačiau neabejoju, kad kitiems pirkėjams toks sprendimas tikrai gali praversti.

Valdymas

Belaidė garso kolonėlė „GGMM ES-201 E3“ turi fizinius mygtukus, tačiau taip pat gali būti valdoma naudojant specialią taikomąją programą. „iOS“ išmaniųjų telefonų savininkai analogiško funkcionalumu taikomąją programą gali parsiųsti iš „App Store“ elektroninės parduotuvės.

Verta atkreipti dėmesį, jog taikomoji programa belaidę garso kolonėlę leis valdyti tik naudojant WiFi ryšio režimą. „GGMM-E series“ praplečia kai kurių nustatymų galimybes, tačiau tai tikrai nėra svarbiausias valdymo būdas – pavyzdžiui, pakeisti belaidės kolonėlės ryšio režimo per taikomąją programą nepavyks. Kaip jau buvo minėta, „GGMM ES-201 E3“ turi tris darbo režimus: WiFi, Bluetooth ir 3,5 mm garso įėjimą (Aux). Būtent jie yra keičiami paspaudus fizinį (M) mygtuką esantį ant belaidės kolonėlės.

Vis dėlto nusipirkus šią belaidę garso kolonėlę taikomosios programos galima nenaudoti išvis. Itin autonomišką „GGMM ES-201 E3“ veikimą akcentuoja ir patys „GGMM“ – jie pabrėžia, jog kolonėlė kuo puikiausiai veiks ir be išmaniojo telefono. Tiesiog naudojant (M) mygtuką reikia įsijungti Bluetooth ar Aux darbo režimą, prisijungti kolonėlę prie atitinkamo muzikos šaltinio, ir tiek. Tokiu atveju „GGMM ES-201 E3“ veiks kaip įprasta kolonėlė be jokių papildomų WiFi režime siūlomų įmantrybių.

Nors taikomoji programa naudojant WiFi leidžia keisti kolonėlės nustatymus, ji kur kas dažniau praverčia todėl, nes palaiko trečiųjų šalių muzikinius servisus. Ja naudojantis galima transliuoti muziką tiesiai iš išmaniojo telefono ar sąveikauti su aštuoniais muzikiniais servisais, tačiau dauguma jų Lietuvoje yra nepopuliarūs, o kartais išvis pasiekiami tik naudojant proxy (pvz., pandora.com). Su palaikomu trečiųjų šalių servisų sąrašu bei pačia taikomosios programos grafine vartotojo sąsaja galite susipažinti žemiau patektame paveikslėlyje:

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ta pati „GGMM-E series“ taikomoji programa leidžia tarpusavyje apjungti kelias to paties tipo garso kolonėles ir jas naudoti kaip atskirus garso kanalus. Toks sprendimas tikrai patiks tiems, kurie nori mėgautis pilnaverčiu stereo garsu, tačiau pravers ir tiems, kurie skirtinguose kambariuose nori girdėti tą patį transliuojamą muzikos srautą ar radijo stotį:

Be to, taikomosios programos prireiks ir norint susirasti atitinkamą radijo stotį. Tuo tarpu vėliau išmaniojo telefono neprireiks, nes mėgstamiausias radijo stotis galima įtraukti į „GGMM ES-201 E3“ atmintį paspaudus ir palaikius širdele pažymėtą mygtuką esantį ant kolonėles. Jeigu kitą kartą belaidė kolonėlė randa atmintyje užprogramuotų stočių, tai paskutinė klausyta radijo stotis startuoja automatiškai vos tik įjungus WiFi ryšio režimą. Spaudžiant širdele pažymėtą mygtuką radijo stotį galima perjungti, tačiau be taikomosios programos yra neaišku, kokia stotis iš saugomų atmintyje groja šiuo metu.

Kaip jau buvo minėta, „GGMM-E series“ taikomoji programa taip pat leidžia valdyti kitus papildomus belaidės kolonėlės nustatymus (SSID matomumas, programinės įrangos atnaujinimas, kolonėlės pavadinimo keitimas ir t.t.). Vis dėlto yra šiek tiek keistai, kai taikomoji programa leidžia nustatyti laiką po kurio kolonėlė turi išsijungti automatiškai (Sleep Timer), tačiau, pavyzdžiui, laiko formato (12 h / 24 h) keisti jau neleidžia – pastarąjį šiuo atveju galima pasirinkti tik naudojant ant „GGMM ES-201 E3“ esantį fizinį mygtuką.

Analogiškai yra su žadintuvu. Nors jį galima valdyti ir per taikomąją programą, ir per kolonėlėje integruotus mygtukus, tačiau pati belaidė kolonėlė leidžia nustatyti tik laiką nedetalizuojant dienų. Tuo tarpu taikomoji programa dar leidžia pasirinkti dienas kada jis skambės. Gaila, bet žadintuvo signalas yra tik vienas ir jo pakeisti negalima. Jokių kitų papildomų nustatymų taip pat nėra. Vis dėlto šios galimybės jau pasigedo daugiau pirkėjų ir prie jų paliktų komentarų „GGMM“ atrašė, kad ateityje pasvarstys galimybę išplėsti žadintuvo funkcionalumą.

Kainą atitinkantis funkcionalumas

Susidaro įspūdis, kad belaidė garso kolonėlė „GGMM ES-201 E3“ gali įtikti daugeliui potencialių pirkėjų. Vis dėlto papildomos funkcijos atitinkamai kainuoja. Pavyzdžiui, Kinijos elektroninėse parduotuvėse „GGMM ES-201 E3“ šiuo metu galima įsigyti už maždaug 100 eurų ir tai yra bene pats pigiausias „GGMM“ pasiūlymas.

Deja per paskutinius išpardavimus „GGMM ES-201 E3“ kolonėlę tiesiog iššlavė ir kol kas laikinai jos nėra pasiūlymuose. Tačiau yra gan panašių alternatyvų. Pavyzdžiui, „Pinshow Solider X10“ - tie patys ryšio moduliai ir dar turi RJ-45 jungtį bei geba transliuoti muziką iš USB atmintinės. Labai tikėtina, kad ir garso kokybė būtų panaši, jeigu tai svarbiausias akcentas. Be to, panašu, kad šiai kolonėlei WiFi ryšio režimui naudojama taikomoji programa sukurta naudojant analogišką platformą, kaip ir aprašytai „GGMM“ kolonėlei. Tad nežiūrint išvaizdos, tai labai panašus produktas ir net su kai kuriais papildomais privalumais.

Jeigu ieškosite panašaus funkcionalumo pigiau, tai greičiausiai teks rinktis „Xiaomi Mi Internet Speaker“, tačiau net ir tada pavyks sutaupyti ne daugiau nei 40 eurų.

Tuo tarpu leidžiantis dar vienu laipteliu žemiau pasiūlymų netrūksta, tačiau tada jau teks atsisakyti trečiųjų šalių servisų palaikymo, žadintuvo, internetinio radijo ir, labai tikėtina, tenkintis šiek tiek prastesne garso kokybe.

Reziumė galima pasakyti tik tiek, kad prieš perkant belaidę garso kolonėlę reikėtų gerai pagalvoti apie savo kasdieninius poreikius. Jeigu internetinis radijas nėra būtinas, tai greičiausiai puikiai išsiversite ir be WiFi ryšio modulio bei taip pat ženkliai sumažinsite belaidei ryšio kolonėlei skirtas išlaidas. Atitinkamai dar daugiau sutaupyti galima renkantis kolonėlę be integruotos baterijos, tačiau tada apie jos pritaikymą išvykose teks pamiršti.

Tie, kurie skaitė šį tekstą greičiausiai suprato, kad asmeniškai galėjau atsisakyti tik integruotos baterijos, bet jokiu būdu negalėjau taupyti WiFi ryšio modulio sąskaita. Svarbiausia, kad savo pasirinkimu nesigailiu. Vertinant kainą iš „GGMM ES-201 E3“ jaučiuosi gavęs viską ko ir tikėjausi. O kas svarbiausia dar žinau, kad papildomai nebuvo permokėta už garsų prekinį ženklą. Jeigu didelių sentimentų garsiems prekiniams ženklams nejaučiate, tai net neabejoju, kad sau tinkamos belaidės garso kolonėlės taip pat galite pasidairyti Kinijos elektroninėje parduotuvėje „Gearbest“.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Jonas Bunevičius
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()