Šis tas, kas pravers kiekvienuose namuose ar automobilyje: visiškai belaidė akumuliatorinė elektrinė pompa su USB lizdu, slėgio matavimu, tiksliu slėgio nustatymu ir labai patogia konstrukcija („Cordless Handheld Mini Electric Car Air Pump“ apžvalga, Video)  ()

Tai – labai nesudėtingas įrenginys, tačiau kai jo prireikia, paprastai gailiuosi, kad dar nenusipirkau. Tikriausiai jau atspėjote, kad kalbu apie elektrinę padangų pompą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastinių elektrinių pompų, maitinamų nuo automobilio 12V jungties, asortimentas ir Lietuvoje yra pakankamai platus. Tačiau belaidžių tokio tipo įrenginių nors ir pasitaiko, bet rečiau. O ir kaina būna pakankamai didelė.

Mano atveju, turėjau galimybę išmėginti portale Gearbest siūlomą belaidę elektrinę „Cordless Handheld Mini Electric Car Air Pump“ padangų pompą. Įrenginys šiuo metu kainuoja 33,30 EUR , ir į Lietuvą pristatomas nemokamai. Nors pirkėjų reitingas yra išties neblogas (4,74 iš 5 balų), pamėginsime patys pažiūrėti, kaip šis daiktas veikia.

Prekė iš Gearbest atvyko be problemų. Pakuotė kaip tokiam daiktui yra per didelė, galima išsiversti su mažiau vietos užimančiomis dėžutėmis. Bet jei darome prielaidą, kad dėžutėje pompos nelaikysime, tada tai ne problema.

Pakuotės turinys: pompa, trumpa oro žarnelė pompai su pripučiamu objektu sujungti, įkrovimo laidas, instrukcija, ir keli papildomi pūtimo antgaliai, kuriuos panaudodami galėsite pripūsti ne tik padangas, bet ir kamuolius, pripučiamus čiužinius, ir t.t.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Iš automobilinės pompos ko gero labiausiai norėtųsi patvarumo. Išoriškai „Cordless Handheld Mini Electric Car Air Pump“ pompa atrodo neblogai, tačiau be abejo, tokios kainos gaminio korpusui pagaminti panaudota daugiausia plastmasė (ABS plastikas), įskaitant žarnelės jungtį ir valdymo mygtuką bei užrakto mechanizmą. Plastmasė atrodo pakankamai kokybiška, tačiau ant žemės šio daikto geriau nemėtyti.  

Rankoje pirmuoju bandymu pompa atrodo ir jaučiasi didoka – jos aukštis yra 23 cm, ilgis – 18 cm, rankenos skersmuo apie 5 cm. Bet reikia turėti galvoje, kad tai yra akumuliatorinis įrenginys, tad akumuliatoriui erdvės visgi reikia. Vėliau praktinio testavimo metu pompa buvo išties patogi naudoti. Svoris yra mažesnis nei gali pasirodyti vertinant pagal šio daikto gabaritus. Pompa sveria nedaug, tik 722 gramus.  

Žarnelės jungtis niekuo neypatinga, bet veikia gerai. Žarnelė fiksuojasi sandariai, oras pro šonus nepraeina. Jungtis, kaip jau minėjau, visiškas plastikas, bet kietas, tikrai nesudils nuo naudojimo.

Šiek tiek žemiau yra įtaisytos dvi diodinės (LED) lemputės pašvietimui, jeigu tektų padangas pūsti tamsiu paros metu. Lemputės šviečia gerai, bet nėra galingos ir šios pompos tikrai nepavyks panaudoti kaip prožektoriaus. Mygtukas ir užraktas pagaminti taip pat iš plastmasės. Veikia gerai. Gal tik užrakto fiksatoriaus norėtųsi tokio, kad jis fiksuotųsi stipriau, nes dabar atrakinti pompą galima viena ranka, net nepadėjus jos ant žemės. Atrakinus pompą, vienas mygtuko paspaudimas ją įjungia, kitas – išjungia.

Galinėje korpuso sienelėje vaizdas jau įdomesnis. Displėjuje rodomas slėgio nustatymas, slėgio matavimo vienetai, baterijos energijos rezervas. Mygtukas „R“ pompą įjungia. Iškart įsijungia ir pašvietimo lemputės. Norėtųsi, kad jas valdyti eitų atskirai, dabar tokios galimybės nėra. Pompa išsijungia automatiškai po kokios minutės nenaudojimo, ir lemputės visą tą laiką taip pat šviečia.

Pliuso ir minuso mygtukais valdomas pageidaujamo slėgio nustatymas. Tuo pačiu „R“ mygtuku keičiami matavimo vienetai. Galimi nustatymai: kPa, Bar, PSI, kg/cm2 (KGF). Maksimaliai galima nustatyti ganėtina ineįtikėtiną 10,3 baro slėgį. Maksimalios reikšmės išbandyti galimybės neturiu, na o testo metu 3,1 baro pompa pripūtė be problemų.

Jungiamoji oro žarnelė pagaminta gerai, ir priekaištų neturiu jokių. Gal nebent tai, kad juodas antgalis ant ventilio sukasi kiek standokai, ir sunku jį prisukti greitai. Geltonas antgalis jungiasi tiesiogiai su pompa, ir pilnam pritvirtinimui pakanka gal nepilnai pusės vieno užsukimo. Šarvas medžiaginis, vizualiai jokių defektų nesimato.

Abu žarnelės antgaliai sandarūs. Iš esmės, mechaniniu sprendimu esu patenkintas, nes naudojantis pompa viskas veikia gerai, o veikimo principas labai paprastas.

Įkrovimas

Gamintojas instrukcijoje deklaruoja, kad pilnas įkrovimas užtruks apie 3 valandas. Man užtrunka 4 valandas. Žodžiu, pilnai iškrauto šio daikto greitai tikrai neįkrausite. Laidas turi USB jungtį, tad įkrovimui tiks bet koks USB įkrovėjas. Greitas įkrovėjas proceso nepaspartina. Na o kadangi pompos galingumas 120 W, tiesiogiai per USB laidą maitinti šio įrenginio taip pat nepavyks. Šiaip, mano asmenine nuomone, laidinio maitinimo galimybę turėti būtų visai neblogai. Ypač tuo atveju, kai pompos akumuliatorius yra tuščias.

Įkrovimo laidas turi nedidelę LED lemputę, kuri šviečia raudonai ir vėliau užgęsta, kai pompos akumuliatorius pasiekia pilno įkrovimo ribą. Įmontuotos ličio baterijos talpa: 2200 mAh. Su pilnu įkrovimu gamintojas žada 30 minučių nepertraukiamą darbą.

Ekranas

Ekranėlio vaizdo matomumas yra geras. Slėgio nustatymo mygtukai veikia gerai. Valdymas taip pat paprastas: prijungiate pompą prie padangos, pasirenkate reikiamą slėgį, ir spaudžiate starto mygtuką. Pasiekus nustatytą slėgį, pompa išsijungia automatiškai. Jei nebijote, kad elektronika suveiks nepatikimai, galite tiesiog palikti pompą kabėti, kol pompa pati baigs savo darbą.

Praktinio bandymo rezultatai

Pompa veikia gerai. Pūtimas nėra greitas. Gamintojas deklaruoja 25 litrus per minutę pūtimo greitį, tai maždaug taip ir yra. Kitaip tariant, vienos padangos pripūtimas nuo 1,5 iki 2,5 baro gali užtrukti 2-3 minutes. Mano atveju to pilnai pakanka, nes vis vien greičiau nei važiuoti iki degalinės ir orą pildyti ten. Na o jei oro padangai pritrūko toli nuo degalinių, tai šį įrenginį turėti neabejotinai smagu.

Rankoje laikyti veikiantį įrenginį patogu. Lipdukas ant šono perspėja, kad po ilgesnio veikimo įrenginys gali ženkliai įkaisti. Bet po apytiksliai 5 minučių pūtimo su 4 trumpomis pertraukomis pereiti prie kito rato įkaitimas buvo minimalus ir tikrai nepavojingas.

Vienos padangos papildymas oru užfiksuotas šiame mano video:

Apibendrinimas

Prieš gal 6-7 metus esu pirkęs elektrinę laidinę automobilinę pompą už maždaug 25 eurus. Ji svėrė daugiau, nei šis belaidės pompos modelis, o pūtimo greitis buvo didesnis tik užvedus automobilio variklį. Vieną sezoną palaikius tą pompą bagažinėje, jos tarnyba tuo ir baigėsi. Išvada – nesvarbu, ar tai akumuliatorinė pompa, ar laidinė pompa, automobilyje žiemą jos palikti negalima. Įkraunamos pompos ilgam palikti automobilyje negalima ir vasaros metu – šiaip ar taip, viduje yra baterija, o aukšta temperatūra jai tikrai "ne į sveikatą".

Bet – į kelionę pasiimti tokį daiktą galima be didesnių problemų. Vietos daug neužima, svoris taip pat optimalus. Aš gal net susitaikyčiau su didesniu svoriu, jeigu būtų padidintas pompos galingumas. Jei, pavyzdžiui, pradūrėte padangą, ir skylė nedidelė, šios pompos pakaks. Jei skylė didesnė, ko gero nepagelbės ir galingesnis prietaisas, teks naudoti atsarginį ratą.

O tai, kad pompa belaidė, man patogumo požiūriu labai patinka: nereikia naudoti maitinimo laido, pompą nesunku laikyti rankoje ir jos tikrai neprireikės padėti ant žemės, įrenginį lengva nusinešti kur tik reikia: prie dviračio, kito automobilio, ar tiesiog panaudoti čiužiniui pripūsti.

Argumentai už:

  • Pompa veikia gerai, be jokių problemų;
  • Oro pūtimo efektyvumas daugmaž toks, kaip ir deklaruoja gamintojas;
  • Nedidelis svoris ir matmenys;
  • Patogu naudoti – įrenginys belaidis, nereikia prijunginėti papildomų laidų ar rūpintis, kad laido ilgio gali nepakakti;
  • Skaitmeninis slėgio nustatymas, automatinis veikimo stabdymas pasiekus reikiamą slėgį;
  • Įkrovimui tinka bet koks USB įkrovėjas;
  • Turi du LED apšvietimui, palengvina darbą tamsoje;
  • Nors korpusas iš plastmasės, tačiau pagaminimo kokybė gera, pati pompa ir oro žarnelė yra sandarūs.

Argumentai prieš:

  • Ilgas įkrovimas.
  • Nėra galimybės maitinti iš 12V automobilinės jungties.
  • Nėra galimybės atskirai valdyti šviesos diodų pašvietimą - įsijungia kartu su pompa.

Vieniems už, kitiems prieš:

  • Galėtų būti didesnė pūtimo galia, tačiau tada tektų susitaikyti su didesniu svoriu ir matmenimis.

Šiuo metu portalas GearBest oro pompą „Cordless Handheld Mini Electric Car Air Pump“ pirkėjams siūlo už 33,30 EUR su nemokamu siuntimu į Lietuvą. Tai žemiausia kaina, kokia tik buvo šiai belaidei pompai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()