Kremlius to nesapnavo net košmare: „Reuters“ sužinojo, kiek Rusija prarado pinigų  ()

Rusijos nafta kovo mėnesį vėl atpigo, po nežymaus vasario mėnesio kainos pakilimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos nafta krito dar labiau: „Reuters“ išsiaiškino, kiek pinigų Rusija praranda. Vidutinė Uralo naftos kaina 2023 m. kovą buvo 47,85 USD už barelį.  

Pernai tuo pačiu laikotarpiu už naftos barelį mokėta 89,05 USD, o tai yra beveik 2 kartus daugiau nei dabar. Anot „Reuters“, tai buvo viena iš priežasčių, kodėl Rusijos biudžeto pajamos šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 46,4 proc.  

Sumažėjusios pajamos iš naftos ir dujų pardavimo buvo viena iš 2023 metų pradžios rekordinio biudžeto deficito priežasčių: sausio-vasario mėnesiais, preliminariais Finansų ministerijos skaičiavimais, jis siekė 2,58 trln. rublių. Europos Sąjunga, Didžiojo septyneto šalys ir Australija nuo gruodžio 5 d. nustatė 60 USD už barelį Rusijos naftos kainai ribą, siekdamos apriboti Rusijos galimybes finansuoti konfliktą Ukrainoje.

Rusijos ekonomikos analitikas ir tinklaraštininkas Anatolijus Nesmijanas savo „Telegram“ kanale pažymi, kad padėtis Rusijos Federacijoje „akivaizdu, jog nėra rožinė“.

„Suveikia lubos – rinkoje gausu naftos, o vakarykštė priverstinė priemonė „savanorišku OPEC kartelio“ gavybos sumažinimu kiek daugiau nei pusantro milijono barelių per dieną byloja būtent apie tai. Reiškia, kad net ir nedidelis kainų kilimas keliais doleriais tendencijos dar nekeičia: Rusijos biudžetas negalės gauti iš naftos ir dujų net praėjusių metų apimties dydžio pajamų. Jei suprasime, kad dabar iki pusės biudžeto – tai priverstinės specialios operacijos (karo su Ukraina) vykdymo kaštai ir ne mažiau priverstinės teroro šalies viduje palaikymo priemonės, tada ekonomikos vystymui tiesiog nebelieka nieko, neaišku kaip ją išvesti iš aklavietės. Socialinio sektoriaus išlaidų apskritai nėra kur karpyti. Belieka suvalgyti rezervus, kurie toli gražu nėra begaliniai“, – pabrėžė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(134)
(3)
(131)

Komentarai ()