Vienas svarbiausių dalykų, ką reikia žinoti renkantis saulės elektrinę - saulės moduliai, kurie nekelia jokios rizikos dėl gaisro  ()

Geriausiai matoma ir svarbiausia saulės elektrinės dalis – ant stogo ar žemės montuojami saulės moduliai. Lietuvoje, kur saulė tik pradeda skintis kelią į žmonių širdis, apie skirtingus modulių tipus vartotojai žino dar nedaug. O apie svarbiausias savybes – dar mažiau. Dažniausiai modulių pasirinkimą lemia kaina, kiek rečiau žmonės atkreipia dėmesį į ilgaamžiškumo garantijas, dar rečiau – į modulio efektyvumą, ir tikrai retas Lietuvoje pasidomi saulės modulių degumo klase. O veltui, nes tai – viena svarbiausių kokybiško modulio savybių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-06-27 Vienas svarbiausių dalykų, ką reikia žinoti renkantis saulės elektrinę - saulės moduliai, kurie nekelia jokios rizikos dėl gaisro  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaip jau statydami namus ar juos remontuodami, žmonės į statybinių medžiagų degumo klases tiesiog priversti atkreipti dėmesį. Nes to reikalauja statybos įstatymas, tai aktyviai reklamuoja apdailos, apšiltinimo medžiagų, fasadų, stogų, langų gamintojai.

Retas vartotojas  susigundo žemesnių degumo klasių statybinėmis medžiagomis, nes supranta, kad tai tiesiog pavojinga. Tuo tarpu norintieji įsirengti saulės elektrinę, šį svarbų aspektą vis dar dažnai pamiršta, nes saulės elektrinėms kol kas dar netaikomi tokie griežti reikalavimai. Bet jau greitai tai keisis.

Pasak didžiausio Baltijos šalyse saulės modulių gamintojo „SoliTek“ direktoriaus Juliaus Sakalausko, Vakarų Europos vartotojai jau ne pirmus metus reikalauja, kad ant jų stogų įrengiamų saulės elektrinių degumo klasė būtų maksimali – A. Tai reiškia, tokie moduliai nedegūs ir neskatina kitų, aplinkui esančių medžiagų degimo.

Stiklo moduliai – standartas V. Europoje

„Dirbdami su Skandinavijos ir Beneliukso šalimis, pastebime, kad ten vis daugiau privačių vartotojų linkę nuodugniau rinktis tiek rangovą, tiek saulės modulius. Dėl smarkiai populiarėjančių saulės elektrinių, padažnėjo ir įvairių incidentų namuose, tad šiose šalyse intensyviai ieškoma sprendimų, kurie sumažintų avarijų su saulės elektrinėmis riziką iki minimumo.

Vienas iš patikimiausių sprendimų – saulės moduliai iš 100% stiklo. Jų degumo klasė A, jie pagaminti vien iš stiklo ir yra pats saugiausias produktas rinkoje. Gerai žinome tai, nes būtent tokius modulius vis dažniau užsako ir mūsų klientai. Stiklas-stiklas saulės modulių populiarumas auga kaip ant mielių“, - sako „SoliTek“ direktorius Julius Sakalauskas.

Nyderlanduose 2019 m. kovą atlikto tyrimo duomenimis, dažniausios problemos (apie 70 proc. įvykių) saulės elektrinėms nutinka dėl neteisingo saulės elektrinių instaliavimo. Pagrindiniu rizikos faktoriumi įvardijami montuotojai, „turintys drąsos“ be reikalingos kvalifikacijos įrengti saulės elektrines, naudojant nepakankamai kokybiškus, pigius Azijos gamintojų modulius. O nuo nekvalifikuoto įrengimo iki trumpo sujungimo ir gaisro – vienas žingsnis.

Trumpo sujungimo atveju saulės elektrinės sistemoje svarbiausią vaidmenį vaidina saulės modulių degumo klasė. Jei saulės modulis yra A degumo klasės, tai net trumpo jungimosi metu, modulis nepalaiko degimo ir gaisras neturi jokių aplinkybių plisti. Tuo tarpu C degumo klasės modulis gali užsiliepsnoti ir leisti ugniai plisti toliau.

Kodėl? C degumo klasės modulių nugarinėje pusėje yra polimeras, kuris gali užsiliepsnoti per kelias sekundes nuo atviros ugnies ar nuo trumpo jungimosi sukelto blyksnio.

„A degumo klasės saulės moduliai – dvigubo stiklo saulės moduliai, jiems dėl panaudojamų naujausių gamybos technologijų suteikiamos net iki 30 metų garantijos. Saulės modulių gamyboje naudojamas stiklas su anti-refleksine danga, jis ypatingai lygus ir specialiai paruoštas atlaikyti didelio tempimo ar smūgio jėgas.

Negana to, ši danga padidina modulio efektyvumą 4 proc. bei leidžia neprarasti skaidrumo bėgant metams. 2-3 mm stiklui pradegti reikia nepalyginamai aukštesnės temperatūros ir liepsnos modulį turėtų veikti smarkiai ilgesnį laiko tarpą, jeigu lygintume su polimeru. Net ir tokiu atveju, jeigu vienas modulio stiklas pradega, viduje degti nėra kam, o antrasis stiklas išlaiko modulio tvirtumą. Taip eliminuojama galimybė ugniai plisti“, - pasakoja „SoliTek“ vadovas.

Gaisrininkai gali atsipūsti?

Taip. Ant stogo įsirengus stiklas-stiklas saulės modulių elektrinę, gaisrininkų kviesti nereikės. Jei nekvalifikuoti instaliuotojai įrengia saulės elektrinę su pigiais moduliais ir elektrinė „pradeda trumpinti“, gaisrininkams reikės atvykti kuo skubiau ir gesinti liepsnojančią saulės elektrinę (o gal jau ir stogą) specialiomis elektros prietaisams gesinti skirtomis medžiagomis.

Stiklas-stiklas saulės modulių elektrinės atveju gaisrininkai greičiausiai net neatvyks, nes liepsnos tiesiog neturės galimybių išplisti. Daugiausiai, ką reikės padaryti saulės elektrinės savininkui – tiesiog pakeisti vieną ar du saulės modulius, į kuriuos trenkė žaibas ar kometa. Dėl kometos – juokaujame.

Tad, jei pasirinkote kompetentingus saulės elektrinių instaliuotojus, didelė tikimybė, kad jie jums pasiūlys ir kokybiškus modulius. Jeigu jums svarbus jūsų namų saugumas, jūs tikrai rinksitės tik A degumo klasės visiškai stiklinius saulės modulius.

O perfrazuojant vieną žinomą posakį – A degumo klasės saulės moduliai nebūtini visiems namams, o tik tiems, kuriuose norite gyventi ilgai ir laimingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(11)
(5)

Komentarai ()