Kodėl pigūs čiužiniai ir pagalvės taip greitai praranda purumą, atsiranda išgulėtos duobės ir ima skleisti nemalonų ir pavojingą kvapą? Visa tiesa, kuo skiriasi natūralus ir sintetinis lateksas  (1)

Dažnai ant įvairių produktų pakuočių rasime įdomų užrašą - „iš natūralaus latekso“. Tuo tarpu kiti gaminiai žymimi tiesiog „lateksinis“, kas leidžia suprasti, kad šie produktai pagaminti iš sintetinio latekso. Tačiau, juk lateksas yra lateksas, tiesa? Iš tiesų natūralus lateksas stipriai skiriasi nuo sintetinio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Natūralus lateksas yra gaminamas iš kaučiukmedžio dervos. Jos rinkimo procesas panašus į sulos leidimą - kaučiukmedžio žievė yra pažeidžiama, suformuojant spiralinį lataką, kurio gale įkelamas nedidelis snapelis, nuo kurio į kokį nors indą ir laša vertinga derva. Skamba primityviai? Iš esmės taip ir yra - dervos rinkimas yra labai paprasta procedūra. O štai jos apdirbimas ir pavertimas šiais laikais jau yra ištobulintas gamybinis procesas, valdomas kompiuteriais ir dažnai atliekamas robotų rankomis. Natūralus lateksas yra nepaprastai tvirtas ir atsparus aplinkos poveikiui. Gamybos proceso meto galima keisti latekso savybes - jis gali būti gana kietas ar labai elastingas. Tačiau faktas tas, kad natūralus lateksas nebijo vandens, dulkių ir dėvisi labai lėtai.

Sintetinis lateksas nėra lateksas. Tai - poliuretano puta ar lakštai. Poliuretanas yra cheminiu būdu iš naftos pramonės šalutinių produktų sukurta medžiaga. Jis taip pat yra pakankamai tvirtas ir, jei reikia, elastingas. Gamintojai dažnai į poliuretaną įmaišo ir natūralaus latekso, tačiau paprasta tiesa yra ta, kad sintetinis lateksas dėvisi kur kas greičiau nei natūralus. Tai ypač lengvai pastebima pagalvėse ir čiužiniuose.

„Memory foam“ - ši žyma įspėja apie sintetinį lateksą arba paprastų paprasčiausią poliuretano putą. Iš šios medžiagos pagaminti čiužiniai ir pagalvės su laiku praranda purumą ir gebėjimą atsistatyti. Poliuretanas jau vien pagal savo apibrėžimą nėra vientisa medžiaga, todėl jis su laiku pradeda irti. Todėl čiužiniuose ir pagalvėse atsiranda išgulėtos duobės. Didžiausia problema, kad irdamas sintetinis lateksas išskiria chemines medžiagas, iš kurių yra padarytas. Taigi, tokie čiužiniai ima nemaloniai kvepėti ir gali labai kenkti odai ir miegui.

Jei sintetinis lateksas yra toks trumpaamžis ir ilguoju periodu dar ima kenkti sveikatai, kodėl iš jo gaminama patalinė? Todėl, kad tai kur kas pigesnė medžiaga už natūralų lateksą. Natūralaus latekso čiužiniai ir pagalvės dažniausiai kainuoja kur kas brangiau, tačiau paieškojus galima surasti labai įdomių variantų už gerą kainą. 

Pavyzdžiui, natūralaus latekso „Hession“ pagalvė su specialiais masažuojančiais gumbeliais Kinijoje akcijos metu parduodama už €23.79, kai Lietuvoje analogiško tipo pagalvė kainuotų beveik dvigubai brangiau. 

Tikro latekso pagalvės, kaip „Hession“ pavaizduota nuotraukose, dėvėjimuisi atsispiria kur kas lengviau nei „Memory foam“ gaminiai. Jos nebijo kūno drėgmės ir natūraliai miegamajame susikaupusių dulkių. „Hession“ išnaudoja ir kitas gerąsias natūralaus latekso savybes. Kadangi lateksas yra labai tvirtas, „Hession“ be baimės savo pagalvei suteikė daugybę masažuojančiu gumbelių, kurie yra pakankamai maži - jie greitai susidėvėtų, jei būtų pagaminti iš poliuretano. Pati „Hession“ konstrukcija primena korį - lateksas užtikrina, kad tokia pagalvė bus patogi ilgus metus.

Natūralaus latekso nemėgsta ir patalynės erkutės. Lateksas apskritai lengviau išlieka švarus. Tai patvirtina ir natūralaus latekso paplitimas medicinos pramonėje - poliuretanas medicinoje naudojamas nelyginamai rečiau.

„Hession“ pagalvė pasižymi puikiai prie galvos ir kaklo kontūrų pritaikyta forma, masažuojančiu ir odai maloniu paviršiumi. Geriausia tai, kad „Hession“ pagalve galėsite džiaugtis ilgus metus, o atsegamą medvilnės užvalkalą galima skalbti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(30)
(-19)

Komentarai (1)