Karštas skandalas JAV: nutekėjo visiškai slapti Ukrainos kontrpuolimo planai – kas vyksta?  ()

Analitikai leidiniui teigė, kad kai kurie dokumentai atrodo autentiški ir gali suteikti Rusijos Federacijai vertingos informacijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-07 Karštas skandalas JAV: nutekėjo visiškai slapti Ukrainos kontrpuolimo planai – kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę internete buvo paskelbti įslaptinti JAV kariniai dokumentai, kuriuose aptariami NATO ir Vašingtono planai sustiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas prieš kontrpuolimą. Tai parašė „The New York Times“, remdamasis savo šaltiniais.

Žurnalistų teigimu, Pentagonas jau pradėjo tyrimą šiuo klausimu. Spėjama, kad dokumentai kai kuriose dalyse buvo pakeisti, lyginant su pradine jų versija. Pavyzdžiui, amerikiečių skaičiavimai dėl nuostolių Ukrainoje buvo pervertinti, o nuostoliai tarp Rusijos karių – neįvertinti.

Leidinys taip pat rašo, kad, pasak karo analitikų, dokumentų pakeitimai yra Maskvos dezinformacijos darbas. Tačiau leidinyje taip pat buvo nuotraukos, diagramos, numatomi ginklų pristatymai, karių skaičius ir kt.

Leidinys pažymėjo, kad Joe Bideno administracijos atstovai stengėsi pašalinti dokumentus iš socialinių tinklų, tačiau iki balandžio 6-osios vakaro jiems to padaryti nepavyko.

„Departamentas tiria šį klausimą“, – sakė Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh.

Medžiagoje rašoma, kad dokumentuose nebuvo nurodytos konkrečios Ukrainos kontrpuolimo datos ar planai. Tačiau jie gali suteikti daug užuominų Rusijos karinei vadovybei.

„Dokumentuose, pavyzdžiui, minimas HIMARS šaudmenų suvartojimo rodiklis. Pentagonas šių duomenų niekada viešai nepaskelbė, bet jie yra dokumentuose“, – rašo leidinys.

Viename iš dokumentų skelbiama, kad per karą žuvo 16-17,5 tūkst. Rusijos karių, o Ukraina neva neteko 71,5 tūkst. Pentagonas apskaičiavo, kad Rusijos Federacija patyrė daug didesnių nuostolių ir kad iš abiejų pusių žuvo arba buvo sužeista apie 200 000 karių.

 

Leidinys pabrėžė, kad dokumente, pažymėtame „visiškai slaptai“, yra informacijos apie „konflikto būklę kovo 1 d.“. Kitame dokumente, pažymi NYT, yra informacija apie Ukrainos karinius dalinius, įrangą ir pratybų tvarkaraštį sausio-balandžio mėn.

„Dokumente pateikiama trumpa informacija apie 12 šiuo metu formuojamų kovinių brigadų, iš kurių 9, matyt, yra apmokytos ir aprūpintos JAV ir NATO. Iš šių 9 brigadų, remiantis dokumentais, šešios bus parengtos iki kovo 31 d. likusios iki balandžio 30 d. Analitikų skaičiavimu, Ukrainos brigadoje yra 4-5 tūkst. karių“, – patikslino leidinys. Be to, dokumentuose rašoma, kad bendras technikos kiekis, reikalingas puolimui aprūpinti 9 brigadas, yra daugiau nei 250 tankų ir daugiau nei 350 mechanizuotų mašinų.

 

Anot analitikų, bus sunku įvertinti dokumentų įtaką karo veiksmams. Ypač artimiausiu metu.

„Nesvarbu, ar šie dokumentai autentiški, ar ne, žmonės turėtų būti atsargūs dėl visko, kas skelbiama iš Rusijos šaltinių“, – sakė Michaelas Cofmanas, CNA instituto Arlingtone, Virdžinijoje, Rusijos tyrimų direktorius.

Anot žurnalistų, dokumentų nutekinimas yra pirmasis Rusijos žvalgybos proveržis nuo viso masto karo pradžios. Taip, tai gali pakenkti keitimuisi žvalgybos duomenimis tarp JAV ir Ukrainos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(12)
(-7)

Komentarai ()