Didžiulė problema. Ukraina rado tik 8 karo lakūnus. Kas vyksta su F-16  (1)

Ukrainai gali tekti užbaigti kontrpuolimą be F-16 naikintuvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The New York Times“ kalbanti specialistai mano, kad Ukraina negaus F-16 laiku, kad spėtų juos panaudoti šiame kare. Leidinio teigimu, Bideno administracija daugiau nei metus vilkina F-16 siuntimo Ukrainai patvirtinimą. Be jo F-16 naikintuvus naudojančios šalys, tokios kaip Danija ar Nyderlandai, negali jų perduoti Ukrainai. Ukrainos pilotų mokymai net nebuvo pradėti. Vis tiek manoma, kad Ukraina su laiku gaus F-16 naikintuvus, bet patvirtinimas, mokymai ir logistiniai procesai gali užtrukti tiek, kad F-16 tiesiog nespės į karą.

Tačiau „The New York Times“ kalbinti ekspertai pabrėžė, kad Ukraina gali laimėti ir be F-16 ar didesnės pagalbos iš oro apskritai. Bet, žinoma, F-16 labai padėtų.

Tai turės būti padaryta be F-16“, – sakė JAV karinių oro pajėgų keturių žvaigždučių generolas ir buvęs NATO vadas Philipas Breedlove'as, – „bet aš tikiu, kad jie gali“.

Jis pridūrė, kad „jei norime, kad Ukraina kovotų taip, kaip kovojame mes, jie turi turėti mūsų įrankius. Bet mes jiems šių įrankių nedavėme“.

JAV atstovai pažymėjo, kad Ukraina sugebėjo atrinkti tik 8 karo lakūnus mokymams - tiek nepakanka net vienai eskadrilei. Kodėl? Ukraina turi lakūnų - tiek aktyvioje tarnyboje, tiek atsargoje. Ukraina visada turėjo naikintuvų ir jų pilotų. Kur jie visi dingo? Nedingo - jie tiesiog nemoka anglų kalbos, kuri yra būtina mokymams. Dalis tų, kurie moka anglų kalbą, užima svarbias pareigas ir negali ilgam palikti Ukrainos - juk realistiškai mokymai truks mažiausiai metus. Ir mokėti anglų kalbą nėra taip paprasta - reikia labai gerai išmanyti aviacijoje ir karyboje naudojamus terminus. F-16 turi tokių sistemų ir galimybių, kurių sovetiniai orlaiviai niekada neturėjo. Taigi, kalbos barjeras yra didžiulis. Apie 20 ukrainiečių šį mėnesį keliaus į Jungtinę Karalystę mokytis specifinės F-16 pilotų kalbos.

 

 

F-16 siuntimas į Ukrainą bus didelis iššūkis. Reikia pilotų, technikų, remonto specialistų - jų Ukraina neturi. Tas, kuris remontavo tik „MiG-29“ apie F-16 nežino nieko. Ir, aišku, irgi nežino kalbos, kuri būtina jau vien tam, kad jis galėtų išmokti F-16 priežiūros ir remonto subtilybes.

Taigi, F-16 tikriausiai nespės į dabar vykstantį karą. Mažas naikintuvų skaičius visko nepakeistų, o skubant padarytos klaidos galėtų būti pavojingos.

(10)
(23)
(-13)

Komentarai (1)