Nuskrenda 700 km. Rusija ginkluojasi Irano raketomis. Pavojus Ukrainai  ()

Iranas galėtų gerokai padidinti savo balistinių ir sparnuotųjų raketų arsenalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JT apribojimas parduoti Irano ginklus baigiasi spalio 18 d., o Maskvai reikia skubiai papildyti išeikvotas atsargas. Atremti balistines raketas itin sunku, tai sugeba tokie kompleksai kaip „Patriot PAC 3“ ir SAMP/T, kurių Ukrainoje nėra daug.

Rusija artėja prie susitarimo su Iranu sudarymo dėl bepiločių orlaivių ir raketų pardavimo. Amerikos karo studijų institutas (ISW) nustatė, kad susitarimas gali įvykti po spalio 18 d., kai baigsis JT apribojimai Irano ginklams.

JT Saugumo Tarybos rezoliucija  draudžia kitoms valstybėms gauti su branduoliniais ginklais susijusių ginklų iš Irano. Tai taikoma balistinėms ir sparnuotoms raketoms.

Rugsėjo 20 dieną įvykusį Islamo revoliucijos gvardijos (IRGC) oro pajėgų vado Amiro Ali Khajizadeho susitikimą su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu analitikai laiko aiškiu greito Irano ginklų atgabenimo ženklu. Jie apžiūrėjo Irano bepiločių orlaivių, raketų ir oro gynybos arsenalą.

Khajizadehas ministrui parodė sparnuotąją raketą „Paveh“, balistines raketas „Ababil“ ir „Fateh“, naują bepiločių orlaivių„Shahed-136“  paleidimo įrenginį ir kitą karinę įrangą.

Irano gynybos ministras Mohammadas Reza Ashtiani rugsėjo 5 dieną paskelbė, kad pasibaigus sankcijų galiojimui Teheranas yra pasirengęs plėtoti gynybinius ir strateginius santykius su visomis nepriklausomomis ir sąjungininkų šalimis.

JAV ir Didžiosios Britanijos pareigūnai perspėjo, kad Rusija ketina pirkti raketas iš Irano, kad papildytų savo išeikvotas atsargas. Ukrainos ir Izraelio žvalgybos pareigūnai mano, kad Rusija pirmiausia domisi balistinėmis raketomis „Fateh-110“ ir „Zolfaghar“, kurių nuotolis yra 300 kilometrų ar daugiau.

Iranas kariauja su Izraeliu: kodėl Rusija negaus daug raketų?

Irano raketų pajėgumai nėra tokie dideli, kad keltų nerimą, mano karo ekspertas Pavlo Narožnas. Mažai tikėtina, kad Maskva gaus net 100 „Fateh-110“ ar „Zolfaghar“ tipo raketų, mano jis.

 

„Vietoj to, Rusija turės pasiūlyti Iranui tai, kas juos sudomins kovoje su Izraeliu. Galima perkelti nedidelį kiekį raketų, kad nebūtų pakenkta jų pačių atsargoms ir gynybos pajėgumams. Mes matėme visus šiuos sovietų analogus. Žinoma, Irano iniciatyvose nėra daug gero“, – įvertino jis.

Ukrainoje šias raketas numušti galima, viskas priklauso nuo oro gynybos sistemų „Patriot“ ir kitų gynybos sistemų nuo sparnuotųjų raketų išsidėstymo. Tik kompleksai su priešraketinėmis galimybėmis, tokie kaip „Patriot PAC 3“ ir SAMP/T, gali atremti balistines raketas.

Iranas gali tiekti Rusijai atakos bepiločių orlaivių kur kas daugiau, nes jų kaina neviršija 100 000 dolerių. Raketos yra brangus malonumas, jų kaina prasideda nuo 1 milijono dolerių, tęsė Narožnas.

„Fateh-110“ ir „Zolfaghar“ raketos – trumpos charakteristikos

 

„Fateh-110“ iš tikrųjų yra Irano sovietinės 9M21 raketos, skirtos kompleksui „Luna-M“, kopija. Naujausioje ketvirtoje versijoje „Fateh-110“ maksimalus skrydžio nuotolis yra iki 300 km, jo ​​kovinės galvutės dydis – iki 650 kg. „Zolfaghar“ nuskrenda daugiausiai 700 km, o jo kovinės galvutės svoris yra 580 kg.

Karinis portalas „Defence Express“ pažymi, kad per didįjį Ukrainos karą Iranas galėjo sukurti papildomų balistinių ir sparnuotųjų raketų atsargų.

„Jei ISW teiginys yra teisingas, tai jų tiekimas gali būti gana didelis dėl turimų atsargų. Raketų tikslumo klausimas tikriausiai yra paskutinis dalykas, kuris domina Maskvą. Greičiausiai jų negalima naudoti taškiniams smūgiams, o tai reiškia galimus išpuolius prieš didelius gyventojų centrus“, – pabrėžia ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(6)
(-5)

Komentarai ()