„Grandiozinė pertvarka. Slapta įsikišo CŽA.“ Ukraina gavo revoliucinių pajėgumų  ()

Dėl slaptos CŽA pagalbos Ukraina įgijo revoliucinių pajėgumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2015 m. CŽA ėmėsi tokio didelio masto Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pertvarkos, kad per kelerius metus ją visiškai perkūrė, rašo „The Washington Post“.

Po 2014 m. JAV žvalgybos agentūros ėmėsi plataus masto gelbėjimo, kurio tikslas – reformuoti Ukrainos žvalgybos tarnybas. Šiuo metu JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) yra įsikūrusi Kyjive. Jos atstovai nedalyvauja operacijose, tačiau padeda planuoti ir vykdyti žvalgybą Ukrainoje, rašo amerikiečių leidinys „The Washington Post“ straipsnyje apie CŽA veiklą Ukrainoje.

„Ukrainos šnipai, turintys glaudžius ryšius su CŽA, vykdo šešėlinį karą prieš Rusiją“, - taip pavadintas „The Washington Post“ straipsnis.

CŽA kartu su SBU sukūrė visiškai naują, izoliuotą direktoratą, kuris daugiausia dėmesio skiria vadinamosioms „aktyvioms priemonėms“ prieš Rusiją. Tai buvo Penktasis direktoratas, vėliau atsirado Šeštasis direktoratas, kuris dirbo kartu su Didžiosios Britanijos MI-6. Mokymo poligonai buvo įrengti už Kyjivo ribų, kur atrinktus naujokus mokė CŽA pareigūnai. Buvo planuojama suformuoti padalinius, „galinčius veikti fronto užnugaryje ir dirbti kaip slaptos komandos“.

Tuo pat metu viena didžiausių pertvarkų vyko Ukrainos karinėje žvalgyboje. CŽA manė, kad Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausias žvalgybos direktoratas dėl savo kompaktiškumo gali turėti daugiau įtakos nei SBU. SBU darbuotojai buvo „jauni vaikinai, o ne KGB generolai“, pažymima medžiagoje.

 

Nuo 2015 m. CŽA pradėjo tokio masto grandiozinę SBU pertvarką, kad per kelerius metus „ji buvo pertvarkyta nuo nulio“. Vienas iš pagrindinių šio darbo architektų šiuo metu vadovauja CŽA būstinėje veikiančiai Ukrainos darbo grupei. Pareigūnų teigimu, SBU pradėjo verbuoti operatyvininkus į savo naująjį skyrių. Įmonėse Ukrainoje, o vėliau Jungtinėse Valstijose SBU agentai buvo mokomi įvairių įgūdžių – nuo slaptų manevrų priešo užnugaryje iki darbo su ginklų sistemomis ir sprogmenimis. Mokymai buvo skirti padėti Ukrainos operatyvininkams apsisaugoti, o ne kenkti Rusijos objektams.

 

Kai kurie naujieji Vyriausiojo žvalgybos direktorato pareigūnai buvo perkelti iš SBU.

Perrengimas suteikė Vyriausiam žvalgybos direktoratui revoliucinių pajėgumų. Per vieną dieną tarnyba galėjo perimti 250 000-300 000 atskirų Rusijos kariuomenės ir FSB pranešimų. Informacijos buvo tiek daug, kad operatyvininkai negalėjo jos suvaldyti. Šie duomenų rinkiniai buvo perduodami CŽA ir NSA. Investicijos į projektą siekė milijonus dolerių.

Laikui bėgant Vyriausias žvalgybos direktoratas taip pat įgijo šaltinių tinklą Rusijos saugumo aparate, įskaitant FSB padalinį, atsakingą už operacijas Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(0)
(60)

Komentarai ()