„Tai juokinga“. Kodėl Ukraina nenaudoja „Abrams“ mūšio lauke  ()

Kodėl fronte nematome „Abrams“ tankų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak ekspertų, tankai „Abrams“ bus saugomi iki pavasario ir bus naudojami pavasario puolimo metu. Kartu jie pažymėjo, kad amerikietiškų tankų Ukrainoje fronto linijai yra per mažai.

Ukrainos vadovybė gali palikti amerikiečių „Abrams“ tankus kovinėms operacijoms 2024 metų pavasarį. Be to, tūkstančio kilometrų fronto linijoje jų yra „juokingai“ mažai. „Business Insider“ kalbinta ekspertų grupė pakomentavo situaciją su „Abrams“.

„Business Insider“ žurnalistai kalbėjosi su trimis ekspertais, kurie išsakė nuomonę, kad 2023 metų rudens pradžioje iš JAV atskridę tankai „Abrams“ dar nebuvo pastebėti mūšio lauke Ukrainoje.

Ekspertas iš Vokietijos Serhijus Sumlenas, kuris yra Europos atsparumo iniciatyvų centro įkūrėjas, atkreipė dėmesį į kai kuriuos dalykus apie „Abrams“. Pirmiausia jis atkreipė dėmesį, kad JAV per ilgai galvojo, ar siųsti šiuos tankus į Ukrainą. Rusai pasinaudojo šiuo vėlavimu ir pastatė apkasų, minų ir „drakono dantų“ įtvirtinimų liniją.

Ukrainiečiai per kontrpuolimą Zaporižios regione bandė mesti Vakarų šarvuočius į „frontalinę ataką“, prisiminė ekspertas. Tada mūšio lauke buvo naudojami šarvuočiai „Bradley“, kurie pateko į Rusijos ginkluotųjų pajėgų įtvirtinimų linijas. ORYX analitikai suskaičiavo, kad tuo metu buvo prarasta trečdalis „Bradley“ – 34 iš 100. Tai yra: „Vakarų tankai turi mažai galimybių sužibėti mūšio lauke“.

 

Apskritai, 31 tankas 1000 km fronto linijos yra labai mažai, pabrėžė Sumlenas.

„Tik trys tankai šimtui kilometrų – tai juokinga“, – sakė ekspertas.

Kitas leidinio pašnekovas – į atsargą išėjęs JAV jūrų pėstininkų korpuso pulkininkas Markas Cancianas, kuris dabar yra Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnysis patarėjas. Amerikietis mano, kad „Abrams“ tankai prisijungė prie išlikusių „Bradley“ ir yra laikomi rezerve. Galbūt jie bus naudojami pavasarį, esant palankesnėms oro sąlygoms. Rudenį ir žiemą Ukrainoje „pelkė, lietus, sniegas, šerkšnas“, todėl šios mašinos būtų „neefektyvios“ ir „logistikos požiūriu sunkiai prižiūrimos“.

 

„Kadangi frontas yra stabilus, ukrainiečiai tikriausiai laiko juos rezerve“, – padarė išvadą JAV armijos jūrų pėstininkas. Jis mano, kad pavasarį bus palankus momentas ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimui, o tada jie stos į mūšį.

Karo studijų instituto ekspertė Kateryna Stepanenko sutinka su Marko Canciano nuomone. Ji taip pat paminėjo „lietų ir purvą“ ir taip pat pažymėjo, kad stebėtojai tikrai niekada nematė „Abrams“, naudojamo mūšio lauke Ukrainoje.

Straipsnio pabaigoje „Business Insider“ žurnalistai pažymėjo, kad dėl komentarų kreipėsi į Ukrainos gynybos ministeriją, tačiau atsakymo negavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(12)
(51)

Komentarai ()