„900 kg sprogmenų kiekviename.“ Galinga SBU ataka. Krymo tiltui smogė „Sea Baby“ (Video)  (3)

Specialiosios operacijos metu teko sunaikinti tris iš penkių bepiločių orlaivių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-27 „900 kg sprogmenų kiekviename.“ Galinga SBU ataka. Krymo tiltui smogė „Sea Baby“ (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) atskleidė atakos prieš Krymo tiltą detales. Jį užpuolė penki Ukrainos karinio jūrų laivyno dronai „Sea Baby“. Specialiosios operacijos metu teko susinaikinti tris bepiločius orlaivius.

Tai buvo pasakojama išskirtiniame dokumentiniame filme „SBU. Specialios pergalės operacijos“.

2023 m. liepos 14 d. SBU karinės kontržvalgybos brigados generolas šaukiniu „Hunter“ ir SBU vadovas Vasylis Maliukas pranešė prezidentui apie techninį pasirengimą vykdyti misiją. Volodymyras Zelenskis iš karto davė nurodymą ją vykdyti.

Kijeve buvo įkurta būstinė

„Šios operacijos štabą suformavome liepos 16-osios rytą. Tai didžiulis monitorių skaičius, rodantis visą informaciją, kuri tuo metu buvo Juodojoje jūroje“, – sakė Hunteris.

Komanda stebėjo orą, bangas, sroves, civilių laivų judėjimą, kariuomenės judėjimą, Rusijos aviaciją – visus veiksnius, kurie galėjo turėti įtakos sėkmei.

„Krymo tilto sunaikinimo operacijoje dalyvavo penki karinio jūrų laivyno antvandeniniai dronai. Jie suskirstyti į dvi grupes. Patartina į priekį pasiųsti du katerius, kad jie atliktų žvalgybą, o aptikus ar susidūrus su kuo nors įspėtų pagrindinę grupę, kad būtina manevruoti“.

Dronai turėjo priartėti prie Krymo tilto kažkur apie 2 valandą nakties.

„Kadangi dabar liepa, naktis labai trumpa. Nuo 3:30 ten jau prasideda aušra, o mūsų laivai bus pastebėti dešimčių, o gal net šimtų civilių laivų, knibždančių ten, prie Kerčės sąsiaurio. Dėl to mes turėjome ten vykti naktį. Mes valdėme dronus iš Kijevo, kurie buvo už tūkstančio kilometrų nuo mūsų“, – sakė Hunteris.

Nuspręsta kardinaliai pakeisti maršrutą

 

Rusijos aviaciją sekančio monitoriaus ekrane kariškiai pamatė, kad Rusijos naikintuvas juda link dronų. Tai buvo įtempta akimirka.

„Supratome, kad mūsų ieško. Ir rusų lėktuvai, ir rusų sraigtasparniai, ir jų laivai. Jie ten irgi nesėdi, nuolat stebi jūrą, nuolat ieško mūsų antvandeninių dronų. Nuspręsta kardinaliai pakeisti maršrutus. Pasukome į pietus, reikėjo įveikti daugiau nei papildomų 70 kilometrų. Todėl turėjome padidinti kreiserinį greitį. Mūsų laivai likusį atstumą iki Krymo tilto pradėjo įveikti pagreitintu režimu“, – sakė Hunteris.

Turėjo galimybę sunaikinti rusų fregatą

 

Tada štabas gavo informaciją, kad Rusijos fregata „Admiral Essen“ yra kažkur maždaug bepiločių orlaivių kelyje. Tai vienas iš dviejų laivų, pretenduojančių į Juodosios jūros laivyno flagmano titulą po kreiserio „Moskva“. Vienas iš „Kalibr“ vežėjų, vykdantis raketų smūgius visoje Ukrainos teritorijoje.

 

„Jei atvirai, tai yra labai, labai prioritetinis mūsų tikslas. Na, komanda kažkuriuo momentu pradėjo dvejoti, smūgiuoti į „Eseną“ ir pan. Tačiau aš skubiai užsispyriau ir pasakiau: ne, jokiu būdu. Turime aiškią Aukščiausiojo vado užduotį. Ten pat turime nutraukti priešo logistiką. Prie „Eseno“ grįšime kiek vėliau“, – sakė Maliukas.

Bandė pasivyti „Admiral Essen“

 

Kai pirmieji du dronai pasiekė Jaltą, jie nuo kitų trijų atsiskyrė apie 70-80 kilometrų. Atsižvelgiant į tai, kad paskutiniai trys juos pasivijo ir judėjo didesniu nei planuota greičiu, jų kuro sąnaudos taip pat buvo didesnės.

„Todėl jie greičiausiai būtų pritrūkę kuro. Kiekviena valtis gabeno apie 900 kilogramų trotilo. Jei turite tokį užtaisą ir pasibaigė kuras, nenorite, kad jis tiesiog paskęstų. O štai „Esenas“ netoliese. Bandėme jį pasivyti“, – sakė Hunteris.

Trys dronai turėjo būti sunaikinti

Nuspręsta, kad pirmieji du dronai, kurie jau yra netoli Kerčės sąsiaurio, toliau plauks iki tilto. O trys už nugaros buvę dronai ieškos, atpažins ir galbūt persekios bei sunaikins „Eseną“.

 

 

„Didžiausiu iki 80 kilometrų per valandą greičiu jie plaukė apie valandą. „Eseno“ įgulos laimei laivas nuplaukė į Novorosijską. Dėl to net teoriškai mūsų „Sea Baby“ negalėjo jo pasivyti. Visiems trims mūsų dronams baigėsi kuras, ir mes patys juos sunaikinome nedideliu atstumu nuo pakrantės netoli Jaltos, Partenito ir Gurzufo“, – sakė Hunteris.

Tai reikėjo padaryti, kad „Sea Baby“ nepatektų į rusų rankas. Pirmiesiems dviem bepiločiams buvo pasirinktas energijos taupymo požiūriu optimaliausias režimas ir jie nuplaukė iki Krymo tilto, kurį sėkmingai atakavo.

Taip pat parodytas 2023 m. liepos 17 d. karinės operacijos video. Vaizdo įraše matyti, kaip operatorius nuotoliniu būdu po tiltu paleidžia nepilotuojamą katerį „Sea Baby“, o po to įjungia sprogstamąjį užtaisą. Pasigirsta galingas sprogimas, po kurio pasigirsta balsas: „Šaunūs fejerverkai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(109)
(1)
(108)

Komentarai (3)