„Tai bus katastrofa...“ Rusija ir OPEC+ šalys šokiruotos. Angola gali sugriauti pasaulį  ()

Angolos valdžia paskelbė apie šalies pasitraukimą iš OPEC – šis sprendimas gali būti žiaurus smūgis naftos rinkai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-22 „Tai bus katastrofa...“ Rusija ir OPEC+ šalys šokiruotos. Angola gali sugriauti pasaulį  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Angola, viena didžiausių Afrikos naftos eksportuotojų, paskelbė apie ketinimą pasitraukti iš Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nuo 2024 metų sausio 1 dienos. Toks sprendimas priimtas po to, kai OPEC+ šalys susitarė sumažinti Angolos naftos gavybos kvotą iki 1,11 mln. barelių per dieną. Angola tikisi, kad pasitraukimas iš OPEC leis padidinti pajamas iš naftos eksporto ir pritraukti daugiau investicijų į energetikos infrastruktūros plėtrą, praneša „Angop“.

Angola priklausė OPEC 2007-2023 metais. OPEC padeda reguliuoti gavybą, kad išlaikytų aukštas kainas ir iš esmės kontroliuotų pasaulinę rinką. Bet toks bendras žaidimas mažesnėms ekonomikoms dažnai yra nenaudingas.

Tai gali sukelti problemų naftą eksportuojančioms šalims ir netgi sugriauti nusistovėjusią naftos rinką. Rusijos Nacionalinio energetinio saugumo fondo ekspertas Igoris Juškovas pažymėjo, kad Angolos partneriai nerimauja dėl laiko, kai šalis padidins naftos eksporto apimtis. „Jei padidins bent 200 tūkst. barelių per dieną, tai jau neutralizuos paskutinį OPEC+ susitikimo dalyvių sprendimą – buvo nuspręsta gavybą sumažinti 200 tūkst. barelių“, – sakė jis.

 

Tačiau didžiausia problema bus tai, kad kitos šalys gali pasekti Angolos pavyzdžiu ir palikti OPEC+, kad tik išgautų maksimalų kiekį naftos. „Kainos kris, galbūt žemiau 40 dolerių už barelį ribos. Žinoma, tai bus didelis šokas“, - sakė ekspertas. Po Angolos sprendimo paskelbimo naftos kainos jau pasuko žemyn.

Prieš Ukrainą kariaujančiai Rusijai tai būtų didelis smūgis. Pajamos iš naftos ir dujų Rusijai yra labai svarbios. Rusija nėra OPEC narė, bet priklauso OPEC+ grupei, kuri riboja naftos gavybą, kad išlaikytų aukštas kainas.

(159)
(3)
(156)

Komentarai ()