Karas 2024 m. Penki scenarijai. Kas laukia Ukrainos  ()

Anot analitikų, labiausiai tikėtinas Ukrainos karo raidos scenarijus yra išsekinimo konfliktas, kuris tęsis mažiausiai iki 2025 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzistuoja karo raidos scenarijus, kai Ukrainos pajėgos išvaduos visas rusų užimtas teritorijas. Taip pat gali būti, kad Rusijos Federacija atsikratys prezidento Vladimiro Putino.

Nevyriausybinės organizacijos „Global Security Forum“ (GLOBSEC) analitikai parengė penkis galimus Ukrainos karo eigos scenarijus 2024 ir 2025 metais. Išvados paskelbtos organizacijos portale.

Ataskaitą „Penki saugumo scenarijai dėl Rusijos karo Ukrainoje 2024–2025 m.: pasekmės ir politikos rekomendacijos Vakarų partneriams“ sudaro 44 puslapiai, joje pateikiamos išvados, padarytos remiantis 41 eksperto iš Ukrainos apklausa ir kitais specialiais metodais.

Ekspertai apsvarstė 58 veiksnius, galinčius turėti įtakos tolimesnei karo eigai. Remiantis jais, sudaryti penki scenarijai – vieni optimistiški Ukrainai, o kiti tragiški ar fantastiški: gali atsitikti su skirtingomis tikimybėmis.

Karas 2024-2025 metais — scenarijai

1 scenarijus – „Trečiasis hibridinio tipo pasaulinis karas: ūmūs regioniniai konfliktai ir karai planetoje, karas Ukrainoje „susilies“ su karais Artimuosiuose Rytuose, Kaukaze, Balkanuose, Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, ir t. t.

Scenarijus įmanomas su 27,26 % tikimybe ir reiškia totalų karą, kuris apims skirtingas pasaulio šalis. Be to, Rusija gali išprovokuoti migracijos krizės paaštrėjimą. Galima ir ekologinė nelaimė – pavyzdžiui, Kremlius surengs teroro aktą Zaporižios AE.

2 scenarijus – „Rusijos karas Ukrainoje. Užsitęsęs išsekinimo karas (po 2025 m.).“

Scenarijus įmanomas su 31,02 % tikimybe ir reiškia pozicinį karą, kuris tęsis 2024 m. ir vėliau. Pozicinio karo metu Ukraina bus gynybinėje pozicijoje, gaus ribotą pagalbą iš Vakarų, tačiau vis tiek turės galimybę atakuoti rytuose ar pietuose. Tuo pat metu Rusija lauks rinkimų baigties JAV, kad suprastų, kaip elgtis toliau.

 

3 scenarijus – „Rusijos karas Ukrainoje. Užšalimas. Politinė ir diplomatinė karo pabaiga, veikiama trečiųjų šalių prievartos“.

Scenarijus įmanomas su 18,8 % tikimybe ir reiškia, kad atsižvelgiant į situaciją JAV ir pasaulyje, Ukraina bus priversta sutikti su taikos derybomis. Kartu bus svarstoma ir apie šalies padalijimą Šiaurės ir Pietų Korėjos pavyzdžiu.

4 scenarijus – „Ukrainos teritorijų išlaisvinimas/Rusijos kariuomenės išvedimas be politinio ir diplomatinio susitarimo“.

Scenarijus įmanomas su 18,8 % tikimybe ir reiškia, kad Ukraina palaipsniui didins savo pastangas ir iškovos pergalę mūšio lauke. Įgyvendinimas įmanomas, jei partneriai žymiai sustiprins karinę paramą. Šiuo atveju deokupacija galima per 2024 metus arba 2025 metų pradžioje.

 

5 scenarijus — „Rusijos karinis pralaimėjimas Ukrainoje. Visų teritorijų deokupacija. Tarptautiniu mastu pripažintų Ukrainos sienų kontrolės atkūrimas. Reparacijos iš Rusijos. Rusijos karo nusikaltėlių kaltinimai ir teismai. Laipsniška Rusijos transformacija“.

Scenarijus įmanomas su 3,76 % tikimybe ir gali įvykti 2025 m. Norint įgyvendinti šį scenarijų, reikalinga Vakarų parama, nuosavos ginkluotės gamyba. Tuo tarpu Rusijos Federacijoje tikimasi krizinių reiškinių, kurie galiausiai gali sukelti, pavyzdžiui, socialinį sprogimą ir valdžios pasikeitimą.

Analitinės ataskaitos autoriai nurodė, kad pasiūlys ją savo partneriams Europos Sąjungoje, kad jie žinotų, kaip padėti Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()