„Juos net demonstruoja stenduose.“ Ginklai iš Europos „teka upe“ į Rusiją. Kas vyksta  ()

Didžiausi Italijos šaunamųjų ginklų gamintojai, įskaitant „Beretta“, toliau tiekia šautuvus, pistoletus ir šimtus tūkstančių šovinių į Rusiją, naudodamiesi sankcijų spragomis beveik dešimtmetį po to, kai po 2014 m. invazijos į Ukrainą ES apribojimais uždraudė ginklų pardavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai „The Insider“ ir „IrpiMedia“ atliktas tyrimas atskleidė, kad „Beretta“ valdo didžiąją dalį Rusijos platintojo „Russkij Orel“, kuris dirba kartu su įmonių, susijusių su įtakingu ginklų prekeiviu Michailu Chubutija, tinklu ir importuoja itališkus, suomiškus, vokiškus ir kitus Europos ginklus.

Ataskaitos duomenimis, vien nuo 2022 m. invazijos pradžios šiais pilkaisiais kanalais į Rusiją pateko daugiau kaip 835 000 šovinių ir 5 900 šautuvų bei pistoletų. Rusija, peržengusi ginklų importo sankcijas, gali smarkiai sustiprinti savo pozicijas kare prieš Ukrainą.

Tyrime užfiksuota Maskvos ginklų paroda, kurioje eksponuojami įvairūs „Sako“, „Tikka“, „Blaser“ ir kitų prekių ženklų šautuvai, jau uždrausti pagal ES sankcijas. Jame atkreipiamas dėmesys į nerimą keliančius „Beretta Benelli“ patronuojamosios įmonės ir koncerno „Kalašnikov“ ryšius, įskaitant vadovą Eduardą Ioffe, turintį nerimą keliančių ryšių su Putino sąjungininku ir prižiūrintį galimą bendradarbiavimą. Ataskaitoje teigiama, kad „dėl dažnų apsilankymų Italijos dirbtuvėse jis jau buvo išsekęs“, pabrėžiant bendradarbiavimo gilumą.

 

Tuo tarpu konkurentė „Marocchi“ savo interneto svetainėje vis dar nurodo Rusijos partnerę „Italruzhyo“. Praėjusiais metais per „Italruzhyo“ į Rusiją atkeliavo daugiau kaip 275 „Marocchi“ medžiokliniai šautuvai, o su „Marocchi“ glaudžiai bendradarbiaujančios įmonės pastarąjį dešimtmetį, nepaisant didėjančių sankcijų, platina itališkus ginklus.

Rusijos importuotojai taip nejaučia ūkio produktų trūkumo, kad 2023 m. rugsėjį ginklų namai „Orel“ paskelbė akciją su 20 proc. nuolaida žiūronams ir optiniams taikikliams „Steiner“. Tyrimo duomenimis, šie ginklai taip pat buvo naudojami Rusijos sporto varžybose ir atvirai demonstruojami parodose.

 

„Kolchugos partnerių prekybos tinklas apima daugiau kaip šimtą šaunamųjų ginklų ir medžioklinių parduotuvių visoje Rusijoje, nuo Sočio Juodosios jūros pakrantėje iki Jakutsko Tolimuosiuose Rytuose“, - nustatyta tyrime. Tačiau kažkokiu būdu Rusija vis dar turi prieigą prie šaunamosios ginkluotės, kuri turėtų likti užrakinta už ES sankcijų, nes nuo karo pradžios praėjo dveji metai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(8)
(24)
(-16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: