Gegužės 27 dieną SpaceX ir NASA ketina atlikti pirmąjį bandomąjį Crew Dragon skrydį su astronautais  ()

Pagaliau paskirta pirmojo po beveik devynių metų NASA astronautų skrydžio iš JAV teritorijos data: gegužės 27-oji.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-18 Gegužės 27 dieną SpaceX ir NASA ketina atlikti pirmąjį bandomąjį Crew Dragon skrydį su astronautais  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misija astronautus – Bob Behnken ir Doug Hurley – į TKS nugabens SpaceX erdvėlaiviu Crew Dragon. Tai bus paskutinis NASA bandomasis skrydis. Ši misija, Demo-2, bus pirmasis NASA pilotuojamo erdvėlaivio skrydis iš Amerikos po daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programos nutraukimo 2011 metų liepą.

Startas planuojamas 20:32 GMT iš istorinės Launch Pad 39A platformos, naudotos Apollo ir šatlų misijoms, NASA Kennedy kosmoso centre Floridoje.

„Gegužės 27 dieną, vėl pakelsime amerikiečius astronautus amerikietiška raketa nuo Amerikos žemės!“ balandžio 17 dieną NASA vadovas Jim Bridenstine rašė Twitter paskyroje.

Demo-2 misija naudos Falcon 9 raketą (ją irgi gamino SpaceX) skraidinti Benhkeną ir Hurley'į pirmuoju bandomuoju pilotuojamu Crew Dragon erdvėlaiviu. NASA nenustatė konkrečios misijos trukmės, pranešime apibūdindama ją kaip „ilgą buvimą kosminėje stotyje“.

Pabaigė misiją, Behnkenas su Hurley'iu grįš į Žemę, nusileisdami Atlanto vandenyne, šalia rytinės Floridos pakrantės, iš kur juos paims SpaceX gelbėjimo laivas.

Pirmąjį nepilotuojamą bandomąjį skrydį į TKS SpaceX atliko 2019 metų kovą. Nors Demo-1 skrydis buvo sėkmingas, misijai naudota kapsulė po mėnesio buvo sunaikinta per antžeminius astronautų evakuavimo sistemos bandymus.

SpaceX evakuavimo variklio problemas ištaisė ir atliko sėkmingą evakuavimo bandymą šių metų sausį. Kompanija atliko seriją sėkmingų parašiutų testų, taip pasirengdama Demo-2 paleidimui.

SpaceX yra viena iš dviejų komercinių kompanijų, kurias NASA pasirinko skraidinti astronautus į TKS ir atgal. Kita kompanija yra Boeing, sukūrusi Starliner erdvėlaivį ir gruodį atliko nepilotuojamą bandomąjį skrydį, kuriam nepavyko pasiekti stoties dėl programinės įrangos problemų. Boeing prieš iškeldama astronautus, planuoja atlikti antrą bandomąjį nepilotuojamą NASA skrydį.

NASA pasirinko SpaceX ir Boeing kaip kosminio taksi paslaugų tiekėjus 2014 metais, skirdama $2,6 mlrd. SpaceX ir $4,2 mlrd. Boeing sukurti naujus erdvėlaivius. Ilgainiui NASA investicijos į abi kompanijas išaugo ir SpaceX gavo daugiau nei $3,1 mlrd. kurti Crew Dragon ir šešiems pilotuojamiems skrydžiams į stotį praneša Spaceflight Now.

NASA jau įvardino pirmosios įprastinės Crew Dragon misijos narius. Po Demo-2 į TKS skris NASA astronautai Michael Hopkins, Victor Glover, Jr., Shannon Walker ir Japonijos aerokosminių tyrimų agentūros (JAXA) astronautas Soichi Noguchi..

Tariq Malik
www.space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: