JAV išsigando genetiškai pakeistų produktų invazijos  (5)

Daugiau nei dešimtmetį į daugelį pasaulio šalių eksportavusios iš genetiškai pakeistų augalų pagamintus maisto produktus, Jungtinės Valstijos dabar ieško būdų, kaip blokuoti tokių produktų importą iš kitų valstybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį šalies vyriausybės sprendimą ruošiamasi priimti siekiant apsaugoti Amerikos žemės ūkį, aplinką ir gyventojų sveikatą nuo užsienyje genetiškai modifikuotų produktų, praneša „New Scientist“. Pavojų keliantys genetiškai pakeisti augalai ir iš jų pagaminti produktai bus neįleidžiami į JAV rinką.

Apie potencialią užsienyje pagamintų genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) grėsmę perspėjo JAV žemės ūkio departamentą audituojanti generalinio inspektoriaus įstaiga. „Kol nevykdomas kruopštus užsienio šalyse kuriamų genetiškai modifikuotų augalų ir gyvulių tyrimų monitoringas, Žemės ūkio departamentas negali būti tikras, kad sukurti nauji augalai ar gyvuliai nekelia potencialaus pavojaus šalyje vartojamiems maisto produktams“, - teigiama dokumente.

JAV žemės ūkio departamentas nustato žemės ūkio produkcijos importo politiką. Departamento atstovų manymu, genetiškai pakeistų organizmų kiekis ir juos gaminančių šalių skaičius iki 2015 metų padidės du kartus. Kartu išaugs ir rizika, kad į šalį gali būti įvežti JAV žemės ūkio departamentui nežinomi GMO.

Generalinio inspektoriaus pasirašytame dokumente „Dėl genetiškai pakeistų augalų ir gyvulių importo kontrolės“ pastebima, kad užsienio valstybėse naudojamos skirtingos naujų genetiškai modifikuotų organizmų kūrimą reglamentuojančios sistemos. Jei užsienyje veikianti bendrovė išveda genetiškai pakeistą augalą ir nori eksportuoti šią kultūrą į JAV, ji turi kreiptis į atitinkamą JAV rinkos priežiūros tarnybą, kuri nustatys, ar naujasis augalas atitinka JAV patvirtintus standartus ir ar yra toks pat saugus, kaip ir genetiškai nepakeistas jo ekvivalentas. Jei paaiškės, kad GMO atitinka šiuos standartus, jis galės būti įvežti į JAV be jokių papildomų kontrolės procedūrų.

JAV žemės ūkio departamentas pastebi, kad iki šiol JAV ir užsienio šalių rinkos priežiūros institucijų bendradarbiavimas šioje srityje buvo sėkmingas. Tyrimų duomenys liudija, kad daugiau nei dešimtmetį JAV pirmauja pasaulyje kurdama ir kultivuodama genetiškai pakeistus augalus, skirtus žemės ūkio gamybos reikmėms. JAV teritorijoje auginami genetiškai pakeisti augalai užima didesnį plotą nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje. Pavyzdžiui, 2007 m. Amerikoje auginami GMO užėmė 142,5 mln. akrų – apie 50 proc. visame pasaulyje auginamų genetiškai pakeistų augalų ploto. Kadangi kitose užsienio šalyse daugiausia auginami JAV išvesti genetiškai pakeisti augalai, importas į Jungtines Valstijas lig šiol nekeldavo didesnių problemų. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 5 dažniausiai naudojamoms genetiškai pakeistų augalų rūšims, kurios auginamos 5 daugiausia GMO į rinką tiekiančiose šalyse, JAV rinkoje netaikomos jokios kontrolės procedūros.

Tačiau sparti biotechnologijų plėtra, teigiama dokumente, verčia JAV žemės ūkio departamentą stiprinti rinkos kontrolės institucijų bendradarbiavimą su Kinijos, Indijos, Brazilijos ir kitų šalių atitinkamomis žinybomis. Antai Kinijoje ruošiamasi pradėti auginti pirmąją pasaulyje genetiškai pakeistų ryžių rūšį. Naujieji ryžiai jau parengti komerciniam naudojimui, tačiau jų saugumo iki šiol dar nėra patvirtinęs JAV žemės ūkio departamentas. Generalinio inspektoriaus dokumente perspėjama, kad gali kilti problemų, jei tokie ryžiai būtų įvežti į JAV jų nedeklaravus. Amerikos žemės ūkio departamento specialistai ir pasienio kontrolės tarnybos negalėtų net jų identifikuoti.

Kita vertus, JAV žemės ūkio departamento generalinis inspektorius atkreipia dėmesį, kad užsienio šalyse gaminamų genetiškai pakeistų organizmų importo blokavimas gali būti vertinamas kaip laisvosios prekybos pažeidimas. 2006 m. Pasaulio prekybos organizacija priėmė JAV palankų sprendimą, pareiškusi, kad griežti Europos Sąjungos apribojimai, taikomi Jungtinėse Valstijose gaminamiems genetiškai pakeistiems augalams, pažeidžia susitarimus dėl laisvosios prekybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: