Kada mirsite? Atsakyti padės elementarus fizinio lavinimo pratimas (Video)  (6)

Ar jums didelė grėsmė netolimoje ateityje mirti dėl sveikatos problemų? Pasirodo, kad tai išsiaiškintum, nereikia nei sudėtingos medicininės įrangos, nei, juo labiau, jokių mistinių/antgamtinių metodų. Ar dar ilgai gyvensite, įvertinti padės elementarus fizinio lavinimo pratimas. Tokią išvadą priėjo Brazilijos mokslininkai, apie kurių tyrimo rezultatus rašo "Discover Magazine".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pratimas labai paprastas: reikia sukryžiuoti kojas ir nesiremiant rankomis atsisėsti sukryžiuotomis kojomis ant grindų, o po to, taipogi nesiremiant rankomis, atsistoti.

Maksimalus įvertinimas už šio pratimo atlikimą – 10 balų. Po vieną balą iš šio pradinio balų kraičio atimkite, jei atlikdami šį pratimą pasiremiate plaštakomis, dilbiais, atsiremiate į kelius, šlaunis. Minus pusė balo – jei tūpdamas arba stodamasis prarandate pusiausvyrą. Kiek kartų atlikdami šį pratimą padarote netinkamą veiksmą – tiek balų reikia atsijoti nuo pradinės balų sumos (žr. vaizdo siužetą).

Jei išsaugojote 8-10 balų, jūsų fizinė sveikata ir pasiruošimas yra geras, tad jūsų tikimybė mirti dėl sveikatos problemų – labai menka. 3,5 – 7,5 balų įvertis reiškia, kad jūs turite sveikatos bėdų. Jūsų fizinis pasiruošimas yra silpnas, o tikimybė mirti per artimiausius šešerius metus yra 2 kartus didesnė nei tų, kurie surinko 8-10 balų. 0 – 3 balų įvertis reiškia, kad fizinis pasiruošimas – prastas, o tikimybė mirti per artimiausius šešerius metus yra 5 kartus didesnė.

Pagerinti balų skaičių gali padėti reguliarus mankštinimasis – tinkamiausius pratimus rekomenduos kineziterapijos ir kūno kultūros specialistai. Kiekvienas balas dešimtosios pakopos link reiškia, kad mirties tikimybę sumažinote 21 proc.

Vaizdo siužetas



Žurnale "European Journal of Cardiology" tyrėjai pateikė ataskaitą apie 2002 asmenų, kurių amžius yra nuo 51 iki 80 metų, sveikatos būklės diagnostiką šiuo metodu.

"Prisėsk ir atsistok" (angl. - sitting rising test, SRT) metodiką ištobulinti padėjo dr. Claudio Gilas Araujo iš Gama Filho universiteto Rio de Žaneire (Brazilija). Senstant raumenys silpsta, tad kūnas praranda gebėjimą išlaikyti pusiausvyrą. C. Araujo teigimu, šis metodas leidžia įvertinti bet kurio žmogaus būklę, nes tam nereikia jokios įrangos.

Žinoma, interpretuojant tyrimų rezultatus nereiktų pamiršti ir kultūrinio konteksto. Pavyzdžiui, europiečiai ant grindų ar žemės sėdasi gerokai rečiau nei kai kurių kitų kultūrų atstovai. Todėl Europos fizioterapeutai analogiškai diagnostikai rekomenduoja kitą, dar paprastesnį pratimą – per 30 sekundžių kuo daugiau kartų prisėsti ant kėdės ir atsistoti. Anot jų, tai – ne ką prastesnis galimų griuvimų indikatorius.
(28)
(69)
(-40)

Komentarai (6)