10 būdų sulaukti 100 metų  (0)

Niekas visai nenori mąstyti apie senėjimą, bet žvelkime tiesai į akis: dabar turimi įpročiai gali lemti gyvenimo trukmę ir kokybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seniausias pasaulio vyras, lenkų imigrantas Alexander Imich, sekmadienį mirė Niujorke, sulaukęs 111 metų. Tai daug ilgiau, nei 76 metų vidutinė tikėtina amerikiečių vyrų gyvenimo trukmė.

Nors Imichas sakė The New York Times, kad dėl savo ilgaamžiškumo turėtų dėkoti geriems genams, yra sveiki įpročiai, kurie gyvenimą gali padaryti ilgesnį ir laimingesnį. Štai kelios idėjos:

Susiraskite hobį

Veikla, teikianti jums tikrą pasitenkinimą suteiks pilnatvės jausmą ir gali padėti sumažinti stresą.

Valykite tarpdančius!

Tarpdančių valymas ne tik valo dantis: pašalinus visas uždegimą sukeliančias bakterijas nuo dantenų, sumažėja virdies kraujagyslių ligų ir insulto rizika.

Planuokite poilsį

Pertrauka nuo darbo gali sumažinti širdies kraujagyslių ligų riziką ir pridėti 1 – 2 metus.

Ilsėkitės

Miegant atsinaujina kūno ląstelės, tad pastangos taupyti laiką miego sąskaita, kūni nieko gero neduoda. Be to, tinkamas miegas turi įtakos ir gyvenimo kokybei. Miegui kasnakt reikėtų skirti 7 – 8 valandas.

Mylėkitės

Mylintis išsiskiria gero jautimosi hormonas oksitocinas, dar vienas streso malšintojas. Be to Kvebeko universiteto tyrimas parodė, kad mylėdamosi moterys per minutę sudegina 3 kcal, o vyrai – 4 kcal.

Būkite visuomeniški

2010 m. atlikta analizė parodė, kad stipriau draugaujantiems žmonėms yra 50 % didesnė tikimybė gyventi ilgiau, nei turintiems silpnus ryšius. Draugiškumo poveikis yra panašaus dydžio, kaip rūkymas (daugiau apie tai – žemiau).

Taisyklingai maitinkitės

Norint ilgiau gyventi, kūną reikia maitinti sveiku maistu. Ribokite riebalų vartojimą, druską, ir cukrų (kurie gali padidinti širdies kraujagyslių ligų, nutukimo ir kitų chroniškų susirgimų riziką) ir ieškokite maisto, turinčio daug vitaminų, mineralų, ląstelienos ir baltymų.

Sportuokite

Mankštinimasis ne tik naudingas širdžiai, bet ir skatina endorfinų, skausmą slopinančių ir nuotaiką keliančių medžiagų išsiskyrimą. Atlikite mažiausiai po 150 minučių vidutinio intensyvumo pratimų per savaitę, kaip rekomenduoja CDC.

Venkite streso

Tyrimas, publikuotas Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism atskleidė, kad aukštas streso hormono kortizolio lygis susijęs su didesne mirties nuo širdies kraujagyslių ligų rizika. Tai turėtų dar labiau paskatinti imtis tokios raminančios veiklos, kaip, pavyzdžiui, meditacija ir joga.

Meskite rūkymą ir ribokite gėrimą

Imichas, anksčiau rūkė, tačiau paskui atsisakė tiek cigarečių, tiek alkoholio. Jūs turėtumėte irgi pasketi šiuo pavyzdžiu – bent jau kalbant apie cigaretes. CDC duomenimis, nuo rūkymo sukeltų ligų kasmet įvyksta viena iš 5 mirčių JAV. Saikingas alkoholio vartojimas yra gerai, bet ekspertai rekomenduoja, kad moterys per dieną suvartotų ne daugiau, nei vieną gėrimą (14 g. gryno etilo alkoholio) per dieną (ar iki 7 per savaitę); vyrams tai yra 1 – 2 gėrimai per dieną arba daugiausiai 14 per savaitę.


Rachel Swalin
news.health.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(18)
(8)
(10)

Komentarai (0)