Pasaulį užkariauja nauja mada: nootropai vietoje kavos  (8)

Kad jau kavai gresia išnykimas, gal metas ieškoti pakaitalo?


Silicio slėnyje ir už jos ribų kyla nauja mada – preparatų, gerinančių kognityvinius gebėjimus ir stimuliuojančių protinę veiklą. Sėkmingi verslininkai, drąsūs investuotojai, ambicingi studentai, be išeiginių plušantys jauni gydytojai – visi jie tai tai daro. Nootropai staiga tapo karšta tema, apie juos rašomi straipsniai, juos aptarinėja. Vienam populiarėjančiam biohakeriui startuoliui ir skirtas Bloomberg Businessweek straipsnis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-14 Pasaulį užkariauja nauja mada: nootropai vietoje kavos  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nootropai – ne naujiena, šis terminas atsirado 1972 metais, o pirmąjį istorijoje nootropinį preparatą piracetamą mokslininkai susintetino dar anksčiau. Nootropai angliškai kalbančioje interneto dalyje ir literatūroje dažnai vadinami „smart drugs“, nes manoma, kad jie padidina psichinę ištvermę, gerina atmintį ir kitas smegenų funkcijas – būtent todėl iš pradžių tokie preparatai buvo naudojami smegenų darbo sutrikimų, pavyzdžiui, sergant demencija ar ateroskleroze, gydymui.

2014 metais susikūrusio startuolio Nootrobox novatoriškumas – siekis padaryti nootropus kasdienio mūsų gyvenimo dalimi, tokia pat įprasta, kaip kavos puodelis, ir įtikinti mus, kad tai normalu. Kompanijos misija – iš principo pagerinti mūsų funkcionavimą. „Ateities biuruose, žmonės ateis į darbą, sėsis prie stalo ir nurys tabletę, padėsiančią jiems geriau susikaupti“– prognozuoja vienas iš kompanijos kūrėjų.

Įdomu, kad Nootrobox įkūrėjai, 27 metų Geoffrey Woo ir Michael Brandt medicininio išsilavinimo neturi – abu jie studijavo informatiką Stanforde, kur ir susipažino. Tik 2014 metais jie sužinojo apie nootropus iš savo draugų – jie pridėdavo preparato į valgį – ir išsyk nutarė, kad gali pasiūlyti žmonijai patogų smegenų veikimo pagerinimo būdą. Verslininkai pradėjo skaityti tyrimus apie neurometabolinius stimuliatorius ir savarankiškai eksperimentuoti su medžiagomis, kurių įsigydavo internetu. Bandymai verslininkai išsiaiškino, tarkime, kad Alzheimerio ligos gydymui naudojamas rusiškas preparatas „Noopept“, gali iškreipti vaizdinį suvokimą.

Galų gale Woo ir Brandtas išmintingai apsiribojo priedais, kurių naudojimą leidžia Federalinė vaistų ir maisto agentūra (FDA), ir pasamdė šešis darbuotojus, iš kurių trys turi medicininį išsilavinimą. Visi jie kasdien naudoja nootropus ir sako negalintys įsivaizduoti gyvenimo be jų, rašo Businessweek.

Kada išauš startuolių prognozuojama ateitis, kai atėję į darbą nurysime stimuliatoriaus tabletę, – kol kas neaišku, tačiau jai dirvą rengia tokie produktai, kaip Soylent – gėrimas, skirtas pakeisti įprastą maistą (iš esmės, visų būtinų maistinių medžiagų kokteilis; galima užsisakyti, kaip bet kurį šiuolaikinį produktą). Woo nuomone, Nootrobox visai galėtų tikėtis susidomėjimo iš plačios jaunų profesionalų auditorijos, kurie nori būti geresni už kitus, tačiau nėra pasirengę vartoti medicininių preparatų. Panašu, investuotojai tuo tiki: tarp investavusių savo pinigus į startuolį, įkūrėjai įvardina Yahoo! vadovę Marissa Mayer, vieną iš Zynga kūrėjų Marką Pincusą ir garsią rizikos kapitalo firmą Andreessen Horowitz. Per eilinį finansavimo pritraukimą, vykusį pernai metų gale, Nootrobox pritraukė $2 mln. Pasak Woo, dabar startuolis turi kelis tūkstančius prenumeratorių ir yra „daugiamiljoninis verslas“; konkrečių skaičių verslininkai neatskleidžia, iš jų pasisakymo žinoma tik, kad pelno yra, tačiau kompanija reinvestuoja jį į tyrimus.

Visų Nootrobox produktų sudėtis skelbiama kompanijos interneto svetainėje. Taigi, Rise kapsulėse, kurios turi gerinti atmintį ir kognityvinę veiklą (gamintojas pataria jas vartoti du kartus per dieną), yra medžiagų, gautų iš Bacopa monnieri ir rausvosios rodiolės, bei cholino. Sprint („suteikia energijos, padeda susidoroti su stresu“) sudėtyje yra vitaminų В6 ir В12, kofeino ir aminorūgštis L-taninas. Yawn („gerina miegą“) yra magnio, melatonino, glicino aminorūgšties. „Kramtomos kavos“ kubeliai Go Cubes iš esmės yra Sprint reinkarnacija kieta forma ir, pasak kūrėjų, pakeičia vieną kavos puodelį. Nootrobox gamybos nootropų kaina: $44 už 60 Rise kapsulių, $36 už 30 Sprint ar Yawn kapsulių ir $53 už 80 Go Cubes kubelių.

Bloomberg Businessweek korespondentė Carolin Winter, pabandžiusi kelis nootropinius produktus, pažymi, kad Nootrobox gamybos Rise ir kito nootropinio startuolio, Nootroo, kapsulės jos pastebimai nepaveikė, o štai Sprint išties supurtė ją ir jos kolegą. „Tiesiomis nugaromis sėdėdami už darbo stalų ir spausdindami it pamišę, nusprendėme, kažkas iš tiesų vyksta, – rašo Winter. – Po kelių valandų pasijutau išsekusi“.

Ar nootropai iš tiesų veikia? Ar galima tablete pagerinti savo darbo efektyvumą, greičiau atlikti darbus, pagerinti trumpalaikę atmintį? Labai daug kas teigia, kad taip; šios priemonės naudojamos medicinos praktikoje. Visgi ekspertai rekomenduoja būti atsargiems. Nors dauguma nootropų laikomi nekenksmingais, o kai kurie junginiai išties palaiko smegenų funkcijas ir, galbūt, apsaugo nuo neurodegeneratyvinių susirgimų, pernelyg jai mėgautis neverta, o dozę būtina atidžiai paskaičiuoti, geriausia – su gydytoju. Pernai pranešta apie dviejų jaunų amerikiečių mirtį, ištikusią, nuo kofeino miltelių perdozavimo. Taip pat vyrauja nuomonė, kad, priprasdamos prie preparato, smegenys šiek tiek praranda gebėjimą adaptuotis savarankiškai; kai kas lygina nootropus su nikotinu ta prasme, kad po ilgo vartojimo organizmui reikės tam tikra stimuliacijos, kad jis galėtų parodyti normalius rezultatus.

 
Ira Solomonova

World Press rubrikos redaktorė

Nors dabar nėra įrodyta neigiama nootropų, – tarp kurių ir tų, kuriuos gamina daug biohakerių startuolių, – įtaka smegenims, tai nereiškia, kad tokių efektų nesama: mokslui tiesiog dar nepakanka nuodugnių šių produktų tyrimų. Labai tikėtina, kad dabartinis susidomėjimas smart drugs šią spragą greitai užpildys.

Ира Соломонова
slon.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(8)
(15)

Komentarai (8)