Paprastas testas gali daug pasakyti apie jūsų sveikatą  ()

Skydliaukė reguliuoja medžiagų apykaitą, ji yra svarbi organizmo vystymuisi ir brendimui, bet, kad gerai funkcionuotų, ji turi gauti jodo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant savo kuklaus dydžio, skydliaukė – vienas iš pagrindinių vidaus organų, mat išskiria hormonus, kurie turi įtakos medžiagų apykaitai ir net kūno termoreguliacijai.

Deja, jodo deficitas – daugelio žmonių, gyvenančių didžiuosiuose miestuose, problema. Kaip sužinoti ar jodo organizmui pakanka? Lifter.com.ua siūlo atlikti paprastą testą.

Tiesiog šiek tiek jodo tinktūros medvilniniu tamponu reikėtų patepti vidinėje riešo pusėje. Eksperimentą galite atlikti bet kuriuo metu, bet pats tiksliausias rezultatas bus iš karto nusiprausus.

Jei dėmė pradeda nykti po 24 val. – viskas gerai.
Jei dėmė visiškai išnyksta po 18-24 valandų, tikėtinas nedidelis jodo deficitas.
Jei dėmė išnyksta po 6-12 valandų – turite rimtų problemų. Reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją dėl skydliaukės tyrimų.

Jodo trūkumas gali turėti rimtų pasekmių organizmui, tai dažniausiai pasireiškia depresija, protiniu atsilikimu, prastu suvokimo lygiu, svorio padidėjimu, sumažėjusiu vaisingumu, prasta odos būkle, vidurių užkietėjimu, nuovargiu ir kitais.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, jodo trūkumas yra pagrindinė protinio atsilikimo priežastis visame pasaulyje. Žmogui vidutiniškai reikia nuo 100 iki 200 mcg jodo per dieną, o 1/4 arbatinio šaukštelio joduotos druskos yra 95 mcg jodo.

Jodas didžiausiai kiekiais yra aptinkamas jūriniuose augaluose ir gyvūnuose, įskaitant vėžiagyvius, jūros dumbliuose,  kurie sugeria jodą iš jūros vandens.

Jeigu kenčiate dėl jodo trūkumo į savo racioną turėtumėte įtraukti konservuotas sardines, tuną, omarus, austres, moliuskus, menkes, otus, silkę, lašišą, krevetes ar kitas jūros gėrybes.  Taip pat, ne taip gausiai, bet jodas aptinkamas ir augalinės kilmės produktuose kaip česnakuose, pupelėse, sezamo sėklose, sojos pupelėse, ropėse ir špinatuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()