Plėsdamas mobiliojo 4G ryšio tinklą "Telecentras" planuoja ir atnaujinto „WiMAX“ standarto diegimą  (0)

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) jau antrus metus iš eilės nenutrūkstamai diegia 4G mobiliojo ryšio „WiMAX“ tinklą mūsų šalyje. 2009-ųjų kovo 3 d. šios technologijos interneto MEZON paslaugos buvo pradėtos teikti Vilniuje, šiandien naujos kartos internetas prieinamas jau 49 Lietuvos miestuose ir gyvenvietėse. Iki metų pabaigos planuojama pastatyti dar pusšimtį naujų „WiMAX“ ryšio bazinių stočių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pradėję „WiMAX“ tinklo diegimo darbus, mes nesustodami planingai einame į priekį. Mūsų tikslas – iki 2011 m. pabaigos sudaryti sąlygas MEZON mobiliuoju internetu naudotis visoje tankiausiai apgyvendintoje Lietuvos teritorijoje“, – sako „WiMAX“ projekto vadovas Mindaugas Kuprys.

Per šių metų trečią ketvirtį Telecentras „WiMAX“ tinklą įdiegė Gargžduose, Ignalinoje ir Molėtuose, išplėtė ir dar toliau plečia mobiliojo 4G ryšio prieinamumą Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Plungėje, Kėdainiuose, Šiauliuose, Telšiuose, Vilniuje ir šių miestų priemiesčiuose. Spalio pradžioje mobilusis 4G internetas MEZON pradės veikti Trakuose, o lapkričio pradžioje – Kaišiadoryse.

„Tinklo plėtra vyksta dviem kryptimis: diegiant ryšį naujose teritorijose, kurių mūsų šalyje lieka vis mažiau ir mažiau, ir padengiant likusias „baltąsias dėmes“ – kad ryšio kokybė būtų užtikrinta absoliučiai visose vietose tinkle“, – komentuoja Mindaugas Kuprys.

Jo teigimu, „WiMAX“ Lietuvoje šiuo metu ne tik pats pažangiausias, bet ir plačiai prieinamas mobiliojo ryšio tinklas. Be to, ketvirtosios kartos technologija suteikia galimybę pasiūlyti vartotojams didžiausią rinkoje mobiliojo ryšio greitaveiką: vieno „WiMAX“ bazinės stoties sektoriaus talpa – iki 40 Mb/s, ji penkis kartus didesnė nei teikiama 3G ryšiu.

„MEZON interneto klientams greitai pasiūlysime ne tik visoje šalyje išplėtotą tinklą, bet ir dar spartesnį ryšį. Demonstruojant „WiMAX“ galimybes jau prieš porą metų buvo pasiekiamas iki 3,5 Gb/s duomenų siuntimo greitis, o šiuo metu sparčiai kuriama atnaujinta „WiMAX“ standarto versija 802.16m“, – pasakoja Mindaugas Kuprys.

Anot jo, įdiegus 802.16m standartą, vartotojams bus galima pasiūlyti iki 1 GB/s mobilųjį ryšį. Tikimasi, kad „WiMAX“ įranga pagal naująjį standartą bus sertifikuota jau 2011 m., o 2012-aisiais dar vienas 4G ryšio technologijos šuolis pasieks vartotojus.

Pasaulinio „WiMAX“ forumo duomenimis, 4G mobiliuoju „WiMAX“ ryšiu jau gali naudotis daugiau nei 620 mln. planetos gyventojų, iš jų – 115 mln. Europos šalių gyventojų. Prognozuojama, kad 2011 m. pabaigoje naujoji technologija bus prieinama vienam milijardui žmonių.

Telecentras pasauliniame „WiMAX“ forume dalyvauja nuo 2004 m., licenciją „WiMAX“ ryšiui naudoti radijo dažnius gavo 2007 m., „WiMAX“ tinklo diegimo darbus pradėjo 2008-ųjų pabaigoje. Praėjusiais metais „WiMAX“ technologijos 4G internetas MEZON buvo apdovanotas prizu „Inovatyvus produktas“. Daugiau informacijos: www.mezon.lt .

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)