Geležinkelio krovinių išankstinės deklaracijos teikiamos elektroniniu būdu  (0)

Bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ įdiegtas inovatyvus sprendimas elektroniniu būdu Lietuvos muitinių informacinei sistemai perduoda išankstines deklaracijas apie krovinius gabenamus iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos teritoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet įsigaliojus ES reikalavimui iš anksto pranešti apie gabenamus krovinius, pagal pateiktus duomenis muitinės pareigūnams padės nuspręsti ar tikrinti vežamą krovinį. Projektas įgyvendintas bendradarbiaujant su programinių sprendimų bendrove „Blue Bridge Code“.

„Išvežamų arba įvežamų geležinkelio krovinių iš Rusijos bei Baltarusijos į Lietuvą deklaracijos mūsų šalies muitinei jau pateikiamos elektroniniu būdu, likus bent dviem valandoms iki sienos kirtimo. Atsižvelgdami į naująją ES tvarką, įsidiegėme IT sprendimą, kuris suteikė galimybę visiškai automatizuoti šių deklaracijų rengimą“, – teigia bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Informacinių technologijų centro direktorius Valerijus Ponomariovas.

Pasak Valerijaus Ponomariovo, inovatyvus sprendimas leidžia išvengti žmogiškųjų klaidų, sutaupyti tiek „Lietuvos geležinkelių“, tiek muitinės specialistų laiką, kurie dabar gali efektyviau tikrinti krovinius ir be rimtos priežasties nestabdyti jų judėjimo.

Įdiegus minėtą technologinį patobulinimą, į išankstinį krovinių deklaravimo procesą beveik nebereikia įsikišti bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ darbuotojams. Jiems telieka peržiūrėti problemines deklaracijas. Taip pat ir muitinės specialistai geležinkelio krovinius tikrina nebe atsitiktine tvarka, o tik tuos, kurie potencialiai gali kelti problemų.

Pasak Vykinto Arlausko, bendrovės „Blue Bridge Code“ direktoriaus, įdiegus naująjį modulį, muitinės bendrosios įvežimo deklaracijos duomenys automatiškai paruošiami krovinių vežimą geležinkeliais lydinčių dokumentų tvarkymo ir apskaitos kontrolės informacinėje sistemoje. Tuomet šie duomenys elektroniniu būdu perduodami į Lietuvos muitinės deklaracijų apdorojimo sistemą. Pastaroji pagal tam tikrus požymius parodo muitinės darbuotojams, ar reikėtų tikrinti vieną ar kitą krovinį.

Taip pat Lietuvos muitinės elektroninė sistema pateikia duomenis bendrovei „Lietuvos geležinkeliai“, ar krovinio deklaracija pavyko sėkmingai. Apsikeitimo duomenimis procesas automatiškai fiksuojamas ir saugomas duomenų bazėje. Atsakingi bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ darbuotojai gali matyti, kokiose būsenoje yra deklaracijos, dėl kokių problemų kai kurios iš jų nebuvo suformuotos arba kodėl nebuvo sėkmingai priimtos ir pan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)