Kasdien mus atakuoja 174 laikraščiams prilygstantis informacijos srautas  (0)

Naujas tyrimas parodė, kad žmogus kiekvieną dieną atakuojamas tokiu kiekiu informacijos, kurios užtektų 174 laikraščiams. Tad manantieji, jog jie kenčia nuo informacijos pertekliaus, galbūt yra visiškai teisūs, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto plėtra, 24 val. per parą transliuojama televizija ir mobilieji telefonai reiškia, kad dabar kiekvieną dieną gauname 5 kartus daugiau informacijos nei 1986 metais. Tačiau šie skaičiai nublanksta prieš tą informacijos kiekį, kuris mus atakuoja per elektroninį paštą, socialinius tinklus ir tekstines žinutes.

Kiekvieną dieną vidutinis žmogus sukuria informacijos, kurios užtektų 6 laikraščiams užpildyti, kai prieš 24 metus jos būtų užtekę vos pustrečio laikraščio puslapio. O tai yra beveik 200 kartų padidėjimas. Visą šią informaciją reikia kaupti, tad dabar kiekvienas mūsų kompiuteriuose, mikroschemose ir net kreditinės kortelės juostelėje saugome tokį jos kiekį, kuris prilygsta 600 tūkst. knygų.

Informacijos revoliucijos ir skaitmeninės eros mastus įvertino Martinas Hilbertas ir jo komanda iš pietų Kalifornijos universiteto. Naudodami sudėtingą formulę, jie nustatė, kiek vidutiniškai informacijos pasaulyje kaupiama ir persiunčiama informacijos priemonėmis – pradedant kompiuteriais ir baigiant laikraščiais, knygomis bei laiškais.

„Šie skaičiai rodo, kad gyvename informacijos amžiuje. Kai pagalvoji, kad prieš 100 metų retam žmogui pasisekdavo per savo gyvenimą perskaityti informacijos tiek, kiek prilygtų 50 knygų, tai nustembi, nes dabar dauguma vaikų jau yra pažiūrėję kelis šimtus filmų. Tačiau žmogaus smegenys yra labai imlios ir puikiai prisitaikę apdoroti informaciją“ – kalbėjo M. Hilbertas.

Tyrėjai analizavo 60 analoginių ir skaitmeninių technologijų kategorijų, laikotarpiu nuo 1986 iki 2007 metų. Rezultatai rodo, kad mes beveik visiškai įžengėme į skaitmeninį amžių.

Naudodami laikraščio analogiją, tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, kad 1986 metais žmogus gaudavo tokį kiekį informacijos, kuris prilygo maždaug 40 pilnų laikraščių, o 2007 metais šis skaičius išaugo iki 174.

1986 metais vienas žmogus perduodavo (dažniausiai paštu, telefonu ar faksu) apie 2,5 laikraščio puslapio informacijos per dieną. Atsiradus elektroniniam paštui, skaitmeninei fotografijai ir socialiniams tinklams, 2007 metais šis kiekis padidėjo iki 6 visiškai užpildytų laikraščių per dieną.

Tikrasis perėjimas nuo analoginių prie skaitmeninių technologijų įvyko 2002 metais, o dabar 94 proc. visų duomenų kaupiama skaitmeniniu pavidalu. Vos prieš 10 metų skaitmeniniai duomenys sudarė tik ketvirtadalį viso informacijos, o didžioji jos dalis vis dar buvo saugoma vaizdo ir garso kasetėse.

Interaktyvios telekomunikacijos, tokios kaip interneto ir telefono tinklai, mastai kasmet augo 28 proc., o vienpusės informacijos srautai per televiziją ir radiją augo ne taip žymiai – 6 proc. kasmet.

Savo tyrimo rezultatus žurnale „Science“ paskelbę mokslininkai nustatė, kad dabar visame pasaulyje cirkuliuoja apie 295 eksabaitų informacijos. Nors šis skaičius yra milžiniškas (315 kartų didesnis nei Žemėje esančių smėlio smilčių skaičius), M. Hilbertas pažymi, kad tai prilygsta vos 1 proc. informacijos, kuri saugoma vieno žmogaus DNR.

Galimybės visą šią informaciją apdoroti kompiuteriais kas 18 mėnesių vis padvigubėja, o telekomunikacijų prietaisų skaičius padvigubėja per 2 metus.
Tačiau, nepaisant milžiniško augimo, M. Hilberto teigimu, mes vis dar esame toli nuo sustojimo taško ir nė iš tolo neprilygstame tiems informacijos kiekiams, su kuriais susiduriame gamtos pasaulyje.

„Šie skaičiai įspūdingi, tačiau vis dar labai maži palyginus su tais kiekiais, kuriais manipuliuoja gamta. Palyginus su gamta, mes esame tik vargani mokiniai“ – kalbėjo M. Hilbertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)