4G ryšio tinklą „WiMAX“ Telecentras šiemet įdiegė 39-iuose Lietuvos miestuose ir gyvenvietėse  (1)

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) praneša, kad 4G ryšys „WiMAX“ veikia jau 19-koje Lietuvos miestų ir 20-tyje gyvenviečių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų kovą Vilniuje pradėtas naudoti „WiMAX“ ryšio tinklas per 10 mėnesių buvo sparčiai plečiamas ir jau yra įdiegtas ne tik sostinėje, bet ir Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Lentvaryje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Nemenčinėje, Nidoje, Palangoje, Panevėžyje, Plungėje, Raseiniuose, Šiauliuose, Šventojoje, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje, Vievyje. „Įžengus į belaidžio interneto rinką mums ypač svarbu kuo greičiau „WiMAX“ ryšiu padengti didžiąją dalį šalies teritorijos. Jau dabar Lietuvos gyventojai gali naudotis pačiu sparčiausiu belaidžiu internetu MEZON ne tik didžiausiuose miestuose, bet ir pajūryje ir daugelyje rajonų centrų. Kaip ir žadėjome savo klientams, kitais metais planuojame užbaigti pagrindinį „WiMAX“ tinklo diegimo etapą – tuomet MEZON internetu bus galima naudotis bemaž visoje Lietuvoje“, – sako Telecentro techninės plėtros direktorius Gediminas Būdvytis. Jo teigimu, bendrovė atsižvelgia ne tik į miestų centruose, bet ir į priemiesčiuose gyvenančių klientų poreikius.

„Naujos kartos ryšys „WiMAX“ šiemet buvo įdiegtas ne tik Vilniaus centre, bet ir Antažeriuose, Aukštuosiuose Paneriuose, Balsiuose, Avižieniuose, Galgiuose, Gariūnuose, Grigaičiuose, Grikiškėse, Kryžiokuose, Naujojoje Vilnioje, Pagiriuose, Riešėje, Salininkuose, Trakų Vokėje, Valčiūnuose, Visoriuose, Žemuosiuose Paneriuose. Belaidžiu internetu MEZON galima naudotis ir Kauno centre, ir Garliavoje, Noreikiškėse, Romainiuose“, – pasakoja Gediminas Būdvytis. Techninės plėtros direktorius pažymi, kad bendrovės diegiamas „WiMAX“ ryšio tinklas toliau bus plečiamas ir taps tankesnis ryšiu jau padengtose teritorijose.

„Esame užsibrėžę ir dar labiau ambicingų tikslų – kitais metais savo klientams suteiksime galimybę MEZON internetu naudotis „WiMAX“ technologiją įsidiegusiose užsienio šalyse. Artimiausia mūsų kaimynė, ypač plačiai naudojanti ketvirtos kartos ryšį, yra Rusija“, – kalba Gediminas Būdvytis. Jo įsitikinimu, „WiMAX“ yra ateities technologija, jau įrodžiusi savo pranašumą, lyginant ją su 3G ryšio dabartinėmis galimybėmis. „Galime didžiuotis, kad Lietuva šioje srityje yra pionierė, kad mes vieni pirmųjų pasaulyje įsidiegėme pažangiausią ryšio technologiją „WiMAX“ ir galime naudotis itin saugiu ir labai sparčiu plačiajuosčiu belaidžiu internetu“, – teigia Telecentro techninės plėtros direktorius. Gediminas Būdvytis pabrėžia, kad 4G internetas MEZON atitinka pažangiausius duomenų apsaugos ir kokybės standartus DES3 ir AES, todėl yra saugus, jokiems tinklo įsibrovėliams neprieinamas belaidis ryšys.

Šiuo metu 4G interneto MEZON vartotojams suteikiama iki 10 Mb/s ryšio sparta – pati didžiausia belaidžio interneto paslaugų rinkoje. Anot Telecentro atstovo, jau yra parengtos techninės sąlygos tam, kad MEZON interneto greitaveika būtų dar labiau padidinta ir yra ruošiamasi dar pažangesnio – atnaujinto „WiMAX“ standarto IEEE 802.16m taikymui Lietuvoje. „Kitais metais planuojame pasiūlyti MEZON vartotojams iki 14 Mb/s ryšio spartą, tačiau ir tai bus tik mažas žingsnis į priekį išnaudojant „WiMAX“ technologijos galimybes. Kompanija „Samsung Electronics“ specialistams ITU-R forume Seule jau demonstravo, kaip naudojant išmaniąsias 4x4 antenas MIMO pasiekiamas duomenų atsiuntimo greitis iki 149 Mb/s, išsiuntimo – iki 43 Mb/s., o naudojant 8x8 antenas MIMO – net iki 3,5 Gb/s ryšio sparta“, – pasakoja Gediminas Būdvytis. Jo tvirtinimu, „WiMAX“ ryšio technologija jau dabar gali suteikti vartotojams tai, ką dar tik žada 3G ryšio operatorių laukiamos LTE technologijos kūrėjai, be to, „WiMAX“ technologija ir toliau sparčiai tobulinama, atverdama vis platesnes jos panaudojimo galimybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)