Kaip iš tikrųjų atrodė gyvenimas Sovietų Sąjungoje: pionieriai, „beriozkos“ ir kiti 25 keisti dalykai iš sugriuvusios imperijos (Video)  (6)

Minint 100-ąsias Rusijos revoliucijos metines, britų rašytojas ir žurnalistas Marcelis Theroux prisimena 25 keistus dalykus, neabejotinai atgaivinsiančius vaizdinius iš senosios raudonosios imperijos laikų. „1990 metų vasarą keliavau po Sovietų Sąjungą ir rinkau informaciją būsimam kelionių vadovui. Nors tada to dar niekas iki galo nesuvokė, šios didžiulės sovietinės valstybės dienos jau buvo suskaičiuotos ir mano knyga taip ir nebeišvydo dienos šviesos“, - savo straipsnyje „The Telegraph“ rašo jis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra ne kartą viešai apgailestavęs dėl Sovietų sąjungos griūties.

„Pats taip teigti negalėčiau, tačiau prisimenu šiuos 25 dalykus, tam tikra prasme puikiai įkūnijančius prarastas vietas ir laiką“, - rašo žurnalistas.

1) Atgal į Sovietų Sąjungą

Viešnagė tuometinėje Sovietų Sąjungoje keistus jausmus kėlė nuo pat pirmųjų žingsnių, žengtų iš lėktuvo. Pasų tikrintojai akmeniniais veidais, sėdintys keistai apšviestose būdelėse, dokumentus tikrindavo su tokiu kruopštumu, jog nė akimirkai nekildavo abejonių: kirtote Šaltojo karo fronto liniją ir atsidūrėte branduolinį ginklą turinčioje šalyje, kur šlovinamas Marxas ir Leninas.

2) Papirosai

Sovietinių oro uostų laukimo salėje tvyrojo išskirtinis kvapas: čia, kaip ir praktiškai visur kitur, buvo rūkomi stiprūs papirosai.

Galiausiai paaiškėjo, kad jų iš tikrųjų niekas niekada nemėgo: vos tik tapo įmanoma rūkyti vakarietiškas cigaretes, visi juos pamiršo.

3) Juodoji rinka

Planinės ekonomikos prakeiksmas buvo tas, kad prekės iš Vakarų daugumai rusų buvo neįgyvendinama svajonė. Atvykėliai iš Suomijos Sankt Peterburge, pardavę porą džinsų, galėjo nevaldomai lėbauti visą savaitgalį.

Žurnalistė pardavė savo „Bo Jackson“ batelius žmogui, kuris iš tikrųjų norėjo jo striukės, įsigytos iš JAV drabužių katalogo, kurį pamatė ir susižavėjo iš labai toli.

4) Sovietiniai automobiliai

Ech, „Lada“, „Zil“, „Volga“! Šių didelių nerangių automobilių buvo sunku gauti, jie buvo labai neekonomiški, tačiau kitokių Sovietų sąjungoje tiesiog nebuvo. Kaip ten bebūtų, jie ir šiandien žavi vintažinių automobilių entuziastus.

5) Maskvos baseinas

Vienas iš įsimintiniausių Sovietų sąjungos prisiminimų – į vėsų tamsų dangų kylantis garas iš didžiausio pasaulyje baseino po atviru dangumi.

Šio baseino istorija labai keista: jis įrengtas pamatuose, kurie turėjo būti skirti aukščiausiam pasaulio pastatui – vadinamiesiems Sovietų rūmams. Sovietų sąjungai žlugus, jie buvo užlyginti ir tapo Kristaus Gelbėtojo cerkve, kur vyko garsusis „Pussy Riot“ protestas.

6) Beriozkos

Beriozka – nedidelė specializuota parduotuvė, kuri buvo atidaroma tik užsieniečiams ir daug grynųjų turintiems vietiniams. Nors paprastose parduotuvėse akis badė tuščios lentynos, „beriozkose“ trūko, matyt, tik paukščių pieno.

7) Vladimiras Vysockis

Išvaizdus aktorius ir šiurkštaus balso trubadūras mirė 1980 metais būdamas vos 42 metų. Jo dainos, įrašytos piratinėse kasetėse, gali būti drąsiai vadinamos senosios Sovietų Sąjungos garso takeliu. Kažkiek panašus pavyzdys iš amerikiečių kultūros galėtų būti nebent Bobas Dylanas.

8) Socialistinio realizmo romanai

Žurnalistas perskaitė nemenką dalį Michailo Šolochovo romano „Pakelta velėna“, kol suprato, kad tai antroji veikalo dalis. Jį netikėtai labai sudomino herojiško darbininko iš Dono regiono žygdarbiai.

9) Pasidaryk pats

Sovietų sąjungoje trūko visko, tad nieko keisto, jog išradingi žmonės tikrai turėjo kur pasireikšti: televizorių antenas atstodavo šakutės, vonios kamštį buvo galima pasigaminti iš batų kulno, o kelio ženklą perdirbti į kastuvą sniegui.

10) Video žaidimai

Taip, kad ir kaip sunku būtų tuo patikėti, Sovietų sąjungoje buvo video žaidimų: keistų, daugiausia susijusių su karo ar ledo ritulio tematika, tačiau neabejotinai turėjusių savotiško žavesio. Laimei, dalis išsaugota muziejuje Maskvoje ir Sankt Peterburge.

11) Nesusipratę Sovietų sąjungos šalininkai

Net ir prieš pat Sovietų sąjungos žlugimą, teko susidurti su užsieniečiais, kurie iš paskutiniųjų gynė sovietų sistemą ir neigė akivaizdžius dalykus.

12) Zurabas Ceretelis

Žlugus Sovietų sąjungai, masyvios vieno iš garsiausių Gruzijos menininkų Zurabo Ceretelio skulptūros ėmė dygti kaip grybai po lietaus.

13) Propagandiniai plakatai

Gana svarbią Sovietų sąjungos estetikos dalį sudarė absoliutus vartotojams skirtos reklamos trūkumas. Jos vietą užėmė plakatai, šlovinantys Marxo, Engelso ir Lenino intelektą, Raudonosios armijos pergales ir penkmečio planų rezultatus (kad ir kokie jie būtų).

14) Ženkliukai

Dėl niekam iki šiol neįmintos priežasties, sovietiniais laikais gyvavo savotiškas ženkliukų kultas. Žaidimas savotiškai įdomus, bet tik tiems, kurie mainais sugundydavo užsienietį: mainais už „Ramones“ ženkliuką jis neabejotinai gaudavo Leniną.

15) Gruziniškas maistas

Šiandien maistas, kurį buvo galima gauti buvusioje Sovietų sąjungoje, kaip diena ir naktis skiriasi nuo legendomis apipintų kotletų ir grikių garnyro.

Nepaisant to, net ir tais liūdnais laikais buvo vienas ryškus šviesos spindulys – restoranai Gruzijoje, kur buvo galima į valias skanauti puikų gruzinišką vyną, įmantriai pagamintus baklažanus, keptus viščiukus ir įvairiausius kepinius.

16) Uniformos

Prieš akis nuolat šmėžavo uniformos, tad nė akimirkos negalėdavai užsimiršti esantis priešiškoje iki dantų ginkluotos šalies teritorijoje, kur išlaidų gyvenimo būdą mėgstanti buržuazija buvo smerkiama, o jai palanki ekonomikos sistema vadinta korumpuota ir pasmerkta žlugti.

17) Budinčioji

Budinčiųjų buvo galima sutikti kiekviename viešbučio aukšte. Jos erelio žvilgsniu stebėjo visus svečius, palaikė tvarką ir buvo tas asmuo, į kurį buvo galima kreiptis pristigus muilo, tualetinio popieriaus, vonios kamščio ar panorėjus užsisakyti tarptautinį skambutį.

Kažkodėl su šiomis moterimis bendrauti visada buvo nelabai malonu – bent jau tokį įspūdį jos bandžiusios sudaryti. Neretai tai tik apgaulinga išorė: daugiau su jomis pabendravus paaiškėdavo, kad jos netgi labai malonios ir geranoriškos.

18) Samizdatas arba savileida

Šis terminas buvo taikomas kalbant apie didžiulėmis pastangomis kopijuotą disidentų literatūrą, kuria noriai tarpusavyje dalijosi žmonės, mylintys knygas. Tariama Sovietų sąjungos pagarba rašytojams buvo reiškiama gana paradoksaliais metodais – bandant juos sužlugdyti.

19) Kremlinologija

Sovietų sąjungos valdžios aparato subtilybės vakariečiams visada atrodė neįminta mįslė. Jie netgi linksmindavosi, bandydami išsiaiškinti, kas atsidūrė valdžioje ar jos neteko, nagrinėdami partijos narių konfigūraciją, kurią jie sudarydavo stebėdami Gegužės paradą Raudonojoje aikštėje.

20) Jaunieji pionieriai

Balti marškiniai, mažos raudonos skarelės – tokie buvo jaunųjų pionierių skiriamieji ženklai. Būtent šioje jaunimo organizacijoje jaunieji rusai pirmą kartą paragaudavo sovietinės ideologijos ir susipažindavo su tokiais pavyzdiniais vaikais kaip Pavlikas Morozovas – berniuką nužudė jo šeimos nariai, kerštaudami už tai, kad jis juos išdavė slaptajai policijai.

21) Partijos nariai

Sovietų sąjungos elitas buvo šalies Komunistų partijos nariai. Jie važinėjo geriausiais sovietiniais automobiliais, atostogavo labiausiai geidžiamuose Juodosios jūros kurortuose, mėgavosi kitomis privilegijomis, kurios iš šiandieninės perspektyvos atrodo tiesiog juokingai.

22) Saugos diržai

„Nereikia“, – taip skambėtų pirmoji iš taksi vairuotojo Rusijoje išgirsta frazė, jums įsėjus į automobilį ir ieškant saugos diržo. „Jums jo neprireiks“, – pridurtų. Tokia iniciatyva Sovietų sąjungos laikais būtų palaikyta įžeidimu ir vieša abejone jo kaip vairuotojo kompetencija. Laimei, šiandien visi puikiai supranta, kaip svarbu visada prisisegti saugos diržus.

23) Paskaitos apie kapitalizmo ydas

Tais laikais buvo tiesiog neišvengiamos akistatos su partijos nariais, kurie jautė kone šventą pareigą jums paaiškinti apie sovietinio gyvenimo privalumus. Nedarbas, rasizmas, apartheidas, siaubingos angliakasių gyvenimo sąlygos – visos šios temos kuo puikiausiai tiko iliustruoti kapitalizmo blogybėms ir marksizmo triumfui. Panašių kalbų galima išgirsti ir šiandien, bet tik ne Sovietų sąjungoje.

24) Kultūros namai

Sovietų sąjungoje buvo labai gyvas idealistinis noras pasirūpinti, kad visi be išimties galėtų mėgautis aukštosios kultūros teikiamais privalumais. Net ir mažiausi provincijos miesteliai turėjo savo Kultūros namus.

25) Naktiniai traukiniai

Sovietinį gyvenimą veiksmingiausiai sustabdydavo ne kas kitas, o ilgos kelionės traukiniais. Staiga atsirasdavo galimybė iš arti pamatyti paprastų sovietinių žmonių gyvenimą, išgirsti knarkimą, kartu išgerti arbatos, pasišnekučiuoti.

Net jei nemokate rusų kalbos, šis filmukas vistiek leidžia susipažinti su tuo, kaip ir kuo keliavo žmonės sovietiniais laikais:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(8)
(23)

Komentarai (6)