Oksfordas atsisako egzamino, kadaise pripažinto sunkiausiu pasaulyje  (20)

Nuo 1932 m. į prestižinį ir savo akademiniais pasiekimais garsėjantį Oksfordo universiteto Visų Šventųjų koledžą stojantys studentai turėjo galimybę pademonstruoti savo žinias ir gebėjimus orginaliu būdu – tris valandas rašyti esė, kurios tema nusakoma vos vienu žodžiu. Tokios formos egzaminas tame pačiame koledže retkarčiais būdavo rengiamas ir anksčiau, o 1878 m. jis buvo pripažintas pačiu sudėtingiausiu stojamuoju egzaminu pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Temos, tiksliau to vieno teminio žodžio, parinkimas sukeldavo tokį didelį ažiotažą, kad net tie, kurie nedalyvaudavo egzamine, kasmet egzamino dieną rinkdavosi prie koledžo ir laukdavo žinių. Stojantieji tuo metu atversdavo jiems skirtus lapus ir ten rasdavo parašytą vos vieną vienintelį žodį. „Vanduo“, „šališkumas“, „harmonija“, „chaosas“, „malonė“ – tai vos keli žodžiai, pasiūlyti stojantiesiems per keletą dešimtmečių.

Tačiau taip buvo anksčiau. Dabar ši Oksfordo tradicija liks tik istorija, nes, kaip teigia dabartinis koledžo vadovas seras John‘as Vickers‘as, per daugelį metų ši metodika vis dėlto nepasiteisino ir bus naikinama. Anot jo, pastebėta, kad vis dažniau šio egzamino metu studentai užsiima „žodžių akrobatika“ ir rašo puikaus stiliaus tekstus apie... nieką. „Manome, kad akademinius bei kitokius gebėjimus puikiai galima patikrinti ir kitomis formomis, o ši esė iš vieno tematinio žodžio labiau primena tradiciją, kurios gaila atsisakyti, nei efektyvų žinių, gebėjimų ir mąstymo patikrinimo metodą“, – sakė koledžo vadovas.

Tačiau koledžas, išugdęs garsių pasaulio akademinio elito žmonių ir net Nobelio premijos laureatų, kartelės nuleisti neketina. Sudėtingi, ypatingų žinių ir gebėjimų reikalaujantys egzaminai ir toliau bus šio universiteto „vizitinė kortelė“. Per dviejų dienų trukmės stojamųjų egzaminų sesiją pretendentams ir toliau teks rašyti esė, dalyvauti pokalbiuose, kitaip demonstruoti savo žinias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: