Brandos egzaminai šiemet paankstinti, kad sesija būtų ne tokia intensyvi  (5)

Brandos egzaminai šiemet prasideda anksčiau nei įprastai – gegužės pradžioje – siekiant, kad egzaminų sesija birželį būtų ne tokia intensyvi, sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Praėjusių metų rudenį pateikėme tris galimo egzaminų tvarkaraščio alternatyvas, už kurias balsavo pačios mokyklos. Toks tvarkaraštis buvo pasirinktas demokratiniu keliu tų pačių mokyklų bendruomenių. Nenorėjome turėti per daug intensyvaus birželio egzaminų tvarkaraščio, todėl tie egzaminai, kuriuos laiko santykinai nedidelis vaikų skaičius – užsienio kalbų egzaminai – įkelti į šeštadienius gegužės mėnesį“, – žurnalistams penktadienį sakė ministras.

Pasak jo, „neprognozuojami“ tokie atvejai, jog, egzaminą laikydami dar prieš sužinodami metinį to dalyko įvertinimą, abiturientai egzaminą išlaikytų, o galutinis įvertinimas būtų neigiamas.

„Jeigu abiturientai renkasi laikyti valstybinį egzaminą, tokių dalykų neišlaikymo grėsmės nekyla, ir neabejoju, kad motyvuoti ir gerus pažymius iš užsienio kalbų turintys ir rinkosi laikyti egzaminus“, – kalbėjo G. Steponavičius.

Šiemet didelių pokyčių organizuojant brandos egzaminus nenumatoma.

Kaip informavo Nacionalinio egzaminų centro (NEC) vadovas Saulius Zybartas, vienas iš naujų dalykų – šiemet įvedami kalbų (lietuvių, anglų,vokiečių, prancūzų, rusų) valstybinių brandos egzaminų egzaminų užduočių atsakymų lapai, o šių egzaminų užduočių sąsiuvinius, kuriuose bus konkrečios užduotys ir vietos juodraščiams, moksleiviai po egzamino galės išsinešti. Į NEC vertinimui grįš tik atsakymų lapai, kurių S. Zybartas pataria abiturientams nepamiršti užpildyti.

Dalį pateiktų atsakymų – pasirenkamojo atsakymo klausimus – taisys ne vertintojai, o kompiuteriai. Taip tikimasi pagreitinti vertinimą ir sumažinti žmogiškojo faktoriaus įtaką.

„Sąžiningumo ar skaidrumo abejonėms išsklaidyti yra įtvirtinta galimybė gauti po egzaminų laikymo ir užduočių su atsakymais kopijas, pasižiūrėti, kiek tai buvo tikslu, ir žinoti, kad iš esmės viskas priklauso nuo jauno abituriento, jo sugebėjimų ir deramo pasiruošimo suvaldyti emocijas, stresą, pakankamai atskleisti savo žinias“, – pridūrė G. Steponavičius.

Kaip jau skelbta, per brandos egzaminus policija žada stiprinti budėjimą prie egzaminų centrų ir akyliau stebėti elektroninę erdvę.

„Yra bendradarbiavimas su policija, bus taikoma sugriežtinta atsakomybė nesąžiningumo ir piktnaudžiavimo atvejams, yra investuotos milijoninės lėšos į saugumo priemones nuasmeninant, užkoduojant, šalinant žmogiškąjį faktorių tiek egzamino užduotims pasiekiant abiturientus, tiek eliminuojant nesąžiningumus įvairiose tarpinėse grandyse“, – penktadienį kalbėjo ministras.

Šeštadienį prasidėjo brandos egzaminų pagrindinė sesija – per 600 Lietuvos abiturientų laikė valstybinį vokiečių kalbos egzaminą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: