Bręsta planai: vaikai privalės mokytis nuo 4 metų?  (15)

Europoje ankstinamas priešmokyklinis ugdymas: vengrai nuo kitų metų privalomai mokyti pradės jau 4 metų vaikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes taip pat neišvengiamai turėsime į politinį lygmenį iškelti šį klausimą“, – sakė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Gražina Šeibokienė.

Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėjos teigimu, nuo kelerių metų bus privalomas ankstyvas mokymas, plačiau komentuoti galėtų politikai.

„Tačiau kiek apie tai diskutuojama specialistų lygmenyje, galiu pasakyti, jog tam didžiulis dėmesys skiriamas visoje Europoje. Matome tendencijas, kad daugelis šalių ryžtasi ankstinti formaliojo švietimo pradžią“, – pabrėžė G. Šeibokienė.

Specialistės duomenimis, Airijoje privaloma mokytis nuo 4 metų amžiaus, Didžiojoje Britanijoje nuo 5 metų, mūsų kaimyninėje Latvijoje privalomas dvejų metų priešmokyklinis ugdymas.

„Kadangi ten mokyklinis startas – 7 metai, tai reiškia, kad penkiametis vaikas jau privalo ateiti į švietimo sistemą. Remdamiesi kitų šalių patirtimi ir matydami kitų šalių pasiekimus, mes taip pat turėsime galvoti, ar pakankamai dėmesio skiriame ankstyvajam ugdymui ir ar nereikėtų ankstinti vaiko atėjimo į formalųjį švietimą", – sakė ŠMM atstovė.

Klasikinis ir ankstyvasis mokymas – skiriasi

Paklausta, kaip praktiškai atrodytų privalomas 4 metų vaikų mokymas Lietuvoje, ar tai reiškia, kad mažiukai su kuprinytėmis ir uniformytėmis žygiuotų į įprastą mokyklą, G. Šebokienė akcentavo klasikinės mokyklos ir ankstyvojo mokymo visiškai kitokioje aplinkoje skirtumus.

Pasak specialistės, privalomo mokymo ankstinimui pirmiausia reikia labai daug investicijų, o ypač – kitokio požiūrio, tad staigūs pokyčiai mažai tikėtini.

Sprendimų tikisi iš kitos Vyriausybės

„Realių diskusijų politiniame lygmenyje dar nėra. Tačiau mes artimiausiu metu su ministerijos politikais tikrai bandysime apie tai kalbėti. Dabartinėje Vyriausybės programoje nėra nuostatų, kad būtų pasirengta privalomo mokymo ankstinimui, tad mes tik galime pradėti diskusiją ir tikėtis, kad kitos kadencijos Vyriausybė galbūt ryšis tokiam sprendimui“, – vylėsi ministerijos atstovė.

Paklausta, jei būtų jos valia, nuo kelerių metų siūlytų pradėti privalomai mokyti vaikus, G. Šeibokienė sakė, jog šešerių metų amžiaus vaikas tikrai gali pradėti mokytis.

„Tačiau – ne akademinėje mokykloje”, – pabrėžė pašnekovė. – Jeigu mes būtume pasirengę neakademiniam mokymui, galėtume atvesti vaiką ir nuo 5 metų amžiaus. Tačiau prieš tai turime suvokti, kad turime daug ką pakeisti, pritaikyti aplinką, paruošti mokytojus, kad žinotų, ką ir kaip gali mokytis tokio amžiaus vaikas. O mokytis jis gali“.

Priešmokyklinio ugdymo grupes lankė 96 proc. vaikų

2012 m. duomenimis, priešmokyklinio ugdymo grupes lankė daugiau kaip 96 proc. 5–6 metų amžiaus vaikų.

Kai kuriose savivaldybėse priešmokyklinų grupių lankomumas siekia 100 proc. Tačiau, kaip pabrėžiama, vaikas gali eiti į pirmą klasę ir nelankęs priešmokyklinio ugdymo grupės.

Pagal Švietimo įstatymą, nei ikimokyklinis, nei priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje nėra privalomas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė-Vainienė
(4)
(0)
(0)

Komentarai (15)