Kiek Lietuvoje kainuoja aukštojo mokslo diplomas?  (0)

Lietuvoje tos pačios specialybės studijų kainos skirtingose aukštosiose mokyklose gali skirtis ir keliais tūkstančiais litų. Tarp brangiausių ir toliau lieka odontologijos ir medicinos studijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pabaigus mokslus, abiturientui kyla klausimas, kur stoti. Vieni tai būna nusprendę jau seniai, kiti apie tai galvoja išsilaikę egzaminus. Alfa.lt atliko tyrimą, siekdama išsiaiškinti tos pačios specialybės studijų kainą tiems, kurie nepatenka į valstybės finansuojamas vietas. Pasirinktos specialybės ne atsitiktinės, bet, remiantis praėjusių metų Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atlikta statistika, dažniausiai pasirenkamos būsimų studentų: ekonomikos, teisės, medicinos, politikos mokslų, odontologijos ir viešojo administravimo studijos. Lyginami penki universitetai: Vilniaus (VU), Vytauto Didžiojo (VDU), Mykolo Romerio (MRU), Kauno technologijos (KTU) bei Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetai.

Pirmoje vietoje – ekonomikos studijos

Studijuoti ekonomiką galima studijuoti VDU, MRU, KTU ir VGTU, tačiau didžiausio susidomėjimo sulaukia Vilniaus universitetas. Nėra ko stebėtis, kad didžiausią paklausą turinčiam universitetui mokama ir didžiausia suma už studijas – 4500 litų per metus. Likusių universitetų metinė įmoka yra 3892 litai. Visų minėtų universitetų studijų trukmė vienoda – ketveri metai.

Antra vieta pagal paklausą atitenka teisės studijoms. Čia panaši situacija kaip ir su ekonomikos studijomis – VU sulaukia daugiausia stojančiųjų dėmesio, tad kaina vėl didžiausia – 4500 litų, o VDU ir MRU – 3892 litai. Pastebimas teisės studijų trukmės skirtumas tarp universitetų. Pavyzdžiui, VU ir VDU studijos trunka 5 metus, o MRU – tik 3,5 metų.

Ypač didelis kainų skirtumas tarp universitetų pastebimas politikos mokslų studijose. VU už ketverius studijų metus reikia mokėti 6000 litų, o VDU, MRU ir KTU tiek pat, kiek už kitas studijas, – 3892 litų. Tačiau reikia paminėti, kad MRU studijos trunka 3,5 metų.

Viena populiariausių studijų programų – viešasis administravimas, kurį galima studijuoti VDU, MRU ir KTU. Šių universitetų studijų kainos vienodos – 3892 litai. Skiriasi tik tai, kad MRU studijos trunka 3,5 metų, o VDU ir KTU – ketverius metus.

Kai kurie universitetai skelbia ir vieno kredito kainą: VU – 75 litai, MRU ir KTU – 64,87 lito. Kadangi VU politikos mokslai yra kiek brangesni nei kiti, tai ir vieno kredito kaina aukštesnė – ji siekia 100 litų.

Brangiausios – medicinos ir odontologijos studijos

Trečioje vietoje pagal populiarumą yra medicinos studijos. Nors jos yra vienos brangiausių ir ilgiausių pagal mokymosi trukmę, būsimi studentai kasmet vis dažniau jas renkasi. Mediciną galima studijuoti VU ir Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU).

Abiejuose universitetuose studijų trukmė vienoda – 6 metai be rezidentūros studijų, kurios, priklausomai nuo specializacijos, gali trukti ir dvejus, ir daugiau metų. VU už studijas tektų mokėti 10 400 litų per metus, o LSMU situacija kiek kitokia. Šiame universitete nuo pirmo iki ketvirto kurso teks mokėti 10 140 litų per metus, o nuo penkto iki šešto kurso – 13 560 litų per metus.

Tokia pati situacija ir su odontologijos studijomis. VU už jas reikės sumokėti 12 080 litų per metus, o LSMU nuo pirmo iki ketvirto kurso – 12 320 litų per metus , o nuo penkto iki šešto kurso – 15 740 litų per metus.

VU skelbia ir vieno kredito kainą: medicinos studijų – 167,33 litų, o odontologijos – 201,33 litų.

Vilniaus universitetas – pirmoje vietoje

Remiantis LAMA BPO duomenimis, 2011 m. populiariausios universitetų studijų programos tarp stojančiųjų (pirmu pageidavimu) buvo (specialybė – universitetas – pageidavusiųjų skaičius):

1. Ekonomika – VU – 766

2. Teisė – VU – 655

3. Medicina – LSMU – 653

4. Medicina – VU – 508

5. Politikos mokslai – VU – 467

6. Kūrybinės industrijos – VGTU – 416

7. Teisė ir muitinės veikla – MRU – 384

8. Psichologija – VU – 370

9. Odontologija – LSMU – 336

10. Viešasis administravimas – MRU – 306

Žurnalas Veidas.lt gegužės mėnesį atliko 2012 m. Lietuvos universitetų reitingą, kurio metu paskelbė pačius geriausius (universitetas – taškai):

1. Vilniaus universitetas – 61,45

2. Vytauto Didžiojo universitetas – 50,17

3. Mykolo Romerio universitetas – 46,1

4. Kauno technologijos universitetas – 44,02

5. Vilniaus Gedimino technikos universitetas – 41,80

6. ISM vadybos ir ekonomikos universitetas – 41,49

7. Lietuvos muzikos ir teatro akademija – 40,3

8. Lietuvos sveikatos ir mokslų universitetas – 39,06

9. Šiaulių universitetas – 36,96

10. Vilniaus dailės akademija – 36,61

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(21)
(-11)

Komentarai (0)