Švietimo ministras: jei jaunimas nori išvykti – pirmyn  (8)

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis yra įsitikinęs, kad turime skatinti ir drąsinti jaunuolius išvykti studijuoti iš Lietuvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žmonės dabar bijo bet ko. Miestuose gal tai pastebima mažiau, tačiau regionuose žmonės yra įsibaiminę, jie net nedrįsta pasakyti, ko nori. Ypatingai tai pastebiu lankydamasis regionų mokyklose. Mokytojai su manimi nekalba net iš patalpos išėjus direktoriui. Matau iš akių, kad nori, bet bijo. Kai kurie mus vadina vienkiemių šalimi ir tam yra pagrindo. Privalome likviduoti visuomenės baimes. Jei jaunuolis nori išvykti, pastudijuoti kitoje šalyje, pamatyti kažką daugiau, turime skatinti jį taip daryti, o ne baimintis, kad prarandame lietuvius“, – sakė ministras, pristatydamas ryt prasidėsiančią šiemet 13-ąjį kartą organizuojamą mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodą „Studijos 2015“.

Šiemet paroda rekordiškai gausi atvykstančių užsienio mokymo įstaigų skaičiumi. Joje dalyvaus 220 dalyvių iš 15 šalių.

Pažėrė kritikos universitetams – turite įsiklausyti, ko prašo darbdaviai

„Nuolat kalbame apie tai, kad turime skatinti visuomenės inovatyvumą. Be kuriamų slėnių, mokslo bazių, tai padaryti gali padėti naujų mokslų, paremtų gamyba, atsiradimas. Visa Europa stumia jaunuolius rinktis technologinius mokslus, kažką konstruoti, gaminti. Po to tai pardavę mes galime užsidirbti daug pinigų, surinkti mokesčių, kuriuos vėl investuotume į švietimo sistemos kokybės gerinimą. Mūsų siūlomos mokslo ir studijų įstatymo pataisos ir yra nukreiptos į žmogiško potencialo kokybės gerinimą“, – priminė D. Pavalkis.

Sulaukęs kritikos, kad darbdaviai nėra patenkinti aukštojo mokslo absolventais ir reikalauja iš jų ne diplomo, o darbo patirties, jis patikino, kad į tai greitu metu bus atkreiptas dėmesys.

„Lietuvoje esantys universitetai tarsi pamiršo, kad universitetų pareiga yra žmones ruošti ne tik gyvenimui, bet ir darbo rinkai. Kolegijos tą daro geriau, tačiau universitetai turėtų atkreipti dėmesį į gamybinės patirties ugdymą. Taip, pats asmeniškai girdžiu, kai studentai pasakoja, kad darbdaviai jiems siūlo eiti dirbti, o ne nuoširdžiai lankyti paskaitas. Su manimi kalbėję informatikos studentai prasitarė, kad jei ne studijos universitete, jie išmoktų daugiau ir galėtų atlikti daugiau užduočių nei gali dabar. Turime į tai įsiklausyti. Universitetų mokymo programa turi būti labiau adaptuota pagal tai, ko reikalauja darbdaviai“, – įsitikinęs jis.

Lietuvoje siūlo palikti 4-5 universitetus

D. Pavalkis užsiminė ir apie tai, kad universitetų Lietuvoje yra per daug. Jo teigimu, kitos Seimo kadencijos darbas turėtų būti jų skaičiaus sumažinimas iki 4-5.

„Visi girdi, kas vyksta universitetuose Klaipėdoje, Šiauliuose. Jie balansuoja ties labai pavojinga riba. Politinių jėgų atstovai sutinka su tuo, kad mes turime per daug universitetų, tačiau to išsakyti viešai jie nedrįsta, nes puikiai supranta, kad tai ne tik gera verslo rūšis, bet ir intelektinio potencialo vieta. Neturime fetišizuoti aukštojo mokslo sistemos kaip nuo Dievo. Jei paliktume kelis universitetus, galėtume užtikrinti sklandesnį jų darbą“, – mano D. Pavalkis.

Anot jo, likę universitetai galėtų dirbti koncentruotai ir vykdyti ne tik darbdavių, bet ir valstybės užsakymus – iš tiesų ruošti tuos specialistus, kurių reikia, ir taip, kaip reikia.

Moksleiviai nebenori stoti bet kur

Studijų parodoje „Studijos 2015“ šiemet dalyvaus 220 (pernai 193) dalyvių, vyks 200 (pernai 172) renginių. Šių metų šūkis – „Išeini su atsakymu“.

Paroda siekia supažindinti su studijomis Lietuvoje ir užsienyje, su reikalingiausiomis ir naujausiomis profesijomis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste.

Jos tikslas yra sukurti kūrybišką ir dinamišką erdvę, kuri padėtų jauniems žmonėms lengviau apsispręsti ką rinktis ir nebijoti netradicinių kelių. Lankytojų čia laukia ne tik išsami infomacija, bet ir konsultacijos su mokymo įstaigų specialistais, su karjeros specialistais, psichologais, jau studijuojančiųjų nuomonės ir praktiški patarimai, diskusijos, seminarai, paskaitos.

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas džiaugėsi, kad daug dėmesio parodoje bus skirta ir iš karto po mokyklos į aukštąsias nenorintiems stoti moksleiviams.

„Lietuvoje vis dažniau kalbama apie laisvus metus. Kol kas po mokyklos niekur neįstoję moksleiviai neturi jokių socialinių garantijų, jie nėra konsultuojami specialistų dėl tolesnių karjeros galimybių. Džiaugiuosi, kad į tai vis dažniau atkreipiamas dėmesys, kad moksleiviai nebestoja bet kur, kad tik įstotų. Net tik kryptingai savo kelią pasirinkęs žmogus gali padėti valstybei augti“, – įsitikinęs jis.

Veiks trys salės

Paroda kasmet plečiasi ir auga, pasipildo naujomis teminėmis erdvėmis bei renginiais. Šiemet jie užims visas „Litexpo“ konferencijų sales ir papildomas erdves – „Idėjų inkubatorių“, 3K ir „Pažink save“ zonas, „Inovacijų alėją“, „Kūrybines industrijas“.

Šiemet į susitikimus su moksleiviais ir studentais atvyks garsių ir visuomenei puikiai žinomų savo srities profesionalų – politikų, aktorių, verslininkų, žurnalistų, kurie su jaunimu dalysis asmenine patirtimi ir įžvalgomis.

5-oje salėje bus galima susipažinti su visų Lietuvos aukštųjų mokyklų programomis. 5 salės galerijoje įsikurs interaktyvi zona „Pažink save“, kurioje visas tris dienas vyks susitikimai su psichologais, karjeros konsultantais, darbdaviais.

4-oje salėje vėl vyks gyvas profesinio mokymo ir reikalingiausių profesijų pristatymas.

3-oji salė skirta studijoms užsienyje, tarptautiniams egzaminams, užsienio kalbų kursams, karjerai. Šioje salėje įsikurs „Idėjų inkubatorius“, kuriame savo patirtimi dalysis garsūs žmonės, vyks diskusijos, seminarai. 3 salės fojė pirmą kartą lankytojų lauks aukštojo mokslo ir verslo ekspozicija „Kūrybinės industrijos – kūrybingai asmenybei“, kurioje bus galima susipažinti su įvairiomis naujųjų medijų kultūros formomis, su meno ir informacijos, komunikacijos technologijų sąsajomis, žinių ekonomika, naujųjų medijų įtaką įvairioms visuomenės gyvenimo sritims – miesto erdvėms, verslui, kultūrai, e-komercijai. 3 salės galerijoje bus pristatoma aukštojo mokslo ir verslo ekspozicija „Inovacijų alėja“, skirta sudominti jaunimą technologiniais mokslais, paskatinti juos studijuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Pukenė
(13)
(3)
(10)

Komentarai (8)