Sveiko maisto reforma Lenkijos mokyklose: mokiniai įtūžę, verslininkai bėga kaip iš skęstančio laivo  (37)

Lenkijos moksleiviai į pamokas grįžo įtūžę – mokyklose nebepardavinėjami gaivieji gėrimai, saldumynai ir traškučiai. Šalies vyriausybė taip kovoja su vaikų nutukimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos prasidėjus mokslo metams Lenkijos miesto Gožuvo antrojo licėjaus auklėtiniai surengė demonstraciją. Jie pasipiktino rugsėjo 1-ąją įsigaliojusiu nutarimu, kuriuo uždrausta mokyklose prekiauti nesveiku maistu: saldumynais, traškučiais, mėsainiais ir „Coca-Cola“.

Buvo žinoma, kad šis nutarimas nepatinka daliai tėvų, verslininkų ir netgi pedagogų. Bet niekas nesitikėjo, kad atviras protestas mokyklose kils jau pirmą mokslo savaitę.

Nusprendė nelaukti bankroto

Dėl naujojo draudimo Gožuvo licėjuje valgykla buvo uždaryta jau rugsėjo 2-ąją. Joje prekiavęs verslininkas pareiškė, kad naujomis sąlygomis tikrai neišvengs bankroto, todėl jo nusprendė net nelaukti.

Palaikydami verslininką, licėjaus mokiniai į valgyklą sunešė laidotuvių vainikų, žvakių ir, vaišindamiesi savo atsineštais draudžiamais skanumynais, surašė peticiją Švietimo ministerijai.

„Reikalaujame pataisyti ministerijos nutarimą, nes jis absurdiškai suvaržo pilnamečius mokinius“, – žiniasklaidai pareiškė devyniolikmetis licėjaus abiturientas Kamilis Kowala.

Abiturientas kvaila įvardijo situaciją, kai pilnamečiai licėjininkai gali gretimoje parduotuvėje nevaržomai įsigyti cigarečių ar alkoholio, bet mokykloje negali nusipirkti spurgų, šokolado, kavos ar „Coca-Cola“.

Priverstinai valgys žuvį

Pagal naują nutarimą, sumuštiniai bei mėsainiai gali būti tiktai su žuvimi, kiaušiniais ir liesa paukštiena, o juose turi būti daug daržovių. Be to, jokiuose patiekaluose negali būti druskos, pipirų, cukraus ir net majonezo, o kečupas tik toks, kuriame yra daug pomidorų ir mažai dirbtinių tirštiklių.

Draudžiama prekiauti ir energiniais gėrimais, lydytu sūriu, balta duona. O mažiausiai kartą per savaitę turi būti prekiaujama vien patiekalais iš žuvies.

Mokykloje draudžiama reklamuoti nesveiką maistą, o už šių taisyklių nepaisymą gresia 1–5 tūkst. zlotų (237,4–1,1 tūkst. eurų) baudos ir valgyklos licencijos atėmimas.

Saugo nuo nutukimo

Tokias permainas mokyklų valgyklose inicijavo švietimo ministrė Joanna Kluzik-Rostkowska, o leidžiamo prekiauti maisto sąrašus sudarė dietologai.

J. Kluzik-Rostkowska pareiškė, kad naujas taisykles nutarė įvesti sužinojusi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tyrimų rezultatus.

Jie rodė, kad antsvorį turinčių vaikų skaičius iš visų Europos Sąjungos valstybių sparčiausiai didėja Lenkijoje.

PSO tyrimai liudija, kad 2012 metais 17 proc. lenkų vaikų turėjo antsvorio, nors 2002 m. tokių buvo vos 7 proc.

Dar prastesni Varšuvos maisto ir mitybos instituto duomenys (VMMI), kurie rodo, kad antsvorio turi 22–32 proc. vaikų, nelygu regiono gyventojų materialinė padėtis.

Medikai teigia, kad dėl antsvorio daugėja moksleivių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, cukralige ir vėžiu.

Entuziastingai palaiko

Šalies premjerė Ewa Kopacz pareiškė, kad pertvarką valgyklose įvykdė siekdama, kad baigusieji mokyklą „nebebūtų storuliukai“.

Politikė pareiškė nujautusi, kad tokį sprendimą iš pradžių gali kritikuoti dauguma moksleivių. Vis dėlto, anot jos, šį nepasitenkinimą sukėlė vaikiškas nusivylimas, kad jau baigėsi atostogos.

Premjerės entuziazmui pritaria ir ne visi mokyklų vadovai. Kai kurie jų baiminasi, kad auklėtiniai dabar išvis gali likti nevalgę. Kai kuriose mokyklose pirmą savaitę esą net keturi penktadaliai maisto atsidūrė šiukšlinėse.

Mokytojai laiko absurdu tai, kad kai kurie vaikai į mokyklą ėmė neštis druską, pipirus, cukrų ir valgykloje patys gardinasi maistą.

Ministerijos nutarimo kritikai gąsdina, kad padaugės vaikų, kurie nesveiką maistą nešis iš namų arba pirks netoli mokyklos esančiose parduotuvėse.

Sveikas maistas nevilioja

Televizija TVN informavo, kad dėl galimo bankroto daugybėje mokyklų veiklą nutraukė valgyklas turėję verslininkai. Štai todėl Lenkijos mokyklų vadovams šį rugsėjį teko skubiai ieškoti naujų partnerių vaikams maitinti.

Vieną valgyklą kartu su žmona Poznanėje 13 metų valdantis Waldemaras Wawrzyniakas taip pat neslepia galvojantis apie verslo likvidavimą.

W. Wawrzyniakas tvirtino, kad pirmąją mokslo savaitę maisto pardavė perpus mažiau nei ankstesniais metais, nes šis tapo brangesnis ir mažiau patrauklus vaikams.

Moksleiviai esą nenori valgyti žuvies, vegetariškų sumuštinių, žalių morkų, avižinių sausainių ir nenoriai perka nesaldžias sultis bei kompotą.

Nutarimo sumanytoja J. Kluzik-Rostkowska į kritiką kol kas nereaguoja. Ji teigia, jog paprasčiausiai reikia truputį laiko, kad mokiniai ir jų tėvai įsisąmonintų: mokykloje bus maitinama tik sveiku maistu.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (37)