Mokslo tyrimų projektams – per 120 mln. litų  (18)

Pirmą kartą Lietuvoje bus finansuojami pačių mokslininkų inicijuoti daugiamečiai tyrimai, padengiant visas jų įgyvendinimui reikalingas išlaidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam pagal Visuotinės dotacijos (Global Grant) priemonę numatyta skirti 120 mln. 234 tūkst. litų. Tikimasi, kad šios lėšos sustiprins Lietuvos mokslo tarptautinį konkurencingumą ir padės įsitvirtinti gabiausiems jauniems mokslininkams.

Pagal Visuotinės dotacijos priemonę vienam dvejų-ketverių metų trukmės mokslo tyrimų projektui, kurį įgyvendina atskiras mokslininkas arba mokslininkų grupė, bus skiriama nuo 200 tūkst. iki 1,6 mln. litų. Pirmuoju kvietimu numatyta paskirstyti 40 mln. litų. Tikimasi, jog už šias lėšas Lietuvos mokslo ir studijų institucijose bus įdarbinta apie 400 mokslininkų, kurie įgyvendins apie 200 aukšto lygio mokslininkų inicijuotų projektų.

Visuotinės dotacijos parama skiriama tarptautinio lygio mokslininkų projektams, padengiant tyrėjų atlyginimus, įrangos įsigijimo ir administravimo išlaidas. Į Visuotinės dotacijos paramą gali pretenduoti šalies ir užsienio mokslininkai teikdami paraiškas bet kokios srities tyrimui atlikti. Jie taip pat gali rinktis Lietuvos mokslo ir studijų instituciją, su kuria jam paranku įgyvendinti projektą.

„Dotacija neriboja tyrimų temų, o pagrindiniai projektų atrankos kriterijai yra pareiškėjo mokslinė kvalifikacija, projekto kokybė bei tyrimo perspektyvumas“, – pranešime spaudai cituojama Lietuvos mokslo tarybos Paramos tyrėjams skyriaus ir projekto vadovė Eglė Vaitkutė.

Pasak jos, Visuotinė dotacija sudaro sąlygas mokslininkui gilintis į tyrimą, perduodant administravimą ir finansinių procedūrų vykdymą mokslo ir studijų institucijai. „Svarbu ir tai, jog pagal jį numatoma padengti priimančiosios mokslo ir studijų institucijos išlaidas pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, todėl mokslininkui gali būti skirtas profesoriaus arba vyriausiojo mokslo darbuotojo atlyginimas su visais priedais“, – dėsto E. Vaitkutė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)