Mokslas kitu kampu: nuo užšaldytų bananų iki žvaigždžių stebėjimo  (12)

Nors ir nedažnai, tačiau aktyvūs mokslinių draugijų studentai sugeba nustebinti ne tik savo žiniomis, bet ir išradingumu. Šį kartą draugėn susibūrė Vilniaus universiteto įvairių fakultetų studentai ir "Lietuvių namai" vidurinės mokyklos moksleiviams suorganizavo vienos dienos stovyklą „Studentai – moksleiviams, moksleiviai – studentams“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįprastas renginys vyko neįprastoje mokykloje – vidurinėje "Lietuvių namai" mokosi tie vaikai, kurių tėveliai yra išvažiavę į užsienį – kas darbiniais, kas kitais reikalais. Studentai su moksleiviais praleido visą šeštadienį, o sprendžiant pagal atsiliepimus, daugeliui tai buvo vienas iš įspūdingiausių savaitgalių. Na, bet apie viską nuo pradžių. Renginį suorganizavimo ir pravedė Vilniaus universiteto Fizikos, Matematikos ir informatikos, Ekonomikos fakultetai ir Astronomų klubas 2009 metų vasario 28 dieną. Kaip gi studentams į galvą atėjo tokia mintis? Pasak pačių organizatorių, „būrelyje jaunų ir aktyvių Lietuvos studentų buvo tyliai suintegruota idėja - iššūkis ne tik Lietuvos studentams, bet ir moksleiviams“. Iššūkis prasidėjo FF SMD (Fizikos Fakulteto Studentų Mokslo Draugijos) pasirodymu. Jo metu moksleiviai išvydo daug žaidimų su azotu: azote palaikytas bananas valgymui gal ir netiko, užtai tapo puikiu „plaktuku“ vinims kalti. Užšaldyta rožė tokio jumoro nesuprato ir tiesiog galantiškai sudužo. Na, o smalsiausi galėjo skanauti azote užšaldytus kukurūzus. Skonis gal ir nebuvo labai įspūdingas, tačiau viską atpirko iš burnos besiveržiantys azoto garai – šis vaizdelis patiko ne tik moksleiviams, bet ir mokytojams.

Ne ką mažiau įspūdingas buvo iliuzionisto Tomo Šimkaus pasirodymas. Jis netgi išdavė kai kurių savo triukų paslaptis – kas žino, gal mokinių tarpe atsiras iliuzionisto pasekėjų. Po to sekė Matematikos ir informatikos fakulteto paskaita apie Matematikos paradoksus, o ekonomikos fakulteto studentai pristatė sukurtą naują portalą matematika gyvenimui.

Studentų mokslinių draugijų pasirodymą vainikavo laisva diskusija su mokiniais apie studijas universitete. Po to sekė trumpa pertrauka ir fakyrų pasirodymas. Na, o kadangi Vilnius jau senokai buvo paskendęs nakties glėbyje, į sceną žengė astronomijos klubo nariai. Tiesa, paskaitos jie taip ir nepaskaitė, nes oras pasitaikė giedras ir vietoj kalbų moksleiviams suorganizuota „ekskursija“ po naktinį dangų. Galutinis šventės akordas jau priklausė moksleiviams, kurie pravedė uždaromąją programą su daug muzikos, dainų ir šokių. Štai tokį šaunų renginuką suorganizavo VU studentai – svarbiausia be didelių finansinių paramų ir pagalbų: „galbūt iki ekonominio sunkmečio spėjome per daug išlepti ir pamiršome, kad giliausias jūras galima perbristi tiesiog su nuoširdžiomis idėjomis, o nuoširdumui, savaime suprantama, nereikia pinigų“.

Belieka palinkėti, jog šaunios idėjos ir toliau klestėtų, o studentų mokslinės draugijos ir toliau augtų bei džiugintų visus tokiais renginiais. Na ir pabaigai šventės dalyvių atsiliepimai.

„Mūsų šios vienos dienos stovyklos pavadinimas „Studentai – moksleiviams, moksleiviai – studentams“. Ką studentai davė moksleiviams, matyt, visiems aišku peržvelgus šios dienos programą. Tačiau kai kuriems kyla klausimas: ką moksleiviai davė studentams? Man rodos, tai savaime aišku. Pasižiūrėkite į mane ir šiuo metu sugriuvusią aplink mane krūvą vaikų. Tokią tarsi šeimos dvasią yra taip reikalinga kartais pajusti... Be to, aš taip seniai neturėjau galimybės bėgioti nuo sniego gniūžčių, išsidūkti“ iš širdies“. Ar tai ne vertinga? Taigi jūsų jausmai ir galiausiai elementari patirtis – štai ką jūs, moksleiviai davėte mums, studentams.“

„Programa buvo nuostabi. Fizikai, iliuzionistas, žaidimai, paremti kažkuo neblizgiu, o "pasidaryk pats" ir edukaciniu principu, astronomai, fakyrai - tiesiog „nesveikai“ sveikintini dalykai. Matematikų informacija, kam reikia, irgi „susigulės“ ir tikrai bus naudinga. Ir ta diskusija apie universitetus, manau, super gera. Vien dėl požiūrių skirtumo ir diskusijos formos. Vaikai išgirdo daug minčių ir atsirinks, kas jiems naudinga. Ir tokie pokalbiai tolerancijos lygį kelia.“

„Jei jūs džiaugiatės, tai ką jau kalbėt apie vaikus ir net mokytojus! Dėkoju Jūsų komandai. Žaviuosi ir didžiuojuosi.“

„Neįtikėtina, bet dauguma mūsų šiąnakt jus sapnavo! Tuo tarpu ir aš! Man apskritai keista, nes aš nieko nesapnuoju. Retkarčiais... kokį kartą į du mėnesius gal.“

„Norėjau padėkoti, bet tiesiog nerandu tiek žodžių, kad galėčiau išsakyti savo mintis ir jausmus.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (12)