Billas Gatesas apie klimato kaitą: sumažinkime anglies dvideginio kiekį iki nulio (Video)  (16)

Kasmetinėje „TED2010” konferencijoje Billas Gatesas sakė kalbą apie klimato kaitą ir išdėstė savo pasaulio energijos ateities viziją, kuri padėtų išvengti planetos katastrofos, rašo Ted.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Billas Gatesas vieną kartą pakeitė pasaulį su kompanija „Microsoft“. Dabar šis aistringas verslininkas nori tai padaryti dar kartą kovoje su klimato kaita. „TED2010” konferencijoje jis sakė, kad norėdami išgelbėti planetą turime sumažinti išmetamo CO2 kiekį iki nulio ir visa tai turime padaryti iki 2050-ųjų.

„Šiandien aš kalbėsiu apie energiją ir klimatą, - pradėjo B. Gatesas. – Tai jus gali nustebinti, nes pagrindinis mano darbas fonde yra susijęs su vakcinomis ir apgyvendinimu, dalykais, kurie gali pagerinti vargšų gyvenimus. Tačiau energija ir klimatas yra labai svarbūs šiems žmonėms. Iš tiesų daug svarbesni nei bet kam kitam šioje planetoje. Klimatas keičiasi ir tai reiškia, kad po kelerių metų jie neteks derliaus, nes lis per daug arba per mažai, jų aplinka pasikeis ir dėl to kils badas.“

„Energijos kaina per pastaruosius dešimtmečius stipriai sumažėjo, būtent todėl mes savo namuose turime tiek daug elektros prietaisų. Išaugęs sunaudojamos elektros kiekis tiesiogiai susijęs su dideliu CO2 kiekiu atmosferoje, kuris šildo mūsų planetą”, - sakė B. Gatesas ir pridūrė, kad norėdami sustabdyti šiuos procesus, ne tik žymiai turime sumažinti išmetamo CO2 kiekį, mes turime jį sumažinti iki nulio. “Per metus į aplinką išmetama apie 26 milijardus tonų CO2. Mes turime ši skaičių paversti nuliu“, sakė jis.

Billas Gatesas siūlo pasinaudoti formule:

CO2= P (žmonių populiacija) X S (paslaugos, kuriomis naudojasi žmonės) X E (elektra, reikalinga toms paslaugoms) X C (CO2, kuris išmetamas sunaudojant atitinkamą kiekį elektros).

„Mano matematikos žinios sako, kad ši formulė veiktų, bent vienas iš šių skaičių turi būti lygus nuliui ir tai yra CO2”, - sakė B. Gatesas. Savo kalboje jis teigė, kad tai padaryti įmanoma, tiesiog reikia sukurti „energijos stebuklą“, t.y. naujovę, kuri leistų gaminti energiją be CO2.

„Dauguma tokių inovacijų, galinčių pakeisti pasaulį, neturi termino iki kada mes turime jas padaryti, tačiau šį kartą terminas yra“, - sakė B. Gatesas. Jis išskyrė penkis, jau žinomus būdus, kaip tai būtų galima padaryti: išmetamo CO2 surinkimas ir laikymas, branduolinis kuras, vėjo jėgainės, saulės energija ir saulės šilumos sistemos. „Visi šie būdai turi didelių trūkumų, kurie turi būti išspręsti”, pridūrė B. Gatesas, - todėl reikia, kad kuo daugiau žmonių dirbtų su šia problema.“

Kaip vieną iš galimų ateities energijos gamybos būdų B. Gatesas įvardijo „Therrapower” – keliaujančios branduolinės bangos energijos reaktorių. Toks reaktorius vietoje kuro naudotų uraną ir be papildymo galėtų tiekti elektrą apie 100 metų. „Taip būtų galima gauti elektros energiją, neišskiriant į aplinką CO2”,- pažymėjo B. Gatesas, kuris finansiškai prisideda prie „Therrapower” projekto. „Vien šiuo metu JAV saugomo urano kiekio užtektų pagaminti energijai porai šimtų metų ir tai tik vienas iš pavyzdžių, kokios idėjos mus turi vesti į priekį sprendžiant šią problemą”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)