„5 karalienės ant stalo.“ Ukrainoje atšaukiama aklavietė  ()

Jeilio universiteto profesorius tiki Ukrainos pergale tol, kol tęsis Vakarų parama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeilio universiteto profesorius Timothy Snyderis „The Guardian“ teigia, kad Rusijos pradėtas agresijos karas Ukrainoje nėra šachmatų lenta ir kad Ukraina nėra aklavietėje. Jis mano, kad Vakarai gali padėti Ukrainai laimėti veiksmingai tęsdami savo paramą.

„Nekenčiu pato metaforos, nes karas nėra šachmatų žaidimas. Šachmatų žaidime yra tik tam tikras skaičius figūrų, o patas reiškia, kad figūrėlės išsidėstė tam tikra tvarka.“

Interviu žurnalui „The Guardian“ T. Snyderis remiasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno žodžiais, kad karas atsidūrė aklavietėje.

T. Snyderio nuomone, karas neatspindi šachmatų aklavietės, nes, skirtingai nei šachmatų žaidime, kare nėra baigtinio figūrų skaičiaus. Kare yra daugiau išteklių.

„Kalbos apie aklavietę leidžia manyti, kad Vakarai negali bet kada tiesiog nuleisti penkių naujų karalienių ant lentos Ukrainos pusėje, bet mes galime tai padaryti bet kada.“

Pats T. Snyderis antrus metus renka lėšas dronų sekimo sistemai. Sistemos pagalba Ukraina galėtų atremti Rusijos atakas prieš svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą. Pernai atšiaurią žiemą Ukraina patyrė daugybę elektros tiekimo sutrikimų, kuriuos sukėlė Rusijos bombardavimas.

„Manau, kad Rusijos vadovybėje yra daug žmonių, kurie tiesiog mėgaujasi žiaurumu. Jie džiaugiasi mintimi, kad žiemą iš ukrainiečių gali atimti vandenį, maistą, energiją ir šilumą“, - sako T. Snyderis.

 

JAV Kongrese nuskambėjo nepatenkinti balsai, kai daug respublikonų atstovų sukilo prieš Ukrainos palaikymą. Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas anksčiau sakė, kad Ukrainos finansavimas darosi „kiekvieną savaitę vis sunkesnis ir sunkesnis“.

Anot T. Snyderio, paramos skyrimas negali būti lankstus, nes jos nutraukimas sukeltų baisiausią užsienio politikos katastrofą, kuri turėtų tikrai toli siekiančių pasekmių. T. Snyderis piešia grėsmingą situacijos vaizdą, panašų kaip invazijos į Iraką 2003 m. metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(3)
(32)

Komentarai ()

Susijusios žymos: