Butą Kaune iškeitė į jurtą pamiškėje  (17)

Išsikraustyti iš patogaus buto ir apsigyventi laukymėje įrengtoje vilnonėje jurtoje kauniečiai Virginija ir Tomas Jundulai nutarė norėdami pabėgti nuo miesto šurmulio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tris vaikus – septynerių Ūlą, trejų Benjaminą ir šešių mėnesių Rasą – auginanti pora labiau už šiltą vonią, televizorių bei kitus patogios buities elementus vertina galimybę prie būsto išvysti stirną ar nusiskinti kieme augančią žemuogę. „Dabar po ilgo laiko ramiai valgau pusryčius, nes mažoji tuo metu ramiai miega lauke. Grynas oras ir didelė erdvė kitaip veikia vaikus“, – pabrėžė LŽ kalbinta V. Jundulienė.

Atsisakė komforto

Kauniečių nebetenkino gyvenimo sąlygos daugiabutyje. 30 kvadratinių metrų jurtą šeima įsirengė Prienų rajone, kur buvo įsigijusi 2,4 hektaro žemės. Pirmiausia Jundulai nusprendė laukymėje suręsti šiaudų ir molio namą. Tačiau šio būsto, kuris bus maždaug 120 kvadratinių metrų, statybai reikia nemažai laiko ir lėšų. Tad kol namas bus statomas, šeima gyvens jurtoje. Joje – viena bendra erdvė. Nėra nei valgomojo, nei svetainės, nei vonios kambarių. „Mums tiek ploto užteks, juk už durų – didžiulis laukas. Vaikai turi tiek veiklos, kad kambaryje nebūna, o bute buvo ankšta, žaislų ir knygų jiems nepakako“, – pasakojo V. Jundulienė. Gyventi pamiškėje trijų vaikų mamai daug ramiau. „Ir per langus, ir triūsdama darže matau, ką jie veikia, o mieste jų vienų į kiemą neišleisi“, – jurta džiaugėsi kaunietė. Praustis šeima kol kas ketina už kelių minučių kelio esančiame tvenkinyje ar kiek atokiau tekančioje Jiesioje. Netrukus T. Jundulas prie jurtos įrengs dušą, kuriame bus ir šilto vandens.

Pavargo nuo miesto

Nuo lietaus saugančia danga apdengtas vilnos statinys bus apšviečiamas pasitelkus saulės bateriją. Ji bus sumontuota ant jurtos stogo. Baterijos galios pakaks taupiam šaldytuvui, LED elektros lemputėms, o kartais ir kompiuteriui įkrauti. T. Jundulas pasakojo, kad buvo galima toliau gyventi Kaune ir tuo pat metu statyti namą Prienų rajone. Tačiau šeima nebegalėjo ištverti miesto erzelio, smogo ir erdvės trūkumo. „Norėjome gyventi arti gamtos, todėl nusprendėme to neatidėlioti“, – pažymėjo jis.

Turėtą butą mieste pora pardavė labai greitai. Į jurtą pasiėmė tik svarbiausius daiktus, lovas, spintą, staliuką, kelias spinteles.

„Sustatyti baldus prie apvalių sienų nėra paprasta. Vis dar ieškome jiems tinkamiausios vietos“, – sakė T. Jundulas.

Žada gyventi net žiemą

Jurtos viduje aiškiai matyti jos konstrukcija ir vilna, kuria ji padengta. Būsto šeimininkai jokios sienų apdailos daryti neketina. „Sapnuojame čia labai gražius sapnus. Vilna natūraliai išvalo orą statinio viduje, todėl čia nei per karšta, nei per šalta“, – tikino sutuoktiniai. Žiemą viduryje jurtos atsiras krosnelė.

„Gyventi jurtoje nutarėme ne dėl atrakcijos. Tiesiog mums tai pasirodė priimtiniausias ir greičiausias būdas pabėgti iš miesto“, – teigė V. Jundulienė.

Šeima nenorėjo gyventi laikiname vagonėlyje. Ji atmetė ir T. Jundulo sesers siūlymą persikelti į jos šiuo metu negyvenamą butą Kaune ar kolektyvinį sodą. „Net sode nesijaustume taip gerai, kaip miško palaukėje“, – tvirtino Prienų rajono naujakuriai.

Rudenį vyriausia Jundulų dukra toliau lankys mokyklą Kaune. Į darbą mieste važinėsiantis tėtis Ūlą iki mokyklos nuveš, o grįždamas namo – parveš. Benjaminas ir Rasa dar nelanko ugdymo įstaigų, todėl mama juos prižiūrės namuose.

„Žinoma, kils daug problemų. Pavyzdžiui, kas nuvalys per mišką iki namų einantį kelią žiemą. Visada vėl galime grįžti į miestą, bet to nesinorėtų“, – sakė į Kauną tik reikalingų daiktų parsivežti ir maisto įsigyti grįžtantys Jundulai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
Autoriai: Kristina Kučinskaitė
(6)
(0)
(6)

Komentarai (17)