Dirigentas internete subūrė tūkstantinį chorą (Video)  (6)

Praėjusią savaitę interneto svetainėje „YouTube“ pirmą kartą nuskambėjo choras, kuriame – daugiau kaip 2 tūkst. dainininkų iš 58 pasaulio šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausio pasaulyje internetinio kolektyvo „Virtualus choras 2.0“ („Virtual Choir 2.0“), sumanytojas Ericas Whitacre'as oficialiai vaizdo įrašą pristatė Niujorke.

Praėjusiais metais kompozitorius, dirigentas, Julliardo mokyklos absolventas pasiūlė žmonėms sudainuoti jo chorinę kompoziciją „Miegas“, įrašyti, o įrašus patalpinti interneto svetainėje „YouTube“. Savo „YouTube“ puslapyje jis pateikė kūrinio natas ir vaizdo įrašą, kuriame kompoziciją diriguoja.

E. Whitacre'o žinutė nuskambėjo kibernetinėje erdvėje. Šių metų sausio 10 dieną, kai projektas baigėsi, savo asmeninius įrašus buvo pateikęs 2051 dainininkas, dainuojantis kūrinio dalis sopranui, altui, tenorui ir bosui. Jauniausiems dainininkams – 8 ir 9 metai, o seniausias jau įžengęs į aštuntą dešimtį ir nebuvo dainavęs daugybę metų.

Daugelis dainininkų savo partijas atliko miegamuosiuose, stovėdami prie paukščių narvų, svetainėse, prie kompiuterių, o tai sukėlė problemų garso komandai. Pirmajame sujungtame įraše dainininkai „skambėjo kaip krūva girtų zombių“, pripažino E. Whitacre'as, tačiau būdamas projekto vyriausiuoju prodiuseriu, jis nusprendė norįs, kad kiekvieno balsas būtų išgirstas.

Tuo metu garso komanda patobulino neapdirbtą garso įrašą, pašalino visus foninius garsus, kuriuos skleidė lojantys šunys ir šaukiantys tėvai. Tuomet 2051 takelis apjungtas ir sukurtas nublizgintas garsas, girdimas galutiniame choro įraše. Produkcijos kompanija sukūrė vaizdo įrašą, kuriame dainininkai ir jų „YouTube“ įrašai sugrupuoti pagal kilmės šalį.

Panašų, bet mažesnį chorinį eksperimentą E. Whitacre'as atliko pernai, įkvėptas gerbėjos Britlin Losee, kuri sudainavo vieną jo kūrinių ir atsiuntė „YouTube“ patalpintą įrašą. Tuomet jis nusprendė sužinoti, ar tą patį norėtų padaryti ir kiti dainininkai.

Įgyvendindamas projektą, kuris galiausiai tapo „Virtualiu choru 1.0“, jis patalpino vaizdo įrašą, kuriame pagal fortepijonu grojamą muziką diriguoja savo kūrinį „Lux Arumque“, kviesdamas žmones kūrinį dainuoti, filmuoti ir siųsti jam. Praėjus 6 mėnesiams, 2010 metų kovo 23 dieną choras debiutavo, o „Lux Arumque“ dainavo 185 žmonės. Šio pasirodymo įrašą „YouTube“ peržiūrėjo daugiau kaip 2 mln. žmonių.

Praėjus 24 valandoms po „Virtualaus choro 2.0“ starto, „YouTube“ puslapyje apsilankė 19 tūkst. žmonių, o E. Whitacre'as jau laukia pasiūlymų, koks turėtų būti „Virtualus choras 3.0“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)