Šarvuotame traukinyje mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas  (15)

Šiaurės Korėjos valstybinė televizija pranešė, kad mirė šalies lyderis Kim Jong Ilas. Jam buvo 69-eri. Skelbiama, kad keliaujant po šalį, šarvuotame traukinyje jį ištiko širdies smūgis. Valstybinės televizijos diktorius pranešė, kad šalies vadovas Kim Jong-Ilas mirė išsekęs dėl „nepaliaujamo protinio ir fizinio darbo“. Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis, iki gruodžio 29 dienos skelbiamas gedulas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kim Jong-Ilas Šiaurės Korėjai vadovavo nuo 1994-ųjų, kai mirė jo tėvas. Oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, kad lyderis „nuo didelės protinės ir fizinės įtampos mirė šeštadienį 8 val. 30 min. vietos (1 val. 30 min. Lietuvos) laiku, traukinyje per vieną savo "lauko vadovavimo" kelionių. Pranešime žmonės raginami sekti jo jauniausiu sūnumi ir tiesioginiu įpėdiniu Kim Jong-Unu, kuris baigia trečią dešimtį metų ir iki pernai neturėjo jokio viešo vaidmens.

Pranešama, kad laidotuvės vyks gruodžio 28-ąją – užsieniečiai į jas nebus įleidžiami. Komisijos laidotuvėms organizuoti pirmininku paskirtas Kim Jong Ilo jaunesnysis sūnus ir įpėdinis – Kim Jong Unas. Tai pirmadienį pranešė šalies centrinė televizija. Ji taip pat paskelbė komisijos narių sąrašą. Į jį įtraukti 232 žmonės – aukščiausias šalies elitas.

Kaip pranešama, Kim Jong Ilo palaikai bus laikomi mauzoliejuje Pchenjane. Ten jau yra jo tėvo – KLDR įkūrėjo Kim Il Sungo – mumifikuotas kūnas. Nacionalinis gedulas paskelbtas nuo gruodžio 17 iki 29 dienos. Kaip pranešama, gedintys žmonės galės atsisveikinti su Kim Jong Ilu gruodžio 20–27 dienomis.

Po laidotuvių dar viena gedulo ceremonija bus surengta gruodžio 29 dieną, per kurią aidės pabūklų salvės, o miręs lyderis bus pagerbtas trimis minutėmis tylos. Tuo metu visi traukiniai ir laivai įjungs savo sirenas.

Praeito amžiaus 10-o dešimtmečio viduryje ir pabaigoje, kai Kim Jong Ilas jau vadovavo šaliai, kilo didelis badas, nusinešęs šimtus tūkstančių žmonių gyvybių. Šiaurės Korėjai maisto stinga iki šiol, o Jungtinių Tautų (JT) vaikų fondas nurodo, kad trečdalis vaikų šioje šalyje gyvena pusbadžiu. Tačiau Kim Jong Ilas sugebėdavo rasti lėšų branduolinių ginklų kūrimo programai, kurią vainikavo atominių užtaisų bandymai 2006 metų spalį ir 2009 metų gegužę.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida pirmadienį pirmą kartą šeštadienį mirusio šalies lyderio Kim Jong Ilo jaunesnįjį sūnų ir įpėdinį Kim Jong Uną pavadino „didžiuoju vadu“. Anksčiau taip buvo tituluojami tik aukščiausi KLDR lyderiai. Manoma, jog tai patvirtina versiją, kad Kim Jong Unas jau perėmė vyriausiojo šalies vadovo įgaliojimus.

Pietų Korėjos vadovai nurodė savo kariškiams sustiprinti parengtį ir suintensyvinti pasienio stebėjimą iš oro, kai Šiaurės Korėja paskelbė apie savo lyderio Kim Jong Ilo mirtį, pranešė Štabų vadų taryba. Seulas taip pat paprašė savo sąjungininkių Jungtinių Valstijų, kurios Pietų Korėjoje yra dislokavusios 28,5 tūkst. karių, sustiprinti stebėjimą iš lėktuvų ir palydovų, nurodė kariškių atstovas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)