Žengtas pirmas žingsnis Eurazijos Sąjungos link  (34)

Trys Sovietų Sąjungai priklaususios valstybės penktadienį sutarė žengti pirmą žingsnį kuriant Eurazijos ekonominę sąjungą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, bei jo kolegos iš Kazachstano ir Baltarusijos Nursultanas Nazarbajevas ir Aleksandras Lukašenka pasirašė deklaraciją dėl tolesnės ekonominės integracijos, praneša naujienų agentūra AFP.

Anot D. Medvedevo, deklaracija numato vykdomosios komisijos, kuri prižiūrės glaudesnę trijų šalių ekonomikų integraciją, sukūrimą. Jos tikslas – pilnos „Eurazijos ekonominės sąjungos“ sukūrimas ateityje.

„Žengėme labai svarbų žingsnį kuriant Eurazijos ekonominę sąjungą. Be jokios abejonės, tai turės lemiamos įtakos mūsų šalims ateityje“, – teigė Rusijos prezidentas.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, kuris penktadienio ceremonijoje nedalyvavo, Eurazijos Sąjungos sukūrimo idėją iškėlė laikraščio straipsnyje, pasirodžiusiame netrukus po to, kai paskelbė, kad 2012 metų rinkimuose bandys sugrįžti į Kremlių.

Šios trys šalys jau turi bendrą muitų sąjungą, tačiau Eurazijos Sąjungos, turinčios savo vadovaujančią instituciją ir prižiūrinčios bendrą ekonominę erdvę, sukūrimas būtų didelis žingsnis į priekį.

Kremlius nenurodė, kada Eurazijos Sąjunga bus sukurta, tačiau dienraštis „Vedomosti“, cituodamas šaltinius, pranešė, kad tai gali nutikti jau 2015 metais.

Pirmieji sąjungos nariai būtų Baltarusija, Kazachstanas ir Rusija, tačiau prisijungti galėtų ir kitos buvusios Sovietų Sąjungos šalys.

V. Putinas savo straipsnyje teigė, kad sąjunga remsis Europos Sąjungos patirtimi. Anot jo, tai buvusioms sovietinėms respublikoms būtų „istorinis proveržis“.

Premjeras, kuris kažkada Sovietų Sąjungos žlugimą pavadino didžiausia XX amžiaus geopolitine tragedija, paneigė tiesiog norintis kitu pavidalu atkurti SSRS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)