10 visų laikų skaitomiausių knygų: jokia kita negali pasipriešinti Biblijos galiai  (22)

Tikriausiai kiekvienas turime savo mėgstamų knygų sąrašą – jei ne visą sąrašą, tai bent vieną mylimą knygą. Pagal tai, kiek per pastaruosius 50 metų knygų buvo išspausdinta ir parduota, sudarytas visų laikų skaitomiausių knygų dešimtukas. Galbūt jis ir neatspindi visos tiesos, bet tendencijos matosi gana aiškiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Absoliučiu lyderiu tarp kitų knygų yra Šventasis Raštas. Ir net maniją sukėlusios istorijos apie Harrį Potterį čia bejėgės… Jūsų dėmesiui – visas populiariausių knygų dešimtukas. 1. Šventasis Raštas arba Biblija – per pusę amžiaus parduota 3,9 milijardų knygos kopijų. Biblija yra krikščionių šventasis raštas, jų taip pat vadinamas Dievo Žodžiu arba Šventuoju Raštu, įvairių autorių raštų rinkinys, religinės dogmatikos ir pamaldų pagrindas, sudarantis žydų tikėjimo pagrindą. Dalis Biblijos (Senasis Testamentas) yra kilęs iš judėjų religijos, todėl taip pat yra žydų šventoji knyga. 2. Pirmininko Mao kalbų citatos – 820 milijonų kopijų. Kinijos Liaudies Respublikos pirmininkas Mao Dze Dongas 1966 m. išleido knygą „Pirmininko Mao Dze Dongo citatos“ („Maža raudona knyga“). Šis eilėraščių, straipsnių ir aforizmų rinkinys buvo išverstas į daugumą pasaulio kalbų ir išleistas iš viso beveik 900 milijonų egzempliorių tiražu. Kinų mokslininkai nustatė, kad iš 470 knygoje paskelbtų tekstų daugiau nei 250 parašyta kitų autorių. Knyga tapo „kultūrinės revoliucijos“ vadovėliu ir maištaujančio Vakarų jaunimo simboliu. Leidinys „Human Events“, padedamas penkiolikos garsiausių mokslininkų ir politikų, nustatė dešimt pačių kenksmingiausių XIX ir XX a. knygų, tarp kurių papuolė Mao citatos. 3. Harry'is Potteris – 400 milijonų kopijų. Tai britės rašytojos J. K. Rowling parašytų septynių fantastinių romanų serija. Šiose knygose aprašomi paauglio burtininko Hario Poterio ir jo geriausių draugų iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos Ronio Vizlio bei Hermionos Įkyrėlės nuotykiai. Knygose visas pagrindinis veiksmas sukasi apie Hario kovas prieš piktąjį burtininką Voldemortą, kuris nužudė Hario tėvus, siekdamas užvaldyti burtininkų, o kartu ir žiobarų pasaulius. Be šios knygos savo gyvenimo neįsivaizduoja kas antras paauglys.

4. Žiedų valdovas – 103 milijonai kopijų. Džono Ronaldo Ruelio Tolkino kūrinys, apibūdinamas kaip epinė fantazijos istorija. Išleistas trimis tomais 1950 –1955 m. „Žiedų valdovas“ buvo rašomas kaip knygos „Hobitas“ tęsinys. „Žiedų valdovas“ yra vientisas kūrinys. Pasakojimas natūraliai dalijamas į šešias knygas, tačiau leidėjai komerciniais sumetimais patarė Tolkinui sugrupuoti knygas po dvi ir išleisti „Žiedų valdovą“ trimis tomais. Taip atsirado „Žiedų valdovo“ dalys: The Fellowship of the Ring(santrumpa FotR; „Žiedo brolija“), The Two Towers(santrumpa TTT; „Dvi tvirtovės“), The Return of the King(santrumpa RotK; „Karaliaus sugrįžimas“).

5. Alchemikas – 65 milijonai kopijų. 1988 m. išleista Paulo Coelho knyga „Alchemikas“ susilaukė daugybės pagyrimų ir įvertinimų. „Alchemikas“ yra išleistas daugiau nei 67 kalbomis 120 šalių ir visur turėjo nepaprastą pasisekimą. Knyga įrašyta į Gineso rekordų knygą kaip į daugiausia kalbų (71) išversta knyga autoriui tebesant gyvam.

6. Da Vinčio kodas – 57 milijonai kopijų. JAV rašytojo Dan Brown'o detektyvinis romanas. Pagal knygą 2006 m. sukurtas filmas „Da Vinčio kodas“. Knygoje kaip realybė pateikiami tikintiesiems įprastos ir jų tikimos istorijos neatitinkantys Jėzaus gyvenimo įvykiai. Tam autorius neturi jokio pagrindo (ši knyga yra ne istorinis ar teologinis veikalas, o meno kūrinys). Da Vinčio freskos, kurių smulkmenomis neva remiamasi, pačios yra nutapytos praėjus daug šimtų metų po nukryžiavimo. Žinant tai, nekeista, jog „Da Vinčio kodas“ papiktino Romos katalikų bažnyčią, tačiau tai tik dar labiau padidino knygos populiarumą.

7. Saulėlydis („The Twilight Saga“) – 43 milijonai kopijų. Stephenie Meyer romanas paaugliams. Tai pirmoji sagos dalis, kurioje pasakojama apie pagrindinę knygos veikėją – septyniolikmetę Izabelą „Belą“ Svan, kuri atsikraustė iš Fynikso (Arizona) į Forksą ir įsimylėjo vampyrą Edvardą Kaleną bei patyrė daug kraują stingdančių nuotykių. Kitos šios serijos knygos: „Jaunatis“ (ang. „New Moon“), „Užtemimas“ (ang. „Eclipse“), „Brėkštanti aušra“ (ang. „Breaking Dawn“) ir nebaigta rašyti „Vidurnakčio saulė“ (ang. „Midnight Sun“). Pirmos dvi 2008 metais išleistos ir Lietuvoje. Taip pat pagal šią knygą buvo sukurtas ir filmas, kurio pasaulinė premjera įvyko 2008 metais lapkričio 17 dieną, Lietuvoje – 2008 metų gruodžio 5 d.

8. Vėjo nublokšti – 33 milijonai kopijų. Tai romantinė drama, vienintelis Margaret Mitchell romanas, išleistas 1936 metais ir tapęs bestseleriu. Veiksmas vyksta JAV, Džordžijos valstijoje (daugiausia Atlantoje, Džonsbore), kai šalį drebina JAV pilietinis karas ir dar apie dešimtmetį po jo. Pagrindinė herojė – didžiulės plantacijos, pavadintos Tara, savininko dukra Skarletė O'Hara. 1937 m. romanas laimėjo Pulitzerio premiją. Pagal jį 1939 m. pastatytas filmas tokiu pačiu pavadinimu laimėjo net 8 „Oskarus“. Vėliau pastatytas ir miuziklas, pavadinimu „Skarletė“. Savo vienintelį romaną Margaret Mitchell rašė apie 10 metų. Tai viena populiariausių visų laikų knygų, kurios parduota daugiau nei 30 milijonų kopijų.

9. Think And Grow Ritch („Mąstyk ir turtėk“) – 30 milijonų kopijų. Knyga skirta įkvepiančių bei motyvuojančių istorijų mėgėjams, kurie yra susidomėję savo gyvenimo tobulinimo bei tikslų siekimu mokantis iš svarbių istorinių asmenybių. Šioje audio knygoje pateiktas tekstas yra 1937 metais parašytas Napoleon Hill ir įkvėptas tuometinio magnato Andrew Carnegie. Ši knyga buvo naudojama kaip kelrodis daugeliui daug pasiekusių žmonių. Šioje knygoje aprašytų 13 žingsnių yra trumpiausia patikima asmeninių pasiekimų filosofija parašyta žmonėms, kurie ieško pagrindinio gyvenimo tikslo. Ši filosofija yra pagrįsta šimtų sėkmingiausių JAV žmonių patirtimi.

10. Anos Frank dienoraštis – 27 milijonai kopijų. Vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių holokausto liudijimų. Slapstydamasi nuo nacių Amsterdame su šeima ir draugais, Ana rašė dienoraštį nuo 1942 m. birželio 12 d. iki 1944 m. rugpjūčio 1 d. Ji mirė Bergen – Belzeno koncentracijos stovykloje 1945 metais nesulaukusi šešioliktojo gimtadienio. Vienintelis iš besislapsčiusio aštuoneto išgyveno tik Anos tėvas, kuris ir įvykdė dukters norą – paskelbė jos dienoraštį. Nuo to laiko dienoraštis išverstas į 55 kalbas. Jame Ana aprašė gyvenimą slėptuvėje, paaugliškas problemas, gimstančius jausmus, savęs atradimą ir negęstantį tikėjimą gėrio pergale prieš blogį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(85)
(3)
(74)

Komentarai (22)