Žaliąsias citrinas spaudusios mergaitės sultimis smarkiai nusidegino rankų odą  (7)

Pasirodo, saulėtą ir karštą vasaros dieną su citrinomis reikėtų elgtis itin apdairiai. Citrinos ne tokios jau nekaltos, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Dvi Norvegijoje gyvenančios 7 m. mergaitės Fredrikė (Fredrikke) ir Selma per citrinas rankas nusvilo tiesiogine prasme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mergaitės su tėvais atostogavo Ispanijos kurorte Marbeloje. Vieną vidurdienį mergaitės pamatė citrinmedį ir pagalvojo, kaip būtų šaunu iš ant to medžio augančių žaliųjų citrinų (vadinamųjų "laimų", angl. – lime) išsispausti sulčių. Mergaitės entuziastingai rankomis citrinas saulėkaitoje spaudė gal valandą. Po to grįžo į paplūdimį maudytis, norvegų tinklalapiui "Klikk" pasakojo vienos iš mergaičių tėvai. Kai Fredrikė prabudo kitą rytą, abi jos rankos buvo sutinusios, o oda tokia jautri, kad net skaudėjo ją palietus. Mergaitės mama iš pradžių pamanė, kad dukrą galėjo sugelti uodai. Ir davė išgerti vaistų nuo alergijos. Ir tik kai jos susitiko su Selmos šeima bei pamatė, kad tas pats nutiko ir Selmos rankoms, suprato, kad simptomai turėtų būti susiję su prieš dieną spaustomis žaliosiomis citrinomis. Po kelių valandų abi mergaitės pradėjo skųstis deginamu skausmu, o jų rankos pasidengė pūslėmis. Trečios dienos rytą Fredrikės rankos būklė smarkiai pablogėjo – tėvai suprato, kad reikia nedelsiant važiuoti pas gydytojus. Davę mergaitei nuskausminamųjų ir šokę į pirmą pasitaikiusį Norvegijon skrendantį lėktuvą, tėvai su dukra grįžo į Oslą ir išsyk kreipėsi į gydytojus. Selma su tėvais liko Marbeloje dar savaitei atostogų. Iš pradžių nei medicininės pagalbos kabineto Osle gydytojai, nei Marbelos ligoninės specialistai negalėjo diagnozuoti sveikatos sutrikimo. Bet kadangi simptomai buvo panašūs į nudegimus, juos buvo nuspręsta gydyti kaip nudegimus – storų tvarsčių ir vazelino kompresais. Kad būtų išvengta infekcijos, mergaitėms paskirta penicilino. Rankos gyti pradėjo po poros savaičių. Dabar, po citrinų spaudimo vajaus praėjus beveik mėnesiui, mergaičių rankos vis dar susuktos į bokso pirštines primenančius tvarsčius, tačiau plaštakas dengia tamsios negyvos odos lopai, kuriuos reikės pašalinti.
Tiesa, mergaitėms rankų nebeskauda, o gydytojai sako, kad jauna oda turėtų sugyti visiškai. Kai rankos sugis, iki kitos vasaros saulėje jos galės būti tik tuo atveju, jei rankas bus išsitepusios kremu nuo įdegio, kurio SPF faktorius ne mažesnis nei 50.

Haukelando universitetinės ligoninės Nudegimų skyriaus vedėjas Hartmutas Heisterkampas (Hartmut Heisterkamp) aiškina, kad Fredrikė ir Selma nukentėjo nuo labai reto fitofotodermatito (lot. - phytophotodermatitis) atvejo. Pirmą kartą tokia būklė buvo aprašyta 1942 m., kaip odos reakcija į tam tikrų augalų ir saulės spindulių derinį. Simptomai labai panašūs į nudegimo simptomus, taip pat jie ir gydomi.

Gydytojo tvirtinimu, vasaros mėnesiais žaliųjų citrinų sultys yra viena dažniausių šio susirgimo priežasčių. Būtent todėl gydytojai neretai tokius atvejus vadina "Margaritos dermatitu". Panašią reakciją gali sukelti ir paprastos citrinos, petražolės, salierai, morkos, figos. Daugeliu atvejų nudegimai būna švelnūs, tačiau kraštutiniais atvejais, kaip kad nutiko norvegiukėms, nudegimai gali būti labai rimti, skausmingi ir reikalingi ilgo gydymo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (7)