Rusijos žvalgyba ir Rusijos mafija veikia išvien  (0)

Rusijos vyriausybė nešvariems darbams užsienio šalyse naudojasi mafijos paslaugomis, teigiama „WikiLeaks“ nutekintuose JAV ambasados Madride dokumentuose. Rusijos vyriausybė ir jos žvalgybos agentūros per mafijos struktūras vykdo įvairias operacijas: prekiauja ginklais, užsiima kontrabanda, plauna pinigus, šantažuoja kitų šalių politikus, verslininkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus šnipų agentūros palaiko tokius glaudžius ryšius su nusikalstamų organizuotų grupuočių lyderiais, kad Rusijos valstybę galima drąsiai įvardyti „mafijos valstybe“. Gangsteriai džiaugiasi slaptu bendradarbiavimu su valstybe. Ji gina ir saugo juos ir jų veiklą. Mafija tampa valstybės aparato dalimi. Ispanijos vyriausiasis prokuroras Jose „Pepe“ Grinda Gonzalezas teigė, kad Rusijos vyriausybė naudoja mafiją darbams, kurių ji pati dėl tarptautinių įsipareigojimų ir tarptautinės teisės negali atlikti. Rusijos vyriausybė, siekdama destabilizuoti padėtį Turkijoje, per mafijos struktūras teikė ginklus kurdams.

Ispanijos vyriausiasis prokuroras J. Gonzalezas JAV ambasadoriui atvirai papasakojo apie Rusijos mafijos veiklą Ispanijoje. J. Gonzalezas dešimt metų tyrė Rusijos mafiją. Jis organizavo ir vadovavo tyrėjų grupei, kuri po ilgo tyrimo sugebėjo sučiupti ir į kalėjimą pasodinti vieną iš didžiausių Rusijos tarptautinio organizuoto nusikalstamumo grupuotės bosų Zacharą Kalašovą. Ispanijos teisėsauga atliko dvi operacijas kodiniu pavadinimu „Avispa“ ir „Troika“ prieš Rusijos mafijos tinklą Ispanijos teritorijoje. Operacijų metu teisėsauga sulaikė 60 asmenų. Taip pat sučiupo keturis mafijos lyderius Genadijų Petrovą, Aleksanderį Malyševą (Petrovo pavaduotoją), Vitalijų Izguilovą ir Z. Kalašovą. Nežiūrint į tai, kad Rusijos mafijos tinklui buvo suduotas stiprus smūgis, jis greitai atsistatė ir atnaujino veiklą.

2010 m. sausio 13 dieną Ispanijos specialusis prokuroras, kuris tiria korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo veikas, J. Gonzalezas JAV ir Ispanijos teisėsaugos pareigūnams, kurie kovoja su terorizmu bei organizuotu nusikalstamumu, atvirai ir išsamiai papasakojo apie Rusijos mafijos veiklos ypatumus. Jis teigė, kad Rusijos mafija aktyviai siekia kontroliuoti ir daryti įtaką beveik visoms pasaulio ekonomikos sritims.

Jis sakė, kad Rusija, Baltarusija ir Čečėnija, kuriai vadovauja Maskvos statytinis Ramzanas Kadyrovas yra „mafijinės valstybės“ vadovas. J. Gonzalezas teigė, kad šių valstybių ir organizuoto nusikalstamumo grupuočių veikla dažnai sutampa ir dažnai jas sunku atskirti. Rusijos politiniai lyderiai yra labai nepatenkinti J. Gonzalezo teiginiais, kurie, anot jų, gali pabloginti santykius tarp dviejų valstybių.

J. Gonzalezas teigė, kad kol kas nėra atsakymo į klausimą, ar tuometinis Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas yra informuotas apie Rusijos mafijos ir jo vyriausybės ryšius ir ar jis pats kontroliuoja mafijos veiksmus.

Specialusis prokuroras J. Gonzalezas sakė, kad jis tiki buvusio Rusijos žvalgybos darbuotojo Aleksandro Litvinenkos tvirtinimu, kad Rusijos žvalgybos ir saugumo agentūros (FSB, SVR ir GRU) kontroliuoja Rusijos nusikalstamas grupuotes ir jų veiklą.

Ispanijos prokuroras teigė, kad, remdamasis žvalgybos agentūrų pranešimais, liudininkų pasakojimais ir mafijos bosų bei narių telefoniniais pokalbiais, gali drąsiai tvirtinti, kad Rusijos politinės Liberalų Demokratų ir Ultranacionalistinė partijos yra susijusios su Rusijos mafija ir veikia išvien. Vienas iš šios partijos lyderių yra buvęs KGB pareigūnas Andrejus Lugovojus, kurį britų Skotland Jardas įtaria A. Litvinenkos nužudymu.

J. Gonzalezas tvirtino, kad Rusijos žvalgybos agentūra SVR specialiai įkūrė Rusijos Liberalų Demokratų politinę partiją. Kai kurie šios partijos lyderiai yra įtariami nusikaltimais užsienyje. Jie turi daug prabangaus nekilnojamojo turto Ispanijoje.

J. Gonzalezas JAV ambasadoriui papasakojo apie sulaikytą „Arctic Sea“ laivą, kuris kaip įtariama Iranui neteisėtai ir paslėptas po medienos kroviniu gabeno rusiškas priešlėktuvines raketas. J. Gonzalezo teigimu, Rusijos mafija, turėdama Rusijos žvalgybos agentūros palaikymą, organizavo ir vykdė šią ginklų kontrabandą.

Jis teigė, kad Rusijos mafijos bosas Z. Kalašovas, kurį areštavo Ispanijos policija, ranka rankon dirbo su Rusijos karine žvalgybos agentūra (GRU). Jie neteisėtai pardavinėjo ginklus Turkijos Kurdams. Rusijos mafija siekė uždirbti daug pinigų, o Rusijos karinė žvalgybos agentūra siekė destabilizuoti padėtį Turkijoje.

„WikiLeaks“ nutekintame JAV ambasados Madride pranešime yra rašoma, kad „mafijos nariai, kuriuos areštavo Ispanijos policija, užsiėmė šešėliniu ir neteisėtu verslu bei mėgavosi itin glaudžiais ryšiais su Rusijos vyriausybės nariais“.

Beveik keturi Rusijos vyriausybės ministrai turėjo „verslo“ ryšius su Rusijos mafijos lyderiu Gennadijumi Petrovu. Ispanijos tyrėjai sudarė Rusijos valdininkų ir politikų, kurie bendradarbiavo su Rusijos mafijinėmis struktūromis, sąrašą. Į jį pateko Rusijos prokurorai, aukšti kariuomenės karininkai, politikai. Kriminalinės žvalgybos operacija „Troika“ tęsėsi apie dvejus metus. Jos metu buvo surinkta pakankamai įrodymų apie Rusijos mafijos nusikalstamą veiklą ir ryšius su Rusijos vyriausybės nariais. Tyrėjai teigė, kad jeigu susipažintumėte su visa surinkta informacija ir pamatytumėte visą mafijos veiklos vaizdą, tai jums „plaukai ant galvos atsistotų“.

Rusijos mafijos boso Petrovo telefoniniai pokalbiai atskleidė jo itin didelę galią bei ryšius su aukštais Rusijos politikais. Jis pokalbiuose su partneriais, norėdamas užtikrinti juos, kad sandoriai bus įvykdyti laiku, dažnai remdavosi aukštų Rusijos politikų ir valdininkų pavardėmis.

Ispanijos tyrėjų ir žvalgybos agentūrų surinkta informacija buvo tokia svarbi, kad Ispanijos valdžia, bijodama sugadinti santykius su Rusiją, šiai informacijai suteikė aukščiausią slaptumo žymą. Su ja galėjo susipažinti tik nedidelis aukštas pareigas valstybės aparate einantys pareigūnai.

JAV ambasados pranešime yra rašoma, kad Rusijos diplomatai dažnai plaukiodavo Petrovo prabangia jachta. Pranešime taip pat yra rašoma, kad 2008 metais Ispanijos policija padarė kratą V. Putino „Vieningosios Rusijos“ partijos pirmininko pavaduotojo, Rusijos Dūmos nario ir Dūmos Finansinės rinkos komiteto vadovo Vladislavo Rezniko viloje, esančioje Maljorkoje. V. Reznikas sulaikymo išvengė, nes jis turi diplomatinį imunitetą.

Gonzlaezas paaiškino, kad Rusijos žvalgybos agentūra FSB turi du kelius, kaip elgtis su mafijos bosais, kurie atsisako bendradarbiauti. Pirmas kelias – juos nužudo. Antras kelias – juos ilgiems metams pasodina į kalėjimą, o jų turėtą įtaką ir įtakos zonas atiduoda kitiems mafijos bosams. Kartais FSB, siekdama apsaugoti ir apginti nusikaltėlių bosus, specialiai pasodina juos į kalėjimą.

Rusijos mafija Ispanijoje užsiiminėjo įvairia nusikalstama veikla: plovė pinigus, už pinigus žudė, prekiavo ginklais ir narkotikais, vykdė šešėlinę ekonominę veiklą, sukčiavo, organizavo šešėlinį prostitucijos verslą, grobė turtingų šeimų vaikus, reketavo ir šantažavo verslininkus. Pranešime rašoma, kad Rusijos mafija aktyviai veikia Tailande ir Bulgarijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(20)
(1)
(0)

Komentarai (0)