„Islamo valstybė“ didžiuojasi atkūrusi vergiją  (11)

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) paskelbė, kad Irako šiaurėje pagrobtus jezidų vaikus ir moteris atidavė savo kovotojams kaip karo grobį, ir gyrėsi, kad atgaivino vergiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiame propagandinio žurnalo „Dabiq“ numeryje, kuris buvo išleistas sekmadienį, IS pirmą kartą aiškiai pripažįsta, kad laiko ir pardavinėja jezidus kaip vergus.

Dešimtys tūkstančių jezidų, kurių bendruomenė gyvena daugiausia Šiaurės Irake, turėjo bėgti iš savo namų per prieš keturis mėnesius prasidėjusį džihadistų puolimą tame regione.

Jezidų lyderiai ir teisių gynimo grupės rugpjūčio mėnesį perspėjo, kad šiai mažai bendruomenei gresia genocidas, o Vašingtonas šią grėsmę nurodė kaip vieną pagrindinių priežasčių smūgiams iš oro pradėti.

Tūkstančiai jezidų rugpjūčio mėnesį daug dienų buvo įstrigę ant kalno netoli savo pagrindinio miesto Sindžaro, o kiti tuo metu buvo žudomi. Šimtų dingusių moterų ir vaikų likimas vis dar nėra aiškus.

„Dabiq“ straipsnyje įrodinėjama, kad imdama į vergiją žmones, kurie, pasak IS, laikosi nukrypusių religinių įsitikinimų, ši džihadistų grupuotė atkūrė vieno šariato (islamo teisės) aspekto pradinę prasmę.

„Sučiuptos tos jezidų moterys ir vaikai vėliau pagal šariatą buvo padalyti „Islamo valstybės“ kovotojams, kurie dalyvavo Sindžaro operacijose, – rašoma jame. – Šis mušrikitų (politeistų) šeimų didelio masto paėmimas į vergiją turbūt yra pirmasis po šio šariato įstatymo atsisakymo“.

„Vienintelis kitas žinomas atvejis – nors ir daug mažesnio (masto) – yra krikščionių moterų ir vaikų paėmimas į vergiją Filipinuose ir Nigerijoje, (kurį įvykdė) tenykščiai mudžahidai“, – rašoma tame straipsnyje.

„Dabiq“ įrodinėja, kad nors „knygos žmonėms“ – monoteistinių religijų, tokių kaip krikščionybės ar judaizmo, išpažinėjams – galima suteikti galimybę mokėti džizjos mokestį arba atsiversti, jezidams tai netaikoma.

Jezidų tikėjimas yra unikalus tikėjimų, atėjusių iš kelių religijų, mišinys, apimantis ir figūros, kurią jie vadina Angelu Povu, garbinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(28)
(4)
(24)

Komentarai (11)