Berlyno sienos griuvimas: kaip tai nutiko prieš 25 metus  (0)

Šį sekmadienį sukako ketvirtis amžiaus, kai griuvo Šaltojo Karo simbolis, Berlyno siena. Trumpai prisiminkime tuos metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1989

Sausio 19

Nepaisydamas sistemos griuvimo ženklų, VDR lyderis Erichas Honeckeris is pareiškė, kad „Berlyno siena prastovės dar 50, o gal ir 100 metų“.

Vasario 6

Dvidešimtmetis Chrisas Gueffroy'us tapo paskutiniuoju VDR piliečiu, kuris buvo nušautas, bandydamas bėgti per sieną į Vakarus.

Gegužės 2

Vengrija nutaria atverti sienas su Austrija. Vengrų armijos kariai pradeda ardyti pasienio įtvirtinimus.

Gegužė

Pirmojo oficialaus vizito į Vakarų Vokietiją metu, Michailas Gorbačiovas VFR kancleriui Helmutui Koliui praneša, kad Sovietų Sąjunga atsisako taip vadinamos „Brežnevo doktrinos“ ir kad SSRS daugiau jėga nebepalaikys komunistinio režimo Rytų bloko šalyse.

Rugsėjo 11

Vengrija atidaro sienas su Austrija. Dešimtys tūkstančių VDR gyventojų bėga į Vakarus per Vengriją. Kai kurie iš jų prieglobsčio ieško VFR atstovybėse Varšuvoje ir Prahoje.

Rugsėjo galas

Per VDR nusirita antivyriausybinių demonstracijų banga. Jos prasidėjo Leipcige ir įvairiose šalies dalyse tęsėsi visą spalį.

Spalio 7

VDR mini šalies susikūrimo 40-ąsias metines. Michailas Gorbačiovas išnaudoja šį momentą Honekerio įtikinimui pradėti reformas: „Istorija nubaudžia vėluojančius“. Bet Honekeris nutaria šį patarimą ignoruoti.

Spalio 18

Erichas Honekeris priverčiamas atsistatydinti iš Vieningosios Vokietijos socialistinės partijos politinio biuro pirmininko posto. Šiame poste jį pakeičia Egonas Krenzas.

Lapkričio 4

Berlyne vyksta masinės demonstracijos, kuriose dalyvauja apie pusę milijono žmonių. Armija jų išvaikymui nieko nesiima.

Lapkričio 9

Guntheris Schabowskis spaudos konferencijoje praneša apie naujas išvažiavimo į užsienį taisykles. Per sieną patraukia tūkstančiai žmonių.

(13)
(3)
(10)

Komentarai (0)