Ženklai, rodantys, kad Rusijos siekis - Sovietų Sąjunga  (7)

Laikraštyje „The Washington Post“ žurnalistas Willas Eglundas savo straipsnyje rašo, kad Rusijos valdžios pareigūnų galvose vėl atgijo Sovietų Sąjunga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne pati ideologija, o rimtos pretenzijos į valdžią ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje, praneša unian.net.

„Sovietų pavasaris“ Rusijoje sutapo su Krymą užgrobusių „žaliųjų žmogeliukų“ atsiradimu. Jį lydi patriotinis „neteisingai galvojančių“ pasmerkimas ir daugybė naujų ribojančių įstatymų.

Antradienį, balandžio 22 dieną, žiniasklaidoje pasirodė pranešimas, kad vidaus reikalų ministras uždraudė vykti į užsienį visiems Rusijos policininkams. Artimiausiu laiku toks draudimas bus taikomas ir kitiems teisėsaugos institucijų darbuotojams. Kitaip tariant, maždaug keturi milijonai valstybės tarnautojų neturės teisės palikti šalies teritorijos. Ir greičiausiai tai galios ne tik jiems, bet ir jų žmonoms bei vaikams.

Rusai turėjo galimybę laisvai keliauti į kitas šalis. Pavyzdžiui, pernai metais užsienio šalyse apsilankė 40 milijonų Rusijos piliečių. Dabar ketinama grąžinti kai kuriuos apribojimus. Rusai policininkų pernelyg neužjaučia, jie tik baiminasi, kad gali grįžti sovietinė vizų sistema, kai vietos pareigūnai įgis teisę spręsti, kam važiuoti į užsienį, o kam ne.

Prezidentas Vladimiras Putinas labai apgailestavo dėl didžiosios Sovietų Sąjungos žlugimo, ko neslėpė per savo pasisakymus prieš mėnesį, kai Rusija aneksavo Krymą. Keletas Rusijos parlamentarų netgi padavė į teismą Michailą Gorbačiovą už tai, kad jis leido subyrėti Sovietų Sąjungai.

Rusijos Valstybės Dūmoje buvo pateiktas įstatymo projektas, priskiriamas „antiteroristinių“ įstatymų paketui, pagal kurį bet kuris tinklaraštininkas, kurio puslapyje per dieną apsilanko daugiau nei trys tūkstančiai lankytojų, privalo oficialiai užsiregistruoti – jis bus kontroliuojamas valstybės. Pagal dar vieną įstatymą grės penkeri metai nelaisvės už dalyvavimą nesankcionuotuose mitinguose ar neigiamos informacijos apie vyriausybę ar kariškius publikavimą. Taip pat svarstomas įstatymo projektas dėl politinių instrukcijų kurso įvedimo į mokyklinę programą.

Socialinio tinklo „Vkontakte“ steigėjas Pavelas Durovas antradienį pranešė, jog paliko šalį ir niekada į ją negrįš. Kremlius ir Federalinės saugumo tarnybos agentai privertė jį atsisakyti vadovauti kompanijai, o vėliau reikalavo atskleisti informaciją apie opozicijos lyderius. Juos domino absoliučiai viskas, pradedant Aleksejumi Navalnu, baigiant protesto akcijų Ukrainoje dalyviais.

„Labai baisu stebėti, kaip Rusija izoliuojasi nuo viso pasaulio, – sakė aktyvi žmogaus teisių gynėja Tatjana Lokšina. – Po kelias savaites trukusių isteriškų pasisakymų Rusijos valdžia perėjo prie ribojančių priemonių tvirtinimo“.

Sovietinės epochos atgimimui didelės įtakos turėjo Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų Vakarų valstybių įvestos sankcijos. Rusijos okupuotame Simferopolyje atsirado plakatai su užrašu „Atsargiai! Vakarų agentai!“.

Laikraštis „Izvestija“ pranešė, kad Žmogaus teisių gynimo tarybos nariai platino elektroninius laiškus anglų kalba, kas, straipsnio autoriaus įsitikinimu, byloja apie ryšius su JAV Valstybės departamentu.

„Idėja, kad jeigu tu kalbi angliškai, tai esi slaptas agentas, priklauso kitai erai“, – įsitikinusi Tatjana Lokšina.

Ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas gyrėsi, kad Rusija iki 2030 metų įgyvendins kosminius skrydžius į Mėnulį ir Marsą, nenaudodama jokios užsienio įrangos ir technologijų.

„Didelį nerimą kelia tai, kad Rusijos lyderiai kursto patriotinę isteriją dideliais pažadais – šiandien Krymas, rytoj Mėnulis – siekdami įtikinti eilinius rusus, kad jie turi savo noru atsisakyti visko, ką užgyveno per pastaruosius du dešimtmečius“, – savo tinklaraštyje rašė ekonomistas Jevgenijus Gontmacheris.

Naujienų vedėjas Dmitrijus Kiseliovas neseniai duodamas interviu laikraščiui „Izvestija“ pasakė nesuprantantis, kodėl žodis „propaganda“ turi neigiamą reikšmę Vakaruose, kurie visą laiką bando Rusijai primesti savo vertybes. „Manau, mes dabar pasikeitėme vietomis, – pareiškė jis, – dabar Rusija – laisvės forpostas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (7)